Etisk hackare
Spela filmen

Etisk hackare

Etiska hackare som också kan ha andra arbetstitlar, t.ex IT-säkerhetstekniker, är expert på skydd mot vanliga angreppssätt i datornätverk och arbetar med att minimera intrångsrisken i datorsystem, trådlösa samt trådburna nätverk och molnbaserade lösningar.

Etiska hackare kan ha certifieringar som EC Councils Certified Ethical Hacker, CompTIA Security+ samt Ciscos certifieringar CCNA och CCNA Security.

Som etisk hackare känner du till de säkerhetsproblem och risker som kan finnas i moderna nätverk och hur du åtgärdar samt förebygger dessa. Du har kunskaper för att, teoretiskt sett, kunna agera som angripare och har därför stor kunskap och förståelse för hur ett företag eller organisation ska skydda sig mot sådana angrepp.

Utbildning

Relevanta utbildningar kan finnas både på högskolenivå och inom yrkeshögskolan. Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program

Framtidsutsikter

IT-relaterade hot är idag ett av de största hoten mot företagen där datorintrång, virus och trojaner kan innebära enorma kostnader för företag. Både stora och små företag anlitar idag säkerhetsexperter för att kontrollera och härda sina interna IT-system.

Visste du att...?

... en yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1398 Lediga jobb som etisk hackare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.