På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Radiopratare

Radiopratare

En radiojournalist/producent arbetar i skiftande genrer, från dagsjournalistik till längre gestaltande program. Exempel på arbetsområden är kultur- och samhällsprogram, barn- och ungdomsprogram samt dokumentärer. Att arbeta med radio kan också vara att regissera eller producera radioteater eller att arbeta med ”nya plattformar” som podd- och webbaserade program. Det kan också bli aktuellt att arbeta med ljudinstallationer, audiowalks med mera.

En radiojournaIist måste kunna producera inspelat material, i såväl det dokumentära som i det fiktiva berättandet. Hen syssIar med aIIt från research tiII reportage, från radiodokumentärer till radioteater, från barnprogram tiII konstnärliga formexperiment. 

Olika arbetstitlar och varierande arbetsuppgifter
Man kan kallas för till exempel berättande radiojournalist eller för radioberättare och arbetsuppgifter kan innehålla både informationsinsamling, bearbetning av innehåll i radioprogram, inläsningar av text, delta i diskussionsprogram med mera och med flera.

Utbildning

Det finns olika vägar till att bli radiopratare, berättande radiojournalist eller radioberättare. En utbildningsväg kan vara att läsa en utbildning eller kurs inom medie- och kommunikationsvetenskap. Relevanta utbildningar kan finnas inom olika skolformer. Se exempel på en relevant utbildning: ett högskoleprogram Radio-kandidat med start hösten 2020.
Kunskap samt erfarnhet inom journalistik och teknik är ofta efterfrågade kompetenser för en radiojournaIist/radioproducent.

Faktaruta: Radio- och tv-avgift
Den svenska riksdagen har beslutat att från 1 januari 2019 ersätta radio- & tv-avgiften med en allmän public service-avgift som ska betalas löpande via skattsedeln av alla som vid årets ingång fyllt 18 år och har beskattningsbar inkomst. Den avgiften administreras av Skatteverket. Källa: Skatteverket.se

Lilla ordboken
Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.