VFX-artist

VFX-artist

VFX-artister använder mjukvara för att åstadkomma VFX-effekter för rörliga bilder, det vill säga visuella specialeffekter, inom film- och reklamproduktion. Du arbetar både med de kreativa och de tekniska aspekterna av filmproduktion, animation, digital film och visuella effekter. VFX är en förkortning av engelskans visual effects.

VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen finns huvudsakligen i Stockholm. VFX är också en svensk exportframgång, vilket presenterades i en undersökning av Tillväxtverket från 2017 där den digitala efterproduktionsbranschen undersöktes.

I de kompetenskrav som VFX-branschen ställer på VFX-artister ingår det att kunna skapa fotorealistiska VFX (3D eller compositing) i relevant mjukvara, visualisera särskilda stil- eller känslouttryck genom val av färg, ljus & bildkomposition, anpassa VFX-innehåll till en övergripande story.

Även bedöma de egna förmågor i relation till en beställning av VFX & planera sin arbetsinsats, arbeta i VFX-projekt enligt vanligt förekommande arbetsflöden & processer, bedöma kvalitet i egna och andras VFX i relation till beställarkraven samt att utveckla sin egen förmåga att skapa VFX.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på de högskoleförberedande teknikprogrammet och på inriktningen Estetik och media på Estetiska programmet samt på ett yrkesprogram EE/inriktning kommunikationsteknik.

Arbetsplats

VFX-artister får anställning i första hand i de digitala efterproduktionsbolagen, specialiserade på VFX, som i sin tur anlitas av produktionsbolag för att leverera VFX-effekter till film-, TV- och reklamproduktioner. Som VFX-artist kan du även jobba för företag som skapar VFX för datorspel eller speltrailers.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som vfx-artist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.