På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

IT-arkitekt Spela filmen

IT-arkitekt

IT-arkitekt utvecklar strategier för hur IT-systemen på ett företag eller i en organisation ska användas och förbättras. Du ansvarar ofta för att ha en helhetssyn över organisationens IT-struktur och kan beskrivas som en länk mellan tekniken och användarna.

Arkitektrollerna är i regel seniora roller som kräver en stor erfarenhet av IT-arbete av olika slag. Som IT-arkitekt har du vanligtvis stor påverkan inom både Cybersäkerhet och Informationssäkerhet.

Möt Simon, IT-arkitekt på Trafikverket.

Utbildning

Den vanligaste utbildningsbakgrunden är en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en systemvetenskaplig utbildning eller någon civilingenjörsutbildning med datainriktning. Även om IT är den vanligast bakgrunden är det möjligt att med annan tidigare erfarenhet som exempelvis civilekonom vara lämplig i rollen som IT-arkitekt.

Visste du att...?

... en ny yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Lilla ordboken

Augmented Reality (förstärkt verklighet), t.ex Pokémon Go.

Virtual Reality är en sort "datorgenererad skenvärld" där användaren upplever befinna sig i och kan "agera".

Big Data - enorma datamängder, som kräver speciella analysmetoder, exempel på "big data" är info på sociala medier.

Chatbot ett program som svarar på olika sorters "input" (audiell eller textbaserad) med på förhand bestämda svar eller med hjälp av AI.

Artificiell Intelligens, dvs intelligens som uppvisas av maskiner

Internet of things är föremål med inbygd elektronik och internet-uppkoppling, kan styras via internet eller utbyta data med varandra eller förmedla data till sin "huvudman". Föremål inom "internet of things" kan vara t.ex maskiner, fordon och byggnader.

Java är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av dator, platta, telefon etc. och operativsystem (Windows, iOS, Android etc.).

Länktips

17 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.