IT-molnspecialist

IT-molnspecialist

IT-molnspecialister, eller som de också kallas - "molnvakter", har fördjupad kunskap i första hand inom Microsoft Azure, molnsäkerhet, Office 365 och servervirtualisering.

Exempel på yrkesroller som en utbildad IT-molnspecialist kan ha är bland annat dataspecialist, dataansvarig, IT-ansvarig, IT-tekniker, datatekniker eller konsult inom data och IT-säkerhet.

Utbildning

Utbildningar kan finnas på olika nivåer och inom olika skolformer, bland annat på högskolor/universitet och inom yrkeshögskolan

Bra förberedande grundutbildning erbjuds på flera av gymnasiet nationella program, men framförallt på Teknikprogrammet. Motsvarande förberedande grundutbildning kan också finnas inom komvux.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Personliga egenskaper

Är du en lösningsorienterad och nyfiken person, som dessutom är mycket intresserad av dator- och nätverkstjänster och ser din framtid inom IT-branschen, då passar yrket IT-molnspecialist för dig.

Det behöver både kunna lösa de tekniska uppgifterna och vara bra på att hantera manniskor. Du behöver kunna förstå och sätta dig in i kundernas behov, gäller både de interna och externa kundernas IT-system.

Tålamod och pedagogisk förmåga är viktiga egenskaper som krävs för att lyckas med och trivas i yrkesrollen som IT-molnspecialist.

Visste du att...?

... en yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.