På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

IT-strateg

IT-strateg

IT-strategen utformar tillsammans med IT-chefer och ansvariga för verksamheten långsiktiga planer för IT-användningen i ett företag eller en förvaltning. Man måste ha överblick över verksamheten och en helhetssyn.

IT-strategen har till uppgift att planera hur företaget ska använda sig av informationsteknik eller datateknik i framtiden och lägga upp en strategi för det. För att klara denna uppgift måste de känna till företagets organisation och verksamhet väl och veta vilka behov som finns. Detta tar man reda på genom att göra omfattande studier och utredningar. De gör intervjuer och har diskussioner med dem som arbetar i företaget.

IT-strategen kan till exempel kopplas in om företaget startar en ny verksamhet. Då ska de utreda och lämna förslag till hur den delen av verksamheten ska datoriseras.

En annan viktig del av arbetet är att hela tiden känna till och ta reda på de nyheter som är på väg inom IT-området. IT-strategen ska sedan föreslå hur den nya tekniken kan användas på företaget och ge råd om vilka datorer och vilken programvara som ska köpas in.

IT-strategen är ofta konsult och anlitas vid behov av olika kunder. De kan också vara anställda i ett företag.

IT-strateger bör vara bra på att planera och se stora sammanhang. De måste ha lätt för att ta kontakt med människor och kunna prata med dem. Det är också bra att ha en pedagogisk förmåga. Eftersom databranschen är internationell och i stort sett all dokumentation och referenslitteratur är på engelska är goda språkkunskaper viktiga.

Gränserna mellan olika datayrken blir allt mer flytande. Läs därför även om andra datayrken.

Utbildning

För att bli IT-strateg bör du ha en högskoleutbildning inom dataområdet och erfarenhet av kvalificerat IT-arbete. Det är också värdefullt att ha kunskaper om verksamheten.

Det finns många olika datautbildningar, både längre och kortare. Betoningen i utbildningen kan ligga på tekniken eller maskinerna, på program och system eller på samspelet mellan människa och dator. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... en ny yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på". 

Länktips

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.