På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

TV-producent Spela filmen

TV-producent

TV-producenter har varierande utbildningsbakgrund och olika tidigare erfarenhet / arbetslivserfarenhet.

Förutom talang, utbildning och personliga egenskaper är även kontakter inom branscher väldigt viktiga för att kunna arbeta som TV-producent.

För mer information se FiIm och TV-producenternas hemsida.

Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet och på Samhällsvetenskapsprogrammet (profil Filmskapare).

Vidareutbildningar kan finnas på folkhögskolor och/eller inom Yrkeshögskolan. Se gärna en kort videofilm om en yrkeshögskoleutbildning TV-producent, här är snabblänk till filmen.

Övrigt
Vill du göra praktik på SVT, Sveriges Television, var god se information på SVT's tittarservice.
För mer information se filminstitutet.se och filmtvp.se.

Faktaruta: Radio- och tv-avgift
Den svenska riksdagen har beslutat att från 1 januari 2019 ersätta radio- & tv-avgiften med en allmän public service-avgift som ska betalas löpande via skattsedeln av alla som vid årets ingång fyllt 18 år och har beskattningsbar inkomst. Den avgiften administreras av Skatteverket. Källa: Skatteverket.se

Lennart Hylands "frufridag"
Frufridagen, som "firas" i Sverige den 24 januari, introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det meninen att män ska göra allt ”kvinnogöra”: laga mat, tvätta och ta hand om barnen, vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.

Öppet SVT-arkiv
I det Öppna arkivet erbjuder SVT ett stort utbud av program handplockade ur den svenska tv-historia. Källa: oppetarkiv.se

Visste du att... ?
Cirka 100 olika yrken behöver samarbeta för att en TV-production ska "bli av".

Lilla ordboken

  • Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".
  • Serieotrohet - ett fenomen när man tittar på ett avsnitt av en TV-serie utan att ens partner, som följer samma serie, är med. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.