På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fotograf
Spela filmen

Fotograf

En fotograf arbetar med visuell kommunikation och kan även kallas för visuella kommunikatörer. Kameran är fotografens redskap för att berätta en historia, förmedla en känsla eller dokumentera en händelse.

Den tekniska utvecklingen har förändrat fotografens yrke yrke i hög grad de senaste åren. Mycket av fotografens arbete handlar om digital bildredigering, men kunskaper om ljus och bildkomposition är lika viktigt. 

Som fotograf behöver du förstå hur beställaren av en bild tänker, vilka önskemål som finns, till exempel hur bild och text ska samspela. Juridiska rättigheter kring bilder och kunskaper om att driva eget företag är också centrala kunskaper för dig som fotograf. 

Fysiskt krävs att du har god syn och normalt färgseende. Fotografen behöver också ha god social kompetens och förmåga att få kontakt med människor, fånga deras uppmärksamhet och få dem att slappna av.

Utbildning

Göteborgs universitet har Fotografprogrammet, en kandidatutbildning på tre år. Utöver grundläggande behörighet krävs kunskaper i fotografi motsvarande grundläggande fotografutbildning. 

Institutionen för konst på Konstfack i Stockholm har foto som inriktning. Fotoutbildning för film/TV/video finns inom Stockholms Dramatiska Högskola. 

Inom Yrkeshögskolan kan det finnas relevanta utbildningar inom fotoområdet, ex. yh-Fotograf/bildjournalist på Nordens folkhögskola. Folkhögskolorna har tex Fotolinjen på Sörängens FHSK och Fotoskolan - June FHSK.

Visste du att...?

Den äldsta bevarade fotobilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce och föreställde utsikten från hans arbetsrum i huset nära Chalon-sur-Saone. Kameran, med vilken bilden togs, hade tillverkats av Charles Chevalier i Paris. Exponeringstiden var 8 timmar. Året var 1826.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.