Dataspelsutvecklare
Spela filmen

Dataspelsutvecklare

Arbetet som dataspelsutvecklare kan delas in i tre olika delar. Du kan antingen arbeta med design, programmering eller grafik eller alla tre delarna tillsammans. I stora spelföretag är det vanligare att rollerna är tydligare uppdelade mellan de anställda än i små företag.

Att arbeta som dataspelsutvecklare med designinriktning innebär att du är med och skapar en helhet utifrån en idé för ett spel. Mycket handlar om att arbeta med detaljer så att slutprodukten blir så komplett som möjligt. Det kan exempelvis gälla att designa banor på ett vis som håller tempot uppe i ett actionfyllt spel.

Designerns uppgift är bland annat att kunna se vad tanken är med ett spel och att kunna se varje steg i spelet från start till mål. Ofta har en dataspelsutvecklare med designinriktning en projektledande roll med helhetssyn över spelet.

Arbetsuppgifterna för en dataspelsutvecklare med programmeringsinriktning liknar arbetsuppgifterna i annan systemutveckling. Du får in uppgifter om hur ett spel ska bete sig och med hjälp av programmeringsspråk ger du instruktioner till datorn så att exempelvis en bil svänger åt höger om en spelare säger åt den att göra det. Som programmerare är det viktigt att ha sinne för logik samt en stor portion tålamod då det ofta tar lång tid innan ett projekt når önskat resultat.

Dataspelsutvecklaren med inriktning mot grafik har till uppgift att visualisera det som designern har formulerat. Exempelvis kan designern ha ett önskemål om att en figur i ett spel ska ha ett visst utseende och då är det grafikerns uppgift att skapa figuren.

Utbildning

Det finns ett antal olika högskoleutbildningar som inriktar sig på dataspelsutveckling och som omfattar cirka tre års studier. Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan. Oftast inriktar sig under utbildningen mot exempelvis programmering eller design, men samarbetar med de andra utbildningsinriktningarna.

Du måste inte ha gått en utbildning som är direkt inriktad mot dataspelsutveckling för att bli bra på arbetet. Exempelvis har en del av de som arbetar med programmering för dataspel ofta en bakgrund från andra programmeringsutbildningar.

Framtidsutsikter

Enligt Dataspelsbranschen, som är en branschorganisation för dataspelsföretagen, är svensk dataspelsexport kraftigt växande. Detta innebär att det under de närmaste åren kommer att finnas ett stort behov av personal inom yrket.

Inom data/IT-sektorn efterfrågas främst utbildade med en längre utbildning. Framförallt kommer specialister av olika slag att efterfrågas. För datautbildade med kortare utbildning råder fortsatt hård konkurrens om jobben. 

Personliga egenskaper

Oavsett vilken inriktning du har som dataspelsutvecklare är det alltid viktigt att ha en bra kommunikationsförmåga.

Andra liknande yrken

Det finns många yrken som har liknande drag eller överlappar med dataspelsutveckling på olika sätt. Här är några exempel:

 1. Applikationsutvecklare: Utvecklar program och appar för olika plattformar såsom mobiler, surfplattor och datorer. Det kan inkludera allt från spel till produktivitetsappar och sociala medieplattformar.

 2. Grafisk designer: Skapar visuella element såsom grafik, illustrationer och användargränssnitt för spel och andra applikationer.

 3. Animatör: Skapar rörelse och liv i digitala objekt och karaktärer. Animering är en central del av många dataspel men används också i filmer, reklam och andra digitala medier.

 4. Ljudtekniker/sound designer: Ansvarar för ljudsidan av spel och appar, inklusive musik, ljudeffekter och dialoginspelning.

 5. 3D-modellerare: Skapar digitala 3D-modeller av objekt, karaktärer och miljöer som används i spel och andra digitala medier.

 6. Systemutvecklare/programmerare: Skriver kod och utvecklar mjukvara för olika ändamål, inklusive spel, applikationer och systemprogramvara.

 7. UX/UI-designer: Fokuserar på användarupplevelse och användargränssnitt för digitala produkter, inklusive spel och appar.

 8. Berättare/Manusförfattare: Skapar berättelser och dialog för spel och andra digitala medier. De kan vara involverade i att skriva manus, karaktärsutveckling och världsbyggnad.

Dessa är bara några exempel på de många yrken som finns inom den bredare sfären av digitala medieproduktioner, där många delar liknar eller samverkar med dataspelsutveckling.

Visste du att...?

...var tionde människa på jorden har någon gång spelat ett dataspel som är skapat i Sverige eller av en svensk dataspelsutvecklare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.