På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

VFX-artist

VFX-artist

VFX-artister använder mjukvara för att åstadkomma VFX-effekter för rörliga bilder, det vill säga visuella specialeffekter, inom film- och reklamproduktion. Du arbetar både med de kreativa och de tekniska aspekterna av filmproduktion, animation, digital film och visuella effekter.

Som VFX-artist övervakar och behandlar du en VFX-produktion så att det leder till att du ständigt utvecklar dina förmågor inom området. 

Om branschen
VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen finns huvudsakligen i Stockholm (uppgift från februari 2019). VFX är samtidigt också en svensk exportframgång, vilket framkom i en undersökning genomfört 2017 av Tillväxtverket där den digitala efterproduktionsbranschen undersöktes.

I de kompetenskrav som VFX-branschen ställer på VFX-artister ingår det att kunna skapa fotorealistiska VFX (3D eller compositing) i relevant mjukvara, visualisera särskilda stil- eller känslouttryck genom val av färg, ljus & bildkomposition, anpassa VFX-innehåll till en övergripande story, bedöma de egna förmågor i relation till en beställning av VFX & planera sin arbetsinsats, arbeta i VFX-projekt enligt vanligt förekommande arbetsflöden & processer, bedöma kvalitet i egna och andras VFX i relation till beställarkraven samt att utveckla sin egen förmåga att skapa VFX.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på de högskoleförberedande: teknikprogrammet och på inriktningen Estetik och media på Estetiska programmet samt på ett yrkesprogram EE/inriktning kommunikationsteknik.

Arbetsgivare

VFX-artister får anställning i första hand i de digitala efterproduktionsbolagen, specialiserade på VFX, som i sin tur anlitas av produktionsbolag för att leverera VFX-effekter till film-, TV- och reklamproduktioner. Som VFX-artist kan du även jobba för de företag som skapar VFX för datorspel eller speltrailers.

Lilla ordboken

VFX - är en förkortning av engelskans "visual effects".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.