På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolfotograf

Skolfotograf

Skolfotografer fotograferar barn på skolor och förskolor. Det är ett utpräglad serviceyrke, som är både tekniskt krävande och som samtidigt ställer höga krav på social kompetens och flexibilitet.

En skolfotograf behöver, förutom stort intresse för fotografering, även ha bred social kompetens. Man behöver vara glad och öppen samt ha lätt för att arbeta med barn och ungdomar, viktigt är att också att man kan det svenska språket bra i tal och skrift. Då arbetet sker ofta i högt tempo, behöver man dessutom vara stresstålig och ha en bra inställning till problemlösning. Det är viktigt att du som fotograf brinner för ditt yrke och kan förmedla den rätta känslan till barn i olika åldrar och till deras föräldrar samt till skolpersonal.

Anställningsformen för skolfotografer är oftast "timmar", dvs man får fast timlön. Arbetet sker oftast på deltid och endast under avgränsade tidsperioder.

Vill man satsa på jobbet som skolfotograf, behöver man tycka mycket om människor och vara positiv inför nya möten, ha lätt för att kommunicera med både barn och vuxna.
Som skolfotograf träffar du nya människor varje dag och det är viktigt att du kan göra fotograferingen till en positiv upplevelse för alla inblandade. Du är ordningsam och har inga problem med att jobba självständigt och trivs med att ta stort eget ansvar. Du har körkort och egen bil.

Man kan också bedriva egen verksamhet som frilansfotograf, dvs vara egenföretagare. God datorvana krävs.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, men man måste vara bra på foto och kunna köra bil; vara en punktlig och social person som dessutom kan trivas med att inte ha trygghet i form av fast månadslön.

Var god se även information i yrkespresentationer Egenföretagare och Fotograf.

Visste du att...?
Den äldsta bevarade fotobilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce och föreställde utsikten från hans arbetsrum i huset nära Chalon-sur-Saone. Kameran, med vilken bilden togs, hade tillverkats av Charles Chevalier i Paris. Exponeringstiden var 8 timmar. Året var 1826.

Länktips
bolla.se - Kulturrådets projektbank (lärande exempel inom barn- & ungdomskultur från hela Sverige).

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.