Utredare på Försäkringskassan

Utredare på Försäkringskassan

Som Utredare på Försäkringskassan utreder man de försäkrades rätt till utbetalningar av t.ex sjukpenning, graviditetspeng eller en annan ersättning. Försäkringsutredare har telefon- och brevledes kontakt med de försäkrade, med personalavdelningar på de företag där de försäkrade arbetar och med de sjukskrivande läkare för att fastställa rätt till ersättning. 

Försäkringsutredare är beslutsfattare och har stort ansvar i att rätt till ersättning utreds och fastställs korrekt, enligt de gällande regler. Om utredningen visar att den försäkrade har rätt till ersättning, utbetalar utredaren rätt summa till den försäkrades konto.

Utbildning

Utbildning ges på arbetsplatsen. Man anställs som utredare på försäkringskassan och under de första sex månaderna genomgår man internutbildningar som ges i grupp och som leds av handledare. Man erhåller ingångslön under utbildningstiden.

För att kunna få anställning som utredare måste man ha treårig högskoleutbildning, 180 hp, i bagaget eller lång erfarenhet från att arbeta med liknande arbetsuppgifter, t ex på ett försäkringsbolag.

För att kunna få anställning räcker det ofta med gymnasiekompetens och Handläggare kan, efter några års arbete och om man är beredd att lära sig nya och svårare arbetsuppgifter, avancera till att bli Utredare.

Bra grundläggande kunskaper finnas på flera av gymnasieskolans program.

 

Personliga egenskaper

Egenskaper som man måste besitta för att kunna arbeta som utredare på försäkringskassan är att man är noggrann och effektiv eftersom man måste utreda i genomsnitt fem försäkringsärenden om dagen och att man är stresstålig och kan bemöta både glada och mindre glada kunder.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.