På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samhällsvetare
Spela filmen

Samhällsvetare

Gillar du samhällsvetenskapslektionerna i skolan, är det en god idé att satsa på att bli samhällsvetare!

Samhällsvetare - är ett samlingsnamn för ett stort antal yrken såsom ex.: samhällsplanerare, samhällsanalytiker, samhälls- & kulturanalytiker, samhällsbyggare, samhällsutvecklare och samhällsvägledare.

Gemensamt är att du behöver vara intresserad av samhällsfrågor, och gärna vara analytiskt lagd. En generell uppfattning är att du blir samhällsvetare efter att du studerat statsvetenskap på universitetet.

Men beteckningen samhällsvetare är egentligen ett sammanfattande begrepp för flera olika grupper akademiker med mycket olika ämneskunskaper och funktioner i arbetslivet.

För att vara konkret, så innebär jobbet som samhällsvetare att du arbetar med allmänt administrativt arbete eller utredningsarbete. Det finns inriktningar inom medie- och kommunikationsvetenskap, och läser du en sådan arbetar du oftast med information och PR eller marknadsföring, ur ett samhällsperspektiv.

Utbildning

Utbildningarna som leder fram till att man kan bli en "samhällsvetare" har som gemensam nämnare att man får ett analytiskt sätt att se på samhället - ett förhållningssätt man sedan tar vidare i sin yrkesroll. Samhällsvetare är tränade att söka, bedöma och analysera information till beslutsunderlag i politiken och näringslivet.

Framtidsutsikter

För den som är på väg ut på arbetsmarknaden nu eller inom kort, är tipset att ta kurser inom digital kommunikation, informationsteknologi, systemvetenskap, kognition och kommunikation, offentlig förvaltning, miljövetenskap och verksamhetsutveckling. Prognosen är stor konkurrens om jobben för nyexaminerade om fem år.

Samhällsvetare finns inom alla sektorer och branscher på arbetsmarknaden och efterfrågan varierar för olika områden. På utbildningsorter och i storstäderna finns många arbetssökande samhällsvetare, men också fler typer av jobb i olika branscher. Det är i storstäderna och i regionala centralorter som det kommer att finnas flest lediga jobb att söka.

Personliga egenskaper

Många arbetsgivare söker personer med samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig utbildning men ofta utan att ange något specifikt ämnesinriktning eller vilken examen de önskar att sökande till tjänsten ska ha. I stället är det kombinationen av sakområde, färdigheter, intressen, tidigare arbetslivserfarenhet, personlighet och drivkraft / motivation som avgör vilket jobb som man som utbildad samhällsvetare eller beteendevetare kan få.

Arbetsplats

Samhällsvetare arbetar på många olika typer av arbetsplatser, både inom privat och offentlig sektor. Arbetsuppgifterna kan variera mycket beroende på befattning, intresse, studieinriktning och arbetslivserfarenhet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

SGU söker en samhällsekonom för arbete med råvarufrågor

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Geologiska Undersökning / Uppsala
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Är du samhällsekonom och vill arbeta med statistik, och analys av de värdekedjor som krävs för att vi ska kunna uppfylla Parisavtalet och Agenda 2030, då kan det vara dig vi söker !

Med energiomställningen från fossilt till förnybart, och utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle, följer ett kraftigt ökat behov av primära och sekundära råvaror. Vill du som erfaren samhällsekonom vara med och utveckla den information och kunskap som behövs för att Sverige ska kunna bidra, så är det här jobbet för dig.

Enheten Mineralinformation och gruvnäring består av 15 engagerade medarbetare. Enheten ansvarar för framställning och tillhandahållande av statistik och annan information som beskriver prospekterings- och gruvnäringen, för det nationella borrkärnearkivet och pappersarkivet i Malå som stöder prospektering och forskning, med fokus på att tillhandahålla information för prospektering, gruvor och miljö. Dessutom arbetar vi på enheten med internationella utbildningsuppdrag om gruvor och miljö.

Arbetsuppgifter

I rollen som samhällsekonom kommer du att leda projekt och sammanställa statistik för Bergverksstatistik, Mineralmarknaden, Månadens metallpriser samt annan statistik som behövs i underlag till regeringsuppdrag och andra projekt. I dina arbetsuppgifter ingår att driva arbetet med att utveckla och sammanställa den råvaruinformation som SGU tillhandahåller. I arbetet ingår också att göra samhällsekonomiska analyser inom ramen för exempelvis olika regeringsuppdrag, ofta i samverkan med andra myndigheter. Andra förekommande arbetsuppgifter kan vara kontroll enligt EU:s konfliktmineralförordning. Det innefattar bland annat att tillsammans med myndighetens juridikfunktion genomföra viss granskning av de företag som importerar de mineral som omfattas av förordningen samt en årlig rapportering till Regeringskansliet.

Kompetens

Vi söker dig som har:

 • En akademisk examen inom nationalekonomi eller en motsvarande utbildning,
 • erfarenhet från arbete med samhällsekonomisk analys,
 • mycket goda kunskaper i svenska både tal och skrift,
 • goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Meriterande erfarenheter och kompetens:

 • arbetslivserfarenhet från statlig myndighet,
 • erfarenhet av projektledning,
 • erfarenhet som råvaruanalytiker.

Personliga kvalifikationer

Som person är du drivande, strukturerad och bra på att samarbeta. Vidare är du bra på att ta instruktioner och är lösningsfokuserad, en flexibel problemlösare. Andra viktiga egenskaper för att lyckas i tjänsten är att du kan arbeta både självständigt och i grupp och har en god kommunikativ förmåga. Du kommer att representera SGU utåt och därför är det även viktigt att du är utåtriktad.

Om anställningen

Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid ,där sex månaders provanställning tillämpas.

Anställningsort: Uppsala, Göteborg, Lund eller Malå ange i din ansökan vilken ort du är intresserad av.

Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.

Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Erika Ingvald ,telefon 018-17 93 50

Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.

Välkommen med din ansökan senast den 2021-09-30. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se

Diarienummer: 411-1729/2021


Arbetsgivare
Sveriges Geologiska Undersökning
Villavägen 18
75236 Uppsala
Hemsida: www.sgu.se
Ansökan
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

C&I Analyst - Paper, Forest Products & Packaging

Arbetsgivare / Ort: Mckinsey & Company Service AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Samhällsekonom

Språk
Krav
 • Engelska
Meriterande
 • Svenska

Om jobbet

You will research and analyze the relevant technical and economic issues in the paper and packaging goods industry such as market situation and competitive intensity as well as industry and company trends.

Your independent research will be conducted using a number of sources, including industry databases, market research reports, the press, academic research, and expert interviews. You will provide support to our consultants and contribute significantly to our client and knowledge projects. Through your work on different projects, you will develop broad-based expertise of the industry.

As an important member of our international network, you will have access to a globe-spanning picture of the industry and many international contacts. You’ll deal with new intellectual challenges daily and build your industry and functional knowledge on an ongoing basis. A clearly defined career path will help you to continuously develop your skills.

Who you'll work with: You'll join our Stockholm office as part of our Paper, Forest Products & Packaging group, and McKinsey’s global Client Capabilities Network which consists of more than 2,500 knowledge professionals.

Colleagues in our global Client Capabilities Network deliver distinctive client impact through assets and expertise and are driven by a culture of innovation.

This team is unique among consulting firms. We work with McKinsey consulting teams across the globe to help derive insights from market information and create foundations for sound recommendations for client and internal projects.

Qualifications

 • University degree in forestry, packaging, engineering or economics with excellent academic record
 • Genuinely interested in issues in the paper and forest products industry
 • Excellent analytical and conceptual problem-solving skills
 • Effective at, and enjoy, solving complex problems
 • Ability to work well in a team environment
 • Ability to communicate persuasively in English - both orally and in writing
Arbetsgivare
Mckinsey & Company Service AB
Klarabergsviadukten 70
10724 Stockholm
Ansökan
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Samhällsekonom

Arbetsgivare / Ort: Trafikverket
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 oktober (18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Samhällsekonom

Om jobbet

Som samhällsekonom på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Samhällsekonom

Arbetsuppgifter

Vill du bli en del av vår kompetenta och engagerade grupp som ansvarar för de samhällsekonomiska metoder som ligger till grund för beslut om morgondagens infrastruktur? Då har vi en spännande tjänst för dig.

På Samhällsekonomienheten ansvarar vi för utveckling och förvaltning av metoder och modeller för samhällsekonomiskt analys. Vi ger expertstöd om och kvalitetssäkrar samhällsekonomiska analyser som tas fram på Trafikverket eller på uppdrag av Trafikverket. När det gäller mer komplexa samhällsekonomiska analyser, där vår expertis är särskilt efterfrågad, medverkar vi också i genomförandet, t ex i regeringsuppdrag eller i uppdrag åt andra myndigheter. Utveckling av våra metoder och modeller sker ofta i samverkan med forskare och vi är även med och initierar forskning inom området. Vi bidrar med det samhällsekonomiska perspektivet i utredningar som genomförs i olika delar av Trafikverket.

Hos oss blir du en välkommen kollega till vår enhet som i dagsläget består av 14 experter i samhällsekonomi. Här har du möjlighet att både vara med att bidra och samtidigt utvecklas och lära dig mer om samhällsekonomiska analyser och metoder.

I din roll som samhällsekonom kommer du att ha varierade arbetsuppgifter, exempel är att;

 • utveckla och förvalta metoder och modeller för samhällsekonomiska analyser inom transportområdet, vilket kan innebära att jobba nära Trafikverkets IT-utvecklare med utveckling och förbättring av våra analysverktyg  
 • genomföra avancerade samhällsekonomiska analyser, exempel på områden är elektrifiering av transportsektorn, styrmedel för att minska klimatpåverkan och större järnvägsinvesteringar
 • ge kvalificerat expertstöd till andra delar av Trafikverket och bidra med samhällsekonomiskt perspektiv i utredningar som genomförs på Trafikverket
 • kommunicera och pedagogisera samhällsekonomiska analyser och kunskap


Övrig information

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Intervjuer sker via skype och är beräknade att ske under v. 43-45.

Möjlig placering är i Borlänge, Norrköping, Linköping, Göteborg, Umeå eller Solna.

Kvalifikationer

Vem är du?

För att lyckas i rollen har du en god problemlösande analysförmåga, arbetar kvalitetsmedvetet och strävar efter att uppnå resultat. Du har en förmåga att kunna förstå och förklara komplexa samband på ett lättbegripligt och pedagogiskt sätt, både muntligt och skriftligt. Du har lätt för att uttrycka dig väl i tal och skrift, både på svenska och engelska. Du är trygg och trivs i en miljö där du får kommunicera och använda dig av din goda samarbetsförmåga med både interna och externa kontakter.   

Vi söker dig som

 • har högskoleutbildning om minst 180hp i Nationalekonomi eller annan relevant utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har flera års yrkeserfarenhet av att arbeta med samhällsekonomisk metod eller samhällsekonomiska analyser alternativt har flera års erfarenheter av forskning eller forskarutbildning inom området nationalekonomi eller transportekonomi eller annan relevant erfarenhet som vi bedömer likvärdig

Det är meriterande om du

 • har utbildning inom transportekonomi eller tillämpad välfärdsteori
 • har magister, master, licentiatexamen eller doktorsexamen i nationalekonomi eller annat relevant ämne
 • har erfarenhet av samhällsekonomiska analyser inom transportområdet
 • har erfarenhet av att arbeta med prognosmodeller
 • har kunskaper om programmering, t ex erfarenhet från utveckling av simuleringsmodeller
 • har erfarenheter av systemförvaltning

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

På Planering skapar vi innovativa lösningar som bidrar till att nå de transportpolitiska målen, såsom klimatmålen och nollvisionen. Vi planerar Sveriges statliga infrastruktur för väg och järnväg samt långsiktigt även för sjö- och luftfart. Hos oss arbetar du nära den politiska arenan och våra samarbetspartners - men framförallt nära medborgare och näringsliv.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Arbetsgivare
Trafikverket
Hemsida: www.trafikverket.se
Ansökan
Ansök senast 12 oktober (18 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.