Skolfotograf

Skolfotograf

Skolfotograf är ett utpräglad serviceyrke, som är både tekniskt krävande och som samtidigt ställer höga krav på social kompetens och flexibilitet.

Arbetet sker oftast på deltid och endast under avgränsade tidsperioder.

Vill man satsa på jobbet som skolfotograf, behöver man tycka mycket om människor och vara positiv inför nya möten, ha lätt för att kommunicera med både barn och vuxna.

Som skolfotograf träffar du nya människor varje dag och det är viktigt att du kan göra fotograferingen till en positiv upplevelse för alla inblandade. Du är ordningsam och har inga problem med att jobba självständigt och trivs med att ta stort eget ansvar.

Utbildning

Grundläggande utbildning får du främst på gymnasiets Estetiska programmet.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Meriterande är att du har B-körkort och egen bil.

Personliga egenskaper

En skolfotograf behöver, förutom stort intresse för fotografering, även ha bred social kompetens. Man behöver vara glad och öppen samt ha lätt för att arbeta med barn och ungdomar, viktigt är att också att man kan det svenska språket bra i tal och skrift.

Då arbetet sker ofta i högt tempo, behöver man dessutom vara stresstålig och ha en bra inställning till problemlösning. Det är viktigt att du som fotograf brinner för ditt yrke och kan förmedla den rätta känslan till barn i olika åldrar och till deras föräldrar samt till skolpersonal.

Arbetsplats

Skolfotografer fotograferar barn på skolor och förskolor.

Visste du att...?

... den äldsta bevarade fotobilden togs 1826 av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce och föreställde utsikten från hans arbetsrum, i huset nära Chalon-sur-Saone. Kameran, med vilken bilden togs, hade tillverkats av Charles Chevalier i Paris. Exponeringstiden var 8 timmar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  50 Lediga jobb som skolfotograf

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.