Webbanalytiker
Spela filmen

Webbanalytiker

Webbanalytiker (eller Dataanalytiker) är en yrkesroll som ökar i takt med att digitala marknadsinvesteringar får allt större betydelse och förväntas ha en gigantisk tillväxt de kommande åren. Fler företag har en allt större digital närvaro och på så sätt får ett allt större behov av att kartlägga de digitala kanalerna och hur kunderna rör sig i det digitala ekosystemet.

Som webbanalytiker behöver du ha kunskap och möjlighet att jobba med allt från webbanalys till konverteringsoptimering. Webbanalytiker har spetskompetens inom webbanalys och digitalt affärsmannaskap.

Olika yrkestitlar förekommer för att beskriva liknande arbetsuppgifter - ex. kan man kallas för Head of Advanced Analytics Service Delivery eller för Konverteringsspecialist, Digital traffic optimizer eller Kampanjanalytiker.

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Teknikprogrammet.

Arbetsspråket är ofta engelska, därför bör man lära sig så mycket engelska man kan, både i tal och i skrift.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Arbetsplats

Webbanalytikers kompetens eftersöks av såväl digitala byråer, konsultföretag inom internetmarknadsföring och i hög grad också av företagens marknadsavdelningar.

Visste du att...?

... en yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

... Cookies - hör till Webb-Analysverktyg och är en liten textfil som skickas från en webbserver och lagras i användarens webbläsare. Cookies underlättar analyser av trafik på hemsidan, syftet är att skapa en bättre användarupplevelse.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  161 Lediga jobb som webbanalytiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.