Webbdesigner

Webbdesigner

Webbdesigner bygger upp och vidareutvecklar webbplatser. Som webbdesigner programmerar du i språk som HTML, DHTML, Javascripts, XML, ASP m.fl. Samtidigt arbetar du mycket med bildhanteringsprogram som Photoshop, ImageReady och Fireworks. Webbdesignern producerar även rörligt bildmaterial som kan användas i sociala medier och annonser. 

Eftersom den tekniska utvecklingen går så snabbt inom området får du också räkna med mycket självstudier. En två år gammal utbildning kan snart vara föråldrad. 

Webbdesigners kan också kombinera arbetsuppgifter och samtidigt agera som "webbutvecklare" och ansvara för produktion, programmering, funktion, underhåll och förvaltning av webbsidor. Beroende på arbetsinnehåll och ansvarsområde har lönerna för webbutvecklare/webbdesigners en ganska stor spridning. Webbdesignern medverkar ofta i arbetet med att skapa nya kampanjer tillsammans med specialister inom marknadsföring. 

Utbildning

En bra grundläggande utbildning om man vill arbeta som webbdesigner är gymnasiets Teknikprogram med inriktning Informations- och medieteknik.

Ofta kräver arbetsgivaren också att man besitter den kunskap man får efter en vidareutbildning från bland annat universitet och högskolor eller från en Yrkeshögskola.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för yrkeserfarna IT-akademiker har varit stabilt god de senaste åren och det finns inga tecken på att efterfrågan kommer att minska.

Visste du att...?

... en yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1716 Lediga jobb som webbdesigner

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.