På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

IT-ansvarig

IT-ansvarig

Som IT-ansvarig är man en av nyckelpersonerna mellan IT och företagets/organisationens  verksamhet och man ansvarar för att skapa de rätta förutsättningarna för en god IT-leverans.
I yrkesrollen som IT-ansvarig brukar man ha en tät dialog med ekonomiavdelningar för kostnadsuppföljning och internfakturering. Man är också oftast operativt involverad och utvecklar och driver IT-utvecklingen framåt enligt, av ledningen, fastställd strategi.

IT-ansvarigas arbetsuppgifter brukar bestå av bland annat: uppdatering av dokumentation, hantering av licenser och avtal, koordinering av interna och externa resurser, övervakning och underhåll av IT-system.

Arbetsgivare ser gärna att de som söker anställning som IT-ansvarig, har kunskap inom följande system:
VMware, virtualliseringslösningar
SAN lagringslösningar
Citrix, Applikationsvirtuallisering och VDI lösningar
ERP system, iScala
Handdatorer för industrilager
Veeam Backup
SharePoint
Office 365
Nätverk i stora miljöer
WiFi system
ITIL

IT-ansvariga verker i komplexa IT-miljöer och sysslar med strategiskt planeringsarbete, tar fram budgetunderlag samt även arbetar med inköp av hårdvara och mjukvara. De behöver ofta samarbeta i team och verka i internationella miljöer.

Personliga egenskaper
De personliga egenskaper som arbetsgivare efterfrågar när de söker en IT-ansvarig, är ofta att man är noggrann, analytisk och driven; har hög ansvarskänsla, är service- och affärsinriktad samt trivs i en föränderlig miljö.
För att trivas i rollen som IT-ansvarig, är det viktigt att vara självgående och prestigelös. Vidare behöver man ha en god förmåga att skapa relationer och förtroende både internt och externt.

Övriga kvalifikationer
Som IT-ansvarig behöver man ha mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på både svenska och engelska.Man måst också kunna vara borta från hemorten i flera dagar i följd, eftersom resor i jobbet (med övernattning på annan ort) kan förekomma.

Läs mer under yrkesbeskrivningen Datasäkerhetsansvarig

Länktips

15 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.