På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Programmerare
Spela filmen

Programmerare

År 2020 kommer Europa att sakna 1.000.000 programmerare enligt prognos från EU-kommissionen.

Programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Vanligen arbetar du utifrån riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren dragit upp eller diskuterar själv förutsättningarna med beställarna av programmet. Du måste vara beredd att lära dig nya språk när utvecklingen går framåt. Under arbetet måste du hela tiden testa programmet så att det fungerar som du tänkt dig. Medan du arbetar ska du dokumentera det du håller på med.

Programmerare kan också kallas för kodknackare och de kan kombinera uppgifter med webbdesigner eller liknande. En av fördelarna i jobbet som programmerare är att du kan jobba överallt, från vilket land som helst, där det finns en internetuppkoppling. Du är alltså inte bunden till en specifik fysisk arbetsplats.

Utbildning

Programmerare kan ha väldigt olika utbildningar i bagaget, en del är mer eller mindre självlärda, men allt oftare efterfrågar arbetsgivare att den som söker anställning som programmerare ska ha en eftergymnasial utbildning från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.

Personporträtt

Möt Tim -Tim vill i framtiden jobba som programmerare.

Visste du att...?

... en KVANT-dator har, trots att den består av färre komponenter än vanlig dator, betydligt större kapacitet. Den kan göra mycket avancerade beräkningar och kan bl.a användas för att "skräddarsy läkemedel" för de specifika behoven. En sådan super-kvantdator finns på Chalmers Tekniska högskolan i Göteborg.

Lilla ordboken

AR - Augmented Reality (engelska för "förstärkt verklighet")

VR - Virtual Reality, som är en sort "datorgenererad skenvärld"

Big Data - enorma datamängder, som kräver speciella analysmetoder. Exempel på big data är info från sociala medier

Chatbot - ett program som svarar på olika sorters "input" med på förhand bestämda svar eller med hjälp av AI

AI - Artificiell Intelligens, dvs intelligens som uppvisas av maskiner

Internet of things - föremål med inbygd elektronik och internet-uppkoppling, som kan styras via internet eller utbyta data med varandra eller förmedla data till sin "huvudman". Det kan vara t.ex maskiner, olika sorters fordon och byggnader

Java - är ett objektorienterat programmeringsspråk vars syfte är att vara så oberoende som möjligt av enhet (dator, platta, telefon etc.) och operativsystem (Windows, iOS, Android etc.)

UTM-kod - tilllägg till www-länken, i adressfältet, som "programmeras in" för att man ska se från vilken hemsida som personen blev länkad till. På så sätt kan man föra statistik över hur folk lyckades hitta till en viss hemsida.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.