På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Miljövetare

Miljövetare

Miljövetenskap är ett brett tvärvetenskapligt kunskapsområde, som spänner över fälten naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.

Utbildning

Det finns ett antal olika Miljövetarprogram på svenska högskolor och universitet. De erbjuder tvärvetenskapliga utbildningar, bl a till arbetsområden miljökvalitetsarbete, miljöstrategiarbete, miljöcontrollers, miljöutredning och hållbarbetsarbete/strategi samt miljörättsrelaterat arbete.
Det finns olika typer av miljövetarutbildningar. En grov indelning kan göras i två stora "grupper":
de med samhällsvetenskaplig inriktning & de som har naturvetenskaplig inriktning.

Varierande behörighetskrav till olika Miljövetarprogram
Behörighetskraven kan vara olika beroende på vilken huvudsaklig inriktning programmen har, exempelvis kan ett Miljövetarprogram ha inriktning - människa, miljö, samhälle som är en samhällsvetenskaplig inriktning medan andra miljövetarprogram kan ha en i grunden naturvetenskaplig inriktning (och de har då ofta högre behörighetskrav avseende de naturvetenskapliga ämnena). Antagningskraven till de naturvetenskapliga miljöutbildningarna ser ganska lika ut i landet; ofta Ma 4, Ke 2, Bi 2 och Fy 2.
Behörighetskraven för de miljövetarprogrammen med samhällsvetenskaplig inriktning uppvisar viss variation. Från enbart grundläggande behörighet (ex. på Linköpings Universitet) till den högre behörighet som krävs för bl a Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, där det krävs Ma 3, Nk 2 (alt Ke1 och Fy 1), Shk 1 samt Eng 6. En anledning till varför högre kraven på behörighet ställs, är att man förutom en miljövetenskaplig utbildning också inom programmet kan välja en av inriktningar mot traditionella samhällsvetenskaplig/ekonomiska ämnen och flera av dessa kräver i sig en högre behörighet.
Det förekommer att första terminen läser studenter på samhällsvetenskapliga miljövetarprogram tillsammans med de som valt det naturvetenskapliga miljöprogrammet (och för att detta ska fungera krävs det att man åtminstone har läst lite naturkunskap sedan innan).

Arbetsmarknad

Som utbildad miljövetare kan man bland annat ha ett av följande yrkesroller/arbetstitlar: miljöinspektör i bostadstillsyn på en kommunal Miljöförvaltning, miljöcontroller på ett universitetssjukhuset, miljöstrateg på Länstyrelsen, miljökvalitetskoordinatorer i privata företag, egenföretagare, provtagare* på vattenreningsverket, miljöpedagog, miljöstrateg, miljöinspektör, miljöcontroller, miljöutredare, hållbarhetsstrateg, rättsvetare (med inriktning på miljörättsrelaterat arbete).
*Milövetare arbetar med mindre avancerade provtagningar, dvs inte som biologer eller ekologer som kan vara verksamma inom mer avancerad provtagning och analys av naturvetenskaplig karaktär.

Lilla ordboken

UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.