På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Multijournalist
Spela filmen

Multijournalist

Multijournalist arbetar gränsöverskridande och kan klara av de flesta arbetsuppgifterna på en tidning och är därför efterfrågade på framförallt mindre tidningsredaktioner. Som multijournalist ska du också kunna vara delaktig i marknadsföringen i olika kanaler som till exempel sociala medier.

Prognosen är att fler multijournalister kommer att anställas under de närmsta åren, eftersom utvecklingen i tidningsbranschen går åt det hållet att färre personer bör klara av att göra samma jobb som flera personer gör idag utan att kvaliteten försämras. 

Utbildning

Många nuvarande svenska multijournalister är utbildade inom flera olika kunskapsområden, som t.ex litteraturvetenskap, fotografi och layout. På gymnasiet rekommenderas i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Medier, information och kommunikation eller på Humanistiska programmet.

Lilla ordboken

Viralgranska - källkritiskt granska uppgifter som snabbt sprids på Internät. Källa: sprakochfolkminnen.se.

Pressfrihetsindex sammanställs av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). År 2018, precis som tidigare, tog Norge första plats. Läs mer om pressfrihetsindex på Reportrar utan gränser

Lagrummet
Tryckfrihetsförordningen (1949:105) (TF) - är en av Sveriges grundlagar; den antogs år 1949. TF berör frågor gällande tryckfrihet, grundlagsskydd för vissa medier, och innehåller även offentlighetsprincipen. Tryckfrihetsförordningen är tillsammans med yttrandefrihetsgrundlagen en av de två så kallade mediegrundlagarna i Sverige. Grundlagen har sitt ursprung i 1766-års svenska Tryckfrihetsförordning, som utgör världens äldsta lag för större allmän tryckfrihet och yttrandefrihet. För innehåll i TF - var god se lagen.nu/1949:105

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.