På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Miljövetare

Miljövetare

Miljövetenskap är ett brett tvärvetenskapligt kunskapsområde, som spänner över fälten naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.

Milövetare arbetar med mindre avancerade provtagningar, dvs inte som biologer eller ekologer som kan vara verksamma inom mer avancerad provtagning och analys av naturvetenskaplig karaktär.

Utbildning

Det finns ett antal olika Miljövetarprogram på svenska högskolor och universitet. De erbjuder tvärvetenskapliga utbildningar, bl a till arbetsområden inom miljökvalitetsarbete, miljöstrategiarbete, miljöcontrollers, miljöutredning och hållbarbetsarbete/strategi samt miljörättsrelaterat arbete.

En grov indelning kan göras i två stora "grupper" - de med samhällsvetenskaplig inriktning och de som har naturvetenskaplig inriktning.

Behörighetskraven kan vara olika beroende på vilken huvudsaklig inriktning programmen har.

Antagningskraven till de naturvetenskapliga miljöutbildningarna ser ganska lika ut i landet.

Behörighetskraven för de miljövetarprogrammen med samhällsvetenskaplig inriktning uppvisar viss variation. Från enbart grundläggande behörighet till betydligt högre behörighet.

En anledning till varför högre krav på behörighet ställs är att man förutom en miljövetenskaplig utbildning också inom programmet kan välja en av inriktningar mot traditionella samhällsvetenskapliga eller ekonomiska ämnen och flera av dessa kräver i sig en högre behörighet.

Det förekommer att studenter från båda inriktningarna läser tillsammans första terminen.

Rekommenderad gymnasieutbildning finns på Naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Fackförbundet Naturvetarna bedömer att det på fem års sikt kommer att vara fortsatt balans mellan efterfrågan och tillgång på miljöutbildade. Antalet examinerade kommer att öka, men det kommer även efterfrågan att göra med tanke på de miljöutmaningar som världen står inför.

Arbetsplats

Som utbildad miljövetare kan man bland annat arbeta inom yrkesroller, som t ex miljöinspektör i bostadstillsyn på en kommunal miljöförvaltning, miljöcontroller på ett universitetssjukhuset, miljöstrateg på Länsstyrelsen, miljökvalitetskoordinatorer i privata företag, egenföretagare, provtagare på vattenreningsverket, miljöpedagog, miljöstrateg, miljöinspektör, miljöcontroller, miljöutredare, hållbarhetsstrateg eller rättsvetare med inriktning på miljörättsrelaterat arbete.

Övrigt

UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

122 Lediga jobb

Miljö- och kemikalieingenjör som brinner för hållbart företagande

Arbetsgivare / Ort: Quattro Bemanning & Rekrytering AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-18
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Miljöingenjör

Om jobbet
Beskrivning Just nu söker vi en miljö- och kemikalieingenjör för ett spännande uppdrag hos vår kund i Linköping. Brinner du för miljöfrågor och motiveras av att driva projekt tillsammans med ditt team kan denna tjänst vara något för dig. Du är noggrann, kommunikativ och lösningsorienterad samt vill bidra till framtidens hållbara utveckling.    Arbetsuppgifter - Bedriva förändringsarbete inom miljö- och kemikaliehantering - Tolka och tillämpa miljö- och kemilaiemässig lagstiftning - Framtagning av säkerhetsblad för kemiska produkter samt miljö- och kemikaliedokumentation till kund - Hantera lagstadgad rapportering till myndigheter  Kvalifikationer Vi söker dig som har an akademisk utbildning med inriktning mot miljö- och kamikaliehantering, eller har annan relevant utbildning för ämnet. Du har 1-2 års erfarenhet och besitter kunskap i miljö-och kemikalielagstiftning. Framförallt ser vi att du har ett stort intresse och känner engagemang för att driva kemikalierelaterade miljöfrågor. Meriterande är om du har kunskap inom REACH och CLP.  Som person är du social, trivs med att arbete i projekt och utför alltid dina arbetsuppgifter grundligt och väl.    Villkor Detta är en heltidstjänst som är placerad i Linköping. Se till att skicka in ditt CV redan idag då vi rekryterar löpande oh kan komma att tillsätta tjänsten snart! Q är ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag och medlem i branschorganisationen Almega Kompetensföretagen samt i Svenskt Näringsliv. Företaget erbjuder interims- och rekryteringslösningar inom branscherna IT, teknik, administration, ekonomi, industri samt lager/logistik med personallösningar inom olika befattningsnivåer.
Arbetsgivare
Quattro Bemanning & Rekrytering AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Miljöingenjör Emissionsmätningar

Arbetsgivare / Ort: Metlab Miljö AB / Enköping
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
  • Miljöteknik
  • Energiteknik

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Miljöingenjör Emissionsmätningar till luft

METLAB miljö grundades 1965 och är Sveriges första företag med specialisering mot mätning av emissioner till luft. Vi erbjuder våra kunder ett brett urval av ackrediterade mätningar av utsläppsparametrar bl.a. kväveoxider, svaveloxider, syre, koldioxid, kolmonoxid, lustgas, totalkolväte, dioxin, metaller, halogener, stoft etc.

Vi utför årligen mätuppdrag på över 100 anläggningar runt om i landet och bland våra trogna kunder återfinns alla typer av industrier med utsläpp till luft – däribland exempelvis några av landets största processindustrier och energianläggningar.


Möjlighet inom miljöteknik

Till vårt huvudkontor i Enköping söker vi nu en miljöingenjör för emissionsmätningar. Bli en del av vårt växande team!

Rollen som miljöingenjör på METLAB innebär i huvudsak planering och genomförande av mät- och besiktningsuppdrag på våra kunders anläggningar samt även utvärdering och rapportering. Du erbjuds möjligheten att komma in i ett marknadsledande företag med längst erfarenhet i branschen och där arbetet är tekniskt utmanande med många inslag av samarbete och kontakt med kund, vilket ger goda möjligheter till både professionell och personlig utveckling. Rollen präglas av frihet under ansvar och du får i stor utsträckning själv planera dina dagar.


Vi behöver dig

Vi söker dig som är gediget tekniskt intresserad och kunnig och som förstår att våra kunder är vår viktigaste tillgång. Du är duktig på att prioritera och planera ditt arbete, du har en god förmåga och vana vid att arbeta självständigt, där du tar egna initiativ och på egen hand skapar struktur bland flera arbetsuppgifter. Du har även en förmåga att snabbt ändra inriktning när arbetsuppgifterna så kräver men utan att tappa fokus på slutresultatet. Du är en social och säljande personlighet vilket för oss innebär att du är positiv och utåtriktad, trivs med kundkontakt och när det är mycket "på gång" samtidigt.


Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet från energi -eller miljöbranschen eller att du har goda kunskaper inom tekniska och naturvetenskapliga ämnen. Våra uppdrag utförs på kunders anläggningar runt om i landet, vilket betyder att resande är en naturlig del av jobbet. Du bör därför vara flexibel gällande resor och övertidsarbete vid fältuppdragen. Arbetet på fältet kan vara fysiskt krävande med hantering av mätutrustning i industrimiljö. Vana vid att möta kunder och grundläggande datorvana med mobila applikationer är meriterande.


Kontaktperson och ansökan

För mer information och frågor om tjänsten kontakta Edvard Månsson på [email protected] Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdatum, så vänta inte med din ansökan.

Jobbansökan lämnas in i vår karriärsportal. Länk finns i annonsen.

Arbetsgivare
Metlab Miljö AB
Fjärdhundragatan 68
74531 Enköping
Hemsida: www.metlab.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Envigo söker ytterligare en engagerad Miljökonsult!

Arbetsgivare / Ort: EISS Rekrytering & Search AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Miljöingenjör

Om jobbet
Vi som jobbar på Envigo är ett tight team av framåtriktade miljökonsulter som vill göra skillnad! Vi erbjuder konsulttjänster inom miljö, vatten och mark till våra kunder över hela Sverige. Vårt kontor ligger i vackra Knäppingsborg, strategiskt i centrala Norrköping. Vi växer kraftigt och söker nu efter ytterligare en miljökonsult. Vill du bli en av oss? Din arbetsdag Som miljökonsult på Envigo får du en dynamisk arbetsdag som inte är den andra lik. Våra kunder finns över hela Sverige och vi erbjuder konsulttjänster inom ett brett spann: så som, miljötillstånd med helhetslösningar där vi tar hand om alla delar i processen. I din roll som miljökonsult kommer du även arbeta med provtagningar, MIFO-utredningar, miljörapporter, periodiska besiktningar och kontrollprogram. I din roll kommer du att arbeta konsultativt inom tillståndsprojekt, miljöledning och övriga miljörelaterade uppdrag inom verksamheten. Du får en nyckelroll i dina projekt där du leder uppdragen åt våra kunder och bidrar med goda och förtroendefulla relationer, vilket också skapar mervärde på sikt. Rollen är mycket kommunikativ, du håller samråd med myndigheter och särskilt berörda, deltar på kundmöten och markägarmöten. Upphandling av underkonsulter kommer att ske i projekten. För dig som gillar frisk luft på arbetstid finns det även möjlighet till fältbesök och provtagningar! Din profil Du kan ha olika bakgrund för att passa för rollen, som miljövetare, biolog, geolog, hydrolog eller väg/vatteningenjör. Vi tror att du har några års erfarenhet inom miljöområdet och det är meriterande med erfarenhet av tillståndsrelaterade arbetsuppgifter, god kunskap i lagstiftning samt om du sedan tidigare arbetat konsultativt i projektform.  Som person har du en naturlig fallenhet för kommunikation i såväl tal som skrift, då en stor del av tjänsten innehåller formell dokumentation. Du behöver ha god svenska i tal och framför allt i skrift, samt god datavana. Din sociala förmåga blir en framgångsfaktor då många kontakter sker i arbetet, från myndigheter till företag och privatpersoner. För att lyckas i rollen tror vi att du har god initiativförmåga och hög kapacitet då det kommer till att hantera flera projekt och uppgifter parallellt. Vidare är du noggrann och analytisk, ditt goda minne är till din fördel i de flesta situationer. Envigo Hos oss kommer du att få stor delaktighet i att bidra med idéer som kan utveckla verksamheten framåt! Kompetensöverföring mellan kollegor ser vi som en naturlig del av vår verksamhet och som bidrar till vår framgång. Vi är nytänkande och framåtriktade och vill gärna ha med dig i vår tillväxtresa! Vi önskar tillsätta tjänsten så snart som möjligt och enligt överenskommelse. Tjänstens placeringsort är i Norrköping. Välkommen till oss! Låter tjänsten som en spännande utmaning för just dig? Om du vill veta mer, tveka inte att kontakta oss på EISS Rekrytering & Search. Vi svarar gärna på frågor och för en dialog om hur du skulle komma till din rätt på Envigo. Kontakta rekryteringskonsult Johanna Andersson via telefon 0702-72 62 66 eller [email protected] Vi ber dig söka tjänsten via vår hemsida www.eissrekrytering.se. Vi kan tyvärr inte ta emot ansökningshandlingar via mail, enligt vår integritetspolicy gällande GDPR. Sista ansökningsdag är den 31 juli 2021. EISS Rekrytering & Search är ett specialistbolag inom rekrytering med säte i Norrköping. Genom vår kompetens inom området, marknadsledande system och innovativa fokus vill vi lyfta rekrytering till en ny nivå. Vårt mål är att etablera oss som Östergötlands mest eftertraktade bolag inom rekrytering och vår vision är att erbjuda den bästa kund- och kandidatupplevelsen på marknaden. Mer information finns på www.eissrekrytering.se
Arbetsgivare
EISS Rekrytering & Search AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

SSAB - Miljöingenjör

Arbetsgivare / Ort: SSAB Emea AB / Luleå
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Miljöingenjör

Om jobbet

Vill du ha en intressant och omväxlande roll där du får arbeta med frågor rörande främst EU-ETS (handel med utsläppsrätter för CO2), kemikalier och förorenad mark? Då är du välkommen med din ansökan till denna tjänst med placeringsort Luleå.

Du kommer att ingå i en grupp på sju personer bestående av miljöingenjörer och tekniker som är ett expertstöd till linjeorganisationen i deras arbete med ständiga miljöförbättringar och med att öka miljökunskapen i verksamheten. Du ska kunna arbeta med varierande arbetsuppgifter som förekommer på avsnitt Miljö och tillhöra avdelning process- och verksamhetsutveckling.

Dina ansvarsområden i gruppen kommer huvudsakligen att vara:

  • Att arbeta med uppföljning och övervakning av koldioxidutsläpp kopplat till EU-ETS i Luleå
  • Att granska kemikalier ur ett miljöperspektiv
  • Att arbeta med frågor som rör förorenad mark

Tjänsten är ett vikariat under perioden 2021-10-01 – 2022-12-31.

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som är Civilingenjör med miljöinriktning eller motsvarande. Erfarenhet av arbete med EU-ETS, men även kemikalier och förorenad mark är meriterande som sökande till denna tjänst.

Du är en engagerad, positiv och noggrann person som systematiskt löser de problem du ställs inför. Du samarbetar gärna och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på ett enkelt men tydligt sätt. Kommunikation internt samt med myndigheter och närboende är en viktig uppgift för alla som arbetar på avsnitt Miljö. Därför fäster vi stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi erbjuder

Ett intressant och omväxlande arbete i ett team av specialister inom Miljö samt med många kontakter inom företaget. För dig som tycker om att träna erbjuder vi en fri träningsanläggning samt ett utbud av varierande träningsformer.

Sista ansökningsdag

31 juli 2021

Vid frågor om tjänsten kontakta gärna

Karin Lundberg, Chef avsnitt Miljö, tfn 0920-928 70

Facklig information lämnas av Akademikerföreningen, Unionen och Ledarna som nås via vår växel på tfn 0920-920 00.

Vi undanber oss kontakter från rekryteringsföretag, annonssäljare och liknande beträffande denna annonsering.

SSAB är ett Norden- och USA-baserat stålföretag. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som har utvecklats i nära samarbete med företagets kunder för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. Idag har SSAB produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq Helsingfors. www.ssab.com. Följ med oss även i sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och YouTube.

Arbetsgivare
SSAB Emea AB
Luleå
97188 Luleå
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Miljöinspektör med fokus på vattenskydd - Vikariat

Arbetsgivare / Ort: Trollhättans kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vi är stolta över Trollhättans Stads över 5 000 medarbetare, som varje dag gör en positiv skillnad i våra invånares liv och är med och utvecklar stadens hållbarhet och livskraft. Vi drivs och motiveras av ledorden Mod, Delaktighet, Nytänkande och Handlingskraft. Här finns en spännande utveckling där du kan vara med och göra vår stad ännu bättre. Om verksamheten Miljökontoret, med 21 anställda, är en del av Samhällsbyggnadsförvaltningen. Hos oss finner Du en trivsam arbetsplats med kompetent personal, gott samarbete, stor delaktighet och en god stämning. Du kommer att jobba med vattenskydd och enskilda avlopp tillsammans med tre kollegor. Tillsammans tar vi ansvar för planering och utveckling av vårt arbetsområde. Vi söker Vi söker dig som har relevant högskoleutbildning samt erfarenhet av arbeten med stort kundfokus och service kopplat till företag och/eller privatpersoner. Du har lätt för att samarbeta och kommunicera med andra, tar ansvar och är trygg i dig själv. Har du tidigare erfarenhet som miljöinspektör eller arbete hos annan myndighet är det något vi ser som positivt. I teamet har vi långtgående planeringsansvar och vi diskuterar gärna ärenden för att hjälpa varandra och öka allas kunskap. B-körkort är ett krav. Vi lägger stor vikt vid ditt intresse för området, personliga egenskaper och att du passar in i gruppen. Om arbetet Som miljöinspektör kommer du tillhöra Miljöbalksenheten som arbetar med information och rådgivning samt tillsyn för att skydda människors hälsa och miljön. Du kommer arbeta med små avlopp vilket innebär att pröva ansökningar och genomföra tillsyn, bland annat inventering av äldre avloppsanläggningar. Arbetet kan även innebära att utreda klagomålsärenden samt svara på remisser. Vi strävar även efter att arbeta förebyggande och med information. Vi jobbar mot ständiga förbättringar och är öppna för nya idéer för att utveckla vårt arbetssätt, bedömningsgrunder och rutiner. Vi har en god samverkan med grannkommunerna.  Vi tror på att glädje skapar handlingskraft. Genom att skratta, stötta och hjälpa varandra presterar vi bättre. Hos oss erbjuder vi dig även goda möjligheter till personlig utveckling. Vi är måna om att du ska må bra och erbjuder friskvårdsbidrag och förmånliga träningskort på flera olika träningsanläggningar via personalföreningen Rabatten. Dessutom erbjuder vi friskvård på arbetstid. Anställningsinformation Vikariat 100% med tillträde 2021-09-01 eller enligt överenskommelse och t o m 2022-10-31. Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons! Trollhättan är en stark och attraktiv kommun som ska bli större. I dag har vi passerat 59 000 invånare och vi har siktet inställt på att växa till 70 000 trollhättebor. Inom Trollhättans Stad arbetar vi med att skapa förutsättningar för detta. Vi är över 5 000 medarbetare och våra 350 olika yrken bidrar på olika sätt med att ge service och underlätta en bra vardag för våra invånare - nu och i framtiden. Vi ser mångfald som en styrka som berikar vår verksamhet och välkomnar sökande med olika bakgrund. Trollhättans Stad tillämpar rökfri arbetstid.
Arbetsgivare
Trollhättans kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.