På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ekonomikonsult

Ekonomikonsult

Ekonomikonsulter sysslar med ekonomisk rådgivning till privatpersoner, organisationer och företag. 

Utbildning

Utbildningsbakgrund för ekonomikonsulter varierar, men vanligast är att de har högre ekonomisk utbildning, från högskola eller universitet, på minst 3 år på heltid, men ofta har mer utbildning på avancerad nivå t.ex magister eller masterexamen i ekonomi, företagsekonomi eller inom redovisning och bokföring. Exempel på vilken utbildning en ekonomikonsult kan ha är en examen i flera ämnen som Nationalekonomi, Matematik och Företagsekonomi. 

Övrigt

Ofta växer man in i rollen som Ekonomikonsult, man börjar ofta med andra yrkesroller inom ekonomi, som t.ex controller eller ekonomiansvarig för att senare, när man har några års arbetslivserfarenhet kunna bli ekonomikonsult.

Som konsult så finns det alltid en förväntan att man presterar på hög nivå inom en ganska kort tid. Det gäller att vara genuint intresserad av uppdraget och att ställa rätt frågor för att täcka upp kommande utmaningar med uppdraget.

Personliga egenskaper

Mycket god social kompetens, flexibel, gillar utmaningar och trivs med att arbeta i projektform, drar sig inte för att möta nya människor då en stor del av jobbet går ut på att bygga nätverk på den arbetsplats där man just då arbetar.

Ekonomikonsulter är ofta egnaföretagare men kan också vara anställda av ex. bemanningsföretag, redovisningsbyråer eller konsultföretag.

Yrkesporträtt

Möt Emelie - som är projektledare på SVT kultur.

Lilla ordboken
Ränta (på engelska: interest rate eller yield) - så kallas kostnaden för att få låna pengar och långivarens avkastning på utlåningen.
Reporänta - är ett låneavtal enligt vilket Riksbanken lånar ut pengar till bankerna.

Helt kontantfritt?
Enligt vissa experter kan Sverige bli första kontantlösa landet. Läs mer om det i en artikel på forskning.se

Länktips

22 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.