Studiestödsutredare
Spela filmen

Studiestödsutredare

Studiestödsutredare är anställd inom CSN, Central Studiestödsnämnden. Studiestödsutredare utreder rätt till svenskt studiestöd. Sverige har ett av världens mest generösa studiestödssystem.

Studiestödsutredare handlägger, utreder och beslutar i studiestödsärenden. Man läser och tolkar regelverk samt svarar på frågor och vägleder de studerande eller de blivande studerande främst via telefon och e-post.

Medarbetarrollen på CSN innebär att man tar ett aktivt ansvar för att utveckla verksamheten och arbeta med ständiga förbättringar på ett Lean-inspirerat sätt.

Utbildning

Utbildning som krävs är en högskoleexamen. För att få anställning ställer arbetsgivaren även krav på tidigare arbetslivserfarenhet med minst ett års erfarenhet av handläggning och kundservice.

Alternativt krävs det att man har "avslutade gymnasiestudier" (Examensbevis) i kombination med minst fem års arbetslivserfarenhet av handläggning eller kundservice. Arbetsgivaren gör sedan en bedömning om man på så sätt inhämtat kunskaper och erfarenheter som är relevanta för arbetet som studiestödsutredare.

Vidare behöver man kunna hantera Microsoft Officepaket, kommunicera bra i tal och skrift på svenska samt ha goda kunskaper i engelska språket. Kunskaper i flera språk än svenska och engelska är meriterande.

Personliga egenskaper

Som person behöver man vara en lagspelare som bidrar till gemensamma mål. Studiestödsutredares arbetsuppgifter kräver stort kundfokus och därför är ett bra bemötande och god service viktiga delar i arbetet. 

Arbetsplats

CSN har anställda på flera orter runt om i Sverige. Huvudkontoret finns i Sundsvall. Studiestödsutredare samarbetar med andra yrkesroller inom CSN.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.