På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ekonomikonsult

Ekonomikonsult

Ekonomikonsulter sysslar med ekonomisk rådgivning till privatpersoner, organisationer och företag. 

Utbildning

Utbildningsbakgrund för ekonomikonsulter varierar, men det som är vanligt är att de har högre ekonomisk utbildning, från högskola eller universitet på minst 3 år på heltid (kandidatexamen) men ofta har mer utbildning (på avancerad nivå - magister eller masterexamen i ekonomi, företagsekonomi och/eller inom redovisning/bokföring). Ett exempel på vilken utbildning en ekonomikonsult kan ha är en examen i flera ämnen som Nationalekonomi, Matematik och Företagsekonomi. 

Övrigt

Ofta "växer" man in i rollen som Ekonomikonsult; man börjar ofta med andra yrkesroller inom ekonomi, som t.ex controller eller ekonomiansvarig för att senare, när man har några års arbetslivserfarenhet kunna bli ekonomikonsult.

Att tänka på
Som konsult så finns det alltid en förväntan att man presterar på hög nivå inom en ganska kort tid. Det gäller att vara genuint intresserad av uppdraget och att ställa rätt frågor för att täcka upp kommande utmaningar med uppdraget.

Personliga egenskaper
Mycket god social kompetens, flexibel, gillar utmaningar och trivs med att arbeta i projektform, drar sig inte för att möta nya människor (därför att en stor del i jobbet går ut på att bygga nätverk på en arbetsplats där man är placerad just då, tillfälligt).

Anställningsform
Ekonomikonsulter är ofta egnaföretagare men kan också vara anställda av ex. bemanningsföretag, redovisningsbyråer eller konsultföretag.

Yrkesporträtt
Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Länktips
www.bth.se - info om kursen Investeringsanalys på Blekinge tekniska högskola, BTH
https://2017.sverigesinnovationsriksdag.se - om digital transformation & morgondagens arbetssätt för öppen innovation där storbolag & organisationer jobbar för att stärka svensk attraktionsskraft
www.foi.se - artikeln från 5 mars 2018 på Totalförsvarets hemsida "Näringslivet efterfragar kunskap & kontakt".

18 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.