Producent
Spela filmen

Producent

Producenter leder eller utför en viss typ av produktion. Som kulturproducent arbetar du med TV, radio eller musik. Om du arbetar som innehållsproducent med ansvar för digitala kanaler arbetar du mer med text, form, kampanjer och annat material som passar för digitala kanaler. 

Det gemensamma för alla olika producenter är att de behöver ha goda kunskaper och färdigheter inom många administrativa och ekonomiska områden som personalhantering, budgetering, pitching, distribution och finansiering förutom det konstnärliga och kreativa delen av produktionen. 

Om du arbetar som exekutiv producent, verkställande producent, är du ytterst ansvarig producent, vilket ofta även innebär budgetansvar.

Utbildning

En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i produktion av film och TV på olika nivåer. Ibland kan en sådan utbildning vara en bra grund för att söka vidare till någon högskoleutbildning som exempelvis kulturvetarprogrammet

Inom Yrkeshögskolan kan det också finnas passande utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Estetiska programmet eller Ekonomiprogrammet.

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är en "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi eller vinjettmelodi, är ett kort musikstycke som spelas för att påannonsera exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas vinjettmusik både före och efter programmet eller filmen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  25 Lediga jobb som producent

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.