På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

IT-konsult

IT-konsult

IT-konsult är ett brett begrepp men innebär att du har specialiserat sig på något eller några områden inom IT. IT-konsulter arbetar med IT-uppdrag på konsultbasis, antingen som egna företagare eller som anställda på ett konsultföretag.

Utbildning

Det finns många IT-utbildningar att välja bland. En IT-utbildning på grundnivå på högskola/universitet omfattar 3 årsstudier på heltid (180 högskolepoäng) för att kunna ta ut en kandidatexamen. Du kan också läsa ett ingenjörsprogram (civilingenjör eller högskoleingenjör) med inriktning på data och it. Dessa utbildningars styrka är att du får förståelse kring hur hårdvaran fungerar. 

Ett annat alternativ är att läsa en datavetenskaplig utbildning på grundnivå och få en gedigen matematisk grund. En systemvetenskaplig utbildning innehåller studier i teknik, beteendevetenskap, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Du kan också läsa fristående kurser och själv sätta samman en examen.

En bra idé är att utgå ifrån vad du personligen är intresserad av och tänka på att i första hand välja en bred utbildning, som gör den bästa möjligheten att hänga med i utvecklingen. Planera långsiktigt för att ett arbetsliv är långt, men inom IT-område händer det ofta ganska mycket på relativt kort tid.

Visste du att...?

... som en it-kunnig person kan man ha yrkesrollen Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

... en KVANT-dator har, trots att den består av färre komponenter än vanlig dator, betydligt större kapacitet. Den kan göra mycket avancerade beräkningar och bl a kan användas för att "skräddarsy läkemedel" för de specifika behoven. En sådan super-kvantdator finns på Chalmers Tekniska högskolan i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.