Utrikeskorrespondent

Utrikeskorrespondent

Utrikeskorrespondenter är oftast i grunden journalist, samhällsvetare eller statsvetare, som arbetar med att få fram och förmedla nyheter och information om händelser som inträffar i andra länder, ofta i de så kallade konfliktområden.

Utrikeskorrespondenter kan vara bosatta i det aktuella landet under flera år eller åka ut på korta uppdrag som varar i bara några dagar.

Utbildning

Utrikeskorrespondenter har varierande utbildningsbakgrund men oftast har de någon form av akademisk utbildning från högskola/universitet.

Bra grundutbildning finns bl a på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken

Persona non grata - en latinsk fras som syftar på en person som inte är välkommen. I den formella diplomatiska mening får persona non grata appliceras på en diplomat eller en medlem av den diplomatiska personalen som bryter mot reglerna i det land som man är placerad i. En diplomat har diplomatisk immunitet mot lagarna i landet, men om personen bryter mot landets lagar, kan denne förklaras persona non grata och utvisas från landet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.