Bildingenjör

Bildingenjör

Bildingenjören är en viktig länk när TV- och videoprogram ska produceras. Det är ett tekniskt yrke som även kräver intresse för ljud och bild. Bildingenjören ansvarar för att den TV-bild som når tittarna är av tekniskt hög kvalitet.

Det finns många faktorer som kan påverka hur bilden ser ut - olika inspelningssituationer skiljer sig åt vad gäller till exempel ljusförhållanden och miljöer. De justerar kamerornas färgbalans, kontrast och exponering.

Bilderna från de olika TV-kamerorna måste stämma överens. Bilden kan förändras och förvrängas på olika sätt. Att korrigera kamerabildens ljus, färg och form är en nödvändighet eftersom det mänskliga ögat inte uppfattar verkligheten så som TV-kameran återger den. Bildingenjören kan också sköta bandmaskiner och göra enklare redigeringar. Även underhåll av teknisk apparatur kan ingå i arbetsuppgifterna.

Man är en del i ett produktionsteam och samarbetar bland annat med regissören, bildproducenten, ljussättarna, sminkören, kostymassistenten och dekorarbetarna. Bildingenjörer arbetar både med inspelningar och direktsändningar. Dessa kan göras antingen ifrån en studio eller på annan plats. I det senare fallet, så kallade OB-produktioner, görs sändningen ofta från en inspelningsbuss. OB står för Outside Broadcasting.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program. Det finns även folkhögskolor som har utbildningar inom TV-teknik.

Framtidsutsikter

Bildingenjörer är en ganska liten yrkeskår och antalet jobb beräknas inte öka. Den teknik som används blir allt mer avancerad och lättskött, vilket innebär att en tekniker kan sköta fler och fler uppgifter. Samtidigt höjs kompetenskraven.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.