På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bildingenjör

Bildingenjör

Bildingenjören är en viktig länk när TV- och videoprogram ska produceras. Det är ett tekniskt yrke som även kräver intresse för ljud och bild. Bildingenjören ansvarar för att den TV-bild som når tittarna är av tekniskt hög kvalitet. Det finns många faktorer som kan påverka hur bilden ser ut - olika inspelningssituationer skiljer sig åt vad gäller till exempel ljusförhållanden och miljöer. De justerar kamerornas färgbalans, kontrast och exponering.

Bilderna från de olika TV-kamerorna måste stämma överens. Bilden kan förändras och förvrängas på olika sätt. Att korrigera kamerabildens ljus, färg och form är en nödvändighet eftersom det mänskliga ögat inte uppfattar verkligheten så som TV-kameran återger den. Bildingenjören kan också sköta bandmaskiner och göra enklare redigeringar. Även underhåll av teknisk apparatur kan ingå i arbetsuppgifterna. Man är en del i ett produktionsteam och samarbetar bland annat med regissören, bildproducenten, ljussättarna, sminkören, kostymassistenten och dekorarbetarna. Bildingenjörer arbetar både med inspelningar och direktsändningar. Dessa kan göras antingen ifrån en studio eller på annan plats. I det senare fallet, så kallade OB-produktioner, görs sändningen ofta från en inspelningsbuss. OB står för Outside Broadcasting.

Utbildning

Inom högskolan finns många olika utbildningar inom el/tele-teknik. Det finns även folkhögskolor som har utbildningar i TV-teknik. Kontrollera alltid aktuella antagningskrav med utbildningsanordnaren. Ofta behöver man dessutom ha erfarenhet från studioarbete. Det kan vara en god idé att börja arbeta med enklare tekniska uppgifter i en TV/video-studio.
Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.
Bra förberedane grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program. Det finns även folkhögskolor som har utbildningar inom TV-teknik.

Framtidsutsikter

Bildingenjörer är en ganska liten yrkeskår och antalet jobb beräknas inte öka. Den teknik som används blir allt mer avancerad och lättskött, vilket innebär att en tekniker kan sköta fler och fler uppgifter. Samtidigt höjs kompetenskraven.

Övrigt
Bildingenjörer är en ganska liten yrkeskår.
Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.