Polisfotograf

Polisfotograf

När du jobbar som fotograf hos polisen får du bland annat utföra arbetsuppgifter som t ex fotografering / videofilmning på brottsplatser där olika sorters brott ägde rum, bland annat mord, brand, misshandel, alko-drog-brott, inbrott, barnporrbrott.

- Videofilmning och sköta tekniken vid förhör

- Ateljéfotografering av stöldgods, narkotika, kläder, misshandelsskador, vapen, olika sorters bevisföremål m.m

- Daktningar, som är fotografering av de misstänkta samt att skriva upp signalement så som namn, personnummer, längd, hårfärg, ansiktsform, näsform, ögonfärg, tatueringar, ärr/operationer samt att ta deras fingeravtryck

- Framkallning och kopiering

- Framställa fotokonfrontationer

- Klippa ihop videokonfrontationer, där de misstänkta som filmats i vissa sekvenser klipps ihop och vittnet får titta på bandet för att kunna peka ut den misstänkte

- Personkonfrontationer

- Rekonstruktioner

- Fotografering av personal för tjänstefoton och mycket mer

Det som du som fotograf kanske saknar är att du inte kan använda ditt fotograferande på ett konstnärligt sätt. Inom polisen ska bilder visa verkligheten på ett korrekt sätt och du måste använda måttskala.

Fotografer som arbetar inom NFC kallas för Forensiska fotografer. För att bli forensisk fotograf krävs att du har en gedigen kompetens som fotograf, det finns ingen särskild utbildning utan den forensiska kunskapen som behövs ges som internutbildning när du väl fått en tjänst. En forensisk fotograf verkar främst inom fotografering av olika typer av spår i forensisk laborativ verksamhet och vid dokumentation av brottsplats med olika avancerade foto- och dokumentationstekniker.

Utbildning

Du måste behärska framkallning av analog färgfilm och även i övrigt kunna jobba i både analoga och digitala miljöer.

Polisfotografer utbildas internt via polisens egna utbildningar. För att kunna bli anställd, krävs det som regel en eftergymnasial utbildning inom fotografering eller att du har motsvarande kunskaper.

På gymnasiet rekommenderas det att läsa på Estetiska programmet, inriktning Estetik och Media, profil Fotografisk bild.

Personliga egenskaper

Du träffar rätt många "busar" eftersom du fotograferar de flesta misstänkta eller deras skador. Så det gäller att du kan ta folk på rätt sätt.

Det gäller att ha ett psyke som klarar av att se lik, misär, tragedier, blod. Ingen dag är det andra lik och det är mycket flexibelt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

36 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.