Systemintegratör
Spela filmen

Systemintegratör

Systemintegratörer behöver ha omfattande programmeringskunskaper. Som systemintegratör tillhör du en av de mest eftertraktade IT-specialisterna som finns på arbetsmarknaden. 

Systemintegratörer arbetar idag i första hand inom .NET och C# och har bra koll på systemutveckling med fokus på backend - den kod som körs på servern. Till skillnad från många andra utvecklare är systemintegratörer specialiserade på att utveckla avancerad programvara på serversidan som tillhandahåller information och beräkningar till webbplatser, applikationer och mobil-appar.

Arbetstitlar som utbildade systemintegratörer har är oftast som webbutvecklare, backend-utvecklare eller som systemutvecklare, men de har sin huvudsakliga spetskompetens inom backend.

Som backend-utvecklare jobbar man i första hand med avancerad programmering och datahantering.

Systemintegratörer behärskar olika tekniker såsom C# och .Net, SQL och XML, samt  har kompetens för att kunna ta fram applikationsprogrammerings-gränssnitt. De har omfattande kunskaper kring C# och närliggande tekniker men har samtidigt även kompetens för att jobba med andra tekniker, såsom Java, PHP eller JavaScript i backend.

Utbildning

Utbildningar till systemintegratör för den som redan har grunderna i programmering och/eller webbutveckling, kan finnas både inom högskola/universitet och inom yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns i första hand på gymnasieskolans Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet. Man kan också skaffa sig nödvändiga förkunskaper i programmering eller webbutveckling på egen hand, genom självstudier.

Motsvarande förberedande grundutbildning för vuxna kan finnas inom komvux, vuxenutbildningen.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som krävs är att man är noggrann, strukturerad och samarbetsvillig.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.