På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Miljöutredare

Miljöutredare

Miljöutredare har miljö i fokus men också blick för helheten med mål att bidra till en hållbar utvecking.

Som miljöutredare utgör man en länk i kommunikationen av miljö- och hälsofrågor till olika aktörer och intressenter inom området fysisk planering. Kommunikationen bygger på ett samarbete framför allt inom kommunens egna förvaltningar men också externt.

En viktig del i arbetet är att kommunicera och bidra till kloka avvägningar mellan olika faktorer och påverkan på människors hälsa och stadens/kommunens miljö. De miljöfrågor som miljöutreare agnar sig åt är bland annat buller, luftkvalité och grönfrågor. En annan viktig del är att ta fram underlag för konsekvensbeskrivningar i det förebyggande miljöarbetet och att besvara remisser. Utvecklingsfrågor och policydiskussioner ingår också som naturlig del i arbetet.

Miljöutredare är ofta anställda inom den kommunala miijöförvaltningen.

Utbildning

Kvalifikationer som krävs för att kunna få anställning som miljöutredare är en högskoleutbildning med inriktning mot samhällsplanering, miljö- och hälsoskydd eller motsvarande. Vidare krävs det också ofta erfarenhet från arbete med miljöfrågor inom fysisk planering. Arbetet kräver att du är kommunikativ och en problemlösare, kan arbeta självständigt och har blick för helheter. Samtidigt är en förutsättning för att lyckas i arbetet en god samarbetsförmåga samt en god förmåga att uttrycka sig både muntligt och skriftligt.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t.ex kan man välja att läsa på Naturbruksprogrammet.

Yrkesporträtt

Möt Anna, som jobbar som VA-ingenjör på Järfälla kommun.

Visste du att...?

... förnybar energi kommer från källor som ständigt förnyas i ganska snabb takt. Exempel på förnybara enerigkällor är vattenkraft, vindkraft, bioenergi och solenergi.
Källa: Jordbruksverket.

... en tredje del av koldioxid utsläpp kommer från lastbilstrafiken.

Länktips

17 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.