Miljöutredare

Miljöutredare

Miljöutredare har miljö i fokus men också blick för helheten med mål att bidra till en hållbar utveckling.

Som miljöutredare utgör man en länk i kommunikationen av miljö- och hälsofrågor till olika aktörer och intressenter inom området fysisk planering. Kommunikationen bygger på ett samarbete framför allt inom kommunens egna förvaltningar men också externt.

En viktig del i arbetet är att kommunicera och bidra till kloka avvägningar mellan olika faktorer och påverkan på människors hälsa och stadens och kommunens miljö. De miljöfrågor som miljöutredare agnar sig åt är bland annat buller, luftkvalité och grönområdesfrågor.

En annan viktig del är att ta fram underlag för konsekvensbeskrivningar i det förebyggande miljöarbetet och att besvara remisser. Utvecklingsfrågor och policydiskussioner ingår också som naturlig del i arbetet.

    Utbildning

    Kvalifikationer som krävs för att kunna få anställning som miljöutredare är en högskoleutbildning med inriktning mot samhällsplanering, miljö- och hälsoskydd eller "motsvarande". Exempelvis, kan man läsa en kandidatutbildning i miljövetenskap och sedan bygga på med en master i strategisk miljöarbete.

    Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t.ex Naturvetenskapsprogrammet eller på Naturbruksprogrammet.

    Vidare krävs det också ofta erfarenhet från arbete med miljöfrågor inom fysisk planering.

    B-körkort B ställs ofta som ett krav för att kunna få anställning.

    Personliga egenskaper

    Arbetet kräver att du är kommunikativ och en problemlösare, kan arbeta självständigt och har blick för helheter. Samtidigt är en förutsättning för att lyckas i arbetet en god samarbetsförmåga samt en god förmåga att uttrycka sig både muntligt och skriftligt.

    Arbetsplats

    Miljöutredare är ofta anställda inom den kommunala miljöförvaltningen. Revisorer i miljöcertifiering kan vara anställda av privata företag.

    Övrigt

    Förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas i ganska snabb takt. Exempel på förnybara energikällor är vattenkraft, vindkraft, bioenergi och solenergi.
    Källa: Jordbruksverket.

    Visa mer
    Visa mindre

      Få hjälp att hitta rätt utbildning

      Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


      Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

      21 Lediga jobb som miljöutredare

      VISA FLER LEDIGA JOBB


      MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

      Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
      Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
      OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.