På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Filmfotograf

Filmfotograf

Film-, TV- och videofotografer arbetar med bland annat spelfilm, informationsfilm och reklamfilm. Behovet av filmfotografer växer på grund av att allt mer kommunikation sker med hjälp av rörliga bilder inom industri, institutioner och sjukhus. Fler TV-kanaler och filmkanaler på Internet samt användningen av rörliga bilder i andra multimediala sammanhang bidrar också till denna utveckling.

Vid inspelningen av en spelfilm är det filmfotografen som jobbar närmast regissören och därmed har del i ansvaret för hela produktionen, så att till exempel tidsramar och budget följs. Varje tagning måste planeras i detalj vad gäller kameravinklar, ljus, scenografi, rekvisita med mera. Filmfotografen är även samordnare och arbetsledare. Som filmfotograf kan man även vara förlagd en längre tid på en inspelningsplats, till exempel vid en dramaproduktion, och vara en del av ett stort inspelningsteam. Beroende på projektets storlek har filmfotografen en eller flera ytterligare filmfotografer till sin hjälp. B-, eller C-fotograf kallas den som sköter de mer praktiska detaljerna som montering av kamerautrustning och byte av objektiv. I de fall som man fortfarande spelar in på filmremsa behövs även någon som laddar filmen i kassetter. Själva filmandet delas ofta upp mellan A- och B-fotografen.

Passare kallas den person som sköter kamerans förflyttning, när den till exempel är monterad på en kran eller en vagn som går på räls. Det finns filmfotografer som själva har totalansvaret för hela filmproduktionen - även manus och regi. Dessa kallas rätt och slätt för filmare.

Utbildning

En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i produktion av film och TV på olika nivåer. Ibland kan en sådan utbildning vara en bra grund för att söka vidare till någon högskoleutbildning.
Inom Yrkeshögskolan (YH) kan det också finnas passande yrkesinriktade utbildningar, som oftast är tvååriga. Läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se. Se också gärna info på filmarbetarutbildningen.se
Det är inte ovanligt att filmfotografer har läst någon termin inom filmvetenskap eller någon form av utbildning inom "drama-teater-film" på eftergymnasial nivå.

Framtidsutsikter

Det är ovanligt att man direkt efter avslutad utbildning får jobb som film/TV-fotograf. Ofta måste man börja som assistent åt en fotograf. Arbetsgivarna inom området blir allt fler, i Sverige finns fler än 300 produktionsbolag för film, tv och rörlig bild.

Lilla ordboken
FPS eller F/S - är en förkortning som står för det engelska uttrycket "Frames per second", rutor per sekund eller bilder per sekund; den anger hur snabbt en film går genom en uppspelningsapparat (eller kamera).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.