Ekonomikonsult

Ekonomikonsult

Ekonomikonsulter arbetar med ekonomisk rådgivning till privatpersoner, organisationer och företag. 

Som Ekonomikonsult växer du in i rollen genom att vanligtvis börja med andra yrkesroller inom ekonomi, som t.ex controller eller ekonomiansvarig för att senare, när du har några års arbetslivserfarenhet kunna bli ekonomikonsult.

Som konsult finns det alltid en förväntan att prestera på hög nivå inom en ganska kort tid. Det gäller att vara genuint intresserad av uppdraget och att ställa rätt frågor. 

Utbildning

Utbildningsbakgrund för ekonomikonsulter varierar, men vanligast är högre ekonomisk utbildning från högskola eller universitet, minst 3 år på heltid.

Som ekonomikonsult kan du även ha utbildning på avancerad nivå t.ex magister eller masterexamen i ekonomi, företagsekonomi eller inom redovisning och bokföring. Exempel på vilken utbildning en ekonomikonsult kan ha är en examen i flera ämnen som Nationalekonomi, Matematik och Företagsekonomi. 

Personliga egenskaper

Du behöver ha mycket god social kompetens, vara flexibel, gilla utmaningar och trivas med att arbeta i projektform. Som ekonomikonsult möter du ofta nya människor då en stor del av jobbet går ut på att bygga nätverk på den arbetsplats där du arbetar för tillfället. 

Arbetsplats

Ekonomikonsulter är ofta egenföretagare men kan också vara anställda av ex. bemanningsföretag, redovisningsbyråer eller konsultföretag.

Lilla ordboken

Ränta - så kallas kostnaden för att få låna pengar och långivarens avkastning på utlåningen.

Reporänta - är ett låneavtal enligt vilket Riksbanken lånar ut pengar till bankerna.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.