På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samhällsvetare
Spela filmen

Samhällsvetare

Gillar du samhällsvetenskapslektionerna i skolan, är det en god idé att satsa på att bli samhällsvetare!

Samhällsvetare - är ett samlingsnamn för ett stort antal yrken såsom ex.: samhällsplanerare, samhällsanalytiker, samhälls- & kulturanalytiker, samhällsbyggare, samhällsutvecklare och samhällsvägledare.

Gemensamt är att du behöver vara intresserad av samhällsfrågor, och gärna vara analytiskt lagd. En generell uppfattning är att du blir samhällsvetare efter att du studerat statsvetenskap på universitetet.

Men beteckningen samhällsvetare är egentligen ett sammanfattande begrepp för flera olika grupper akademiker med mycket olika ämneskunskaper och funktioner i arbetslivet.

För att vara konkret, så innebär jobbet som samhällsvetare att du arbetar med allmänt administrativt arbete eller utredningsarbete. Det finns inriktningar inom medie- och kommunikationsvetenskap, och läser du en sådan arbetar du oftast med information och PR eller marknadsföring, ur ett samhällsperspektiv.

Många arbetsgivare söker personer med samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig utbildning men ofta utan att ange något specifikt ämnesinriktning eller vilken examen de önskar att sökande till tjänsten ska ha. I stället är det kombinationen av sakområde, färdigheter, intressen, tidigare arbetslivserfarenhet, personlighet och drivkraft / motivation som avgör vilket jobb som man som utbildad samhällsvetare eller beteendevetare kan få.

Utbildning

Utbildningarna som leder fram till att man kan bIi en "samhällsvetare" har som gemensam nämnare att man får ett analytiskt sätt att se på samhället - ett förhållningssätt man sedan tar vidare i sin yrkesroll. Samhällsvetare är tränade att söka, bedöma och analysera information till beslutsunderlag i politiken och näringslivet. Det finns väIdigt många oIika utbiIdningar att väIja meIIan. 

Arbetsplatser

Samhällsvetare arbetar på många olika typer av arbetsplatser, både inom privat och offentlig sektor. Arbetsuppgifterna kan variera mycket beroende på befattning, intresse, studieinriktning och arbetslivserfarenhet. I Sverige arbetar idag ungefär 80.000 samhällsvetare. 

Yrkesporträtt

Möt Ruben, som jobbar som Samhällsplanerare på Järfälla kommun.

Visste du att...?

... kvinnor har som grupp lägre löner än män på arbetsmarknaden. Om vi jämför kvinnors och mäns löner för år 2016, så tjänar kvinnor i genomsnitt 88 procent av vad män tjänar. Löneskillnaden är alltså 12 procent.
Källa: scb.se

Årets svensk
Titeln Årets svensk delades under åren 1984? -1988 ut av Rapportredaktionen till den svensk som ansågs ha stått i centrum för nyhetsrapporteringen under året:
1984 Kjell-Olof Feldt, finansminister
1985 Refaat El-Sayed, finansman
1986 Hans Holmér, länspolismästare
1987 Anna-Lisa Stoican, jurist
1988 Ebbe Carlsson, förlagsredaktör.

Mellan 1997 och 2003 utsågs Årets svensk av lyssnarna till Sveriges Radios program Efter tolv:
1997 Sarah Wägnert, undersköterska
1998 Signe Modén, mor till Osmo Vallo
1999 Ludmila Engquist, idrottare
2000 Sten Axelsson, kriminalinspektör
2001 Magdalena Forsberg, skidskytt
2002 Carolina Klüft, sjukampare
2003 Anna Lindh, utrikesminister
Från och med 2006 utses Årets svensk av en jury tillsatt av nyhetsmagasinet Fokus:
2006 Masoud och Shahnaz Garakoei, krögare.

Numera (uppgift från januari 2019) ska utmärkelsen Årets svensk tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre.
Året 2018 blev en f d rektor för Sjumilaskolan i Göteborg, Hamid Zafar, utsedd till årets svensk.

Wall of kindness
Ta en jacka du behöver – ge en jacka du har över, - så lyder budskapet bakom det välgörenhetsfenomenet "Wall of kindness". Källa: svt.se/nyheter/lokalt/halland.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.