IT-strateg

IT-strateg

IT-strategen utformar tillsammans med IT-chefer långsiktiga planer för IT-användningen i ett företag eller en förvaltning. Du behöver ha överblick över verksamheten och en helhetssyn.

Som IT-strateg är du ansvarig för att planera hur företaget ska använda sig av informationsteknik eller datateknik i framtiden och lägga upp en strategi för det. För att klara denna uppgift måste du känna till företagets organisation och verksamhet väl och veta vilka behov som finns. Detta tar IT-strategen reda på genom omfattande utredningar via intervjuer och diskussioner med dem som arbetar i företaget.

IT-strategen kan till exempel kopplas in om företaget startar en ny verksamhet. Din roll är då att utreda och lämna förslag till hur den delen av verksamheten ska datoriseras.

En annan viktig del av arbetet är att hela tiden känna till och ta reda på de nyheter som är på väg inom IT-området. IT-strategen ska sedan föreslå hur den nya tekniken kan användas på företaget och ge råd om vilka datorer och vilka programvaror som ska köpas in.

Utbildning

För att bli IT-strateg bör du ha en högskoleutbildning inom dataområdet och erfarenhet av kvalificerat IT-arbete. Det är också värdefullt att ha kunskaper om verksamheten.

Det finns många olika datautbildningar, både längre och kortare. Betoningen i utbildningen kan ligga på tekniken eller maskinerna, på program och system eller på samspelet mellan människa och dator. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Eftersom databranschen är internationell och i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är goda språkkunskaper viktiga.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Personliga egenskaper

IT-strateger behöver vara bra på att planera och se stora sammanhang. Du måste också ha lätt för att kommunicera med din omgivning samt ha en god pedagogisk förmåga.

Arbetsplats

IT-strategen är ofta konsult och anlitas vid behov av olika kunder, men du kan också vara anställd i ett företag.

Visste du att...?

... en yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på". 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  354 Lediga jobb som it-strateg

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.