På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

IT-molnspecialist

IT-molnspecialist

IT-molnspecialister har fördjupad kunskap i första hand inom Microsoft Azure, molnsäkerhet, Office 365 och servervirtualisering.

Är du en lösningsorienterad och nyfiken person, som dessutom är mycket intresserad av dator- och nätverkstjänster och ser din framtid inom IT-branschen, då passar yrket IT-molnspecialist för dig. Det saknas IT-specialister i Sverige och det ä rstörst brist är det på specialister som vill fokusera på framtidens molntjänster.

Exempel på yrkesroller som en utbildad IT-molnspecialist kan ha är bland annat: dataspecialist, dataansvarig, IT-ansvarig, IT-tekniker, datatekniker eller konsult inom data och IT-säkerhet.

Att tänka på

Det behöver både kunna lösa de tekniska uppgifterna och vara bra på att hantera manniskor. Du behöver kunna förstå och sätta dig in i kundernas behov, gäller både de interna och externa kundernas IT-system.

Tålamod och pedagogisk förmåga är viktiga egenskaper som krävs för att lyckas med och trivas i yrkesrollen som IT-molnspecialist.

Utbildning

Utbildningar kan finnas på olika nivåer och inom olika skolformer, bland annat på högskolor/uiversitet och inom yrkeshögskolan

Bra förberedande grundutbildning erbjuds på flera av gymnasiet nationella program, men framförallt på Teknikprogrammet. Motsvarande förberedande grundutbildning kan också finnas inom vuxenutbildningen.

Visste du att...?

... en ny yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Länktips

  • soi2017.se - en årlig studie av svenska folkets internetvanor
  • itot.se - IT & Telekomföretagen.

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.