På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Multijournalist Spela filmen

Multijournalist

Multijournalist arbetar gränsöverskridande och kan klara av de flesta arbetsuppgifterna på en tidning. Samtidigt bör multijournalisten också kunna vara delaktig i marknadsföringen av tidningen i sociala media.

En multijournalist har en mycket stor yrkesbredd. Multijournalister är efterfrågade på framförallt mindre tidningsredaktioner. För liknande yrken se nedan.

Prognosen är att fler multijournalister kommer att anställas under de närmsta åren, detta på grund av att utvecklingen i tidningsbranschen går åt det hållet att färre personer bör klara av att göra samma jobb som flera personer gör idag och detta helst utan att kvaliteten skulle bli direkt lidande.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som multijournalist. Många nuvarande svenska multijournalister är utbildade inom flera olika kunskapsområden, som t.ex litteraturvetenskap, fotografi och layout. På gymnasiet rekommenderas i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Medier, information och kommunikation eller på Humanistiska programmet.

Lilla ordboken

Viralgranska - källkritiskt granska uppgifter som snabbt sprids på Internät.
Källa: sprakochfolkminnen.se.

fkdm = förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

Pressfrihetsindex
Pressfrihetsindex sammanställs av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). År 2018, precis som tidigare, tog Norge första plats. Läs mer om pressfrihetsindex på Reportrarutangranser.se

Lagrummet
Tryckfrihetsförordningen (1949:105) (TF) - är en av Sveriges grundlagar; den antogs år 1949. TF berör frågor gällande tryckfrihet, grundlagsskydd för vissa medier, och innehåller även offentlighetsprincipen. Tryckfrihetsförordningen är tillsammans med yttrandefrihetsgrundlagen en av de två så kallade mediegrundlagarna i Sverige. Grundlagen har sitt ursprung i 1766-års svenska Tryckfrihetsförordning, som utgör världens äldsta lag för större allmän tryckfrihet och yttrandefrihet. För innehåll i TF - var god se lagen.nu/1949:105

Länktips

Visa mer
Visa mindre

45 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.