Mordutredare
Spela filmen

Mordutredare

De som i folkmun kallas för "mordutredare" har egentligen yrkestiteln "Utredare grova brott".

Olika yrkesgrupper arbetar med mordutredningar, bland annat kriminalinspektörer. Övriga yrken som kan delta i mordutredningar är bland annat kriminaltekniker, ballistiker och forensiker.

Mordutredare tillhör "Grova brott-gruppen" som förutom mord även kan utreda andra grova brott.

Grova brott-gruppen består av flera personer med olika specialiseringar, så förutom mordutredare deltar poliser med annan specialkompetens i mordutredningar.

"Gärningsmannaprofilgruppen" reser runt i hela Sverige för att hjälpa till med utredningar av grova våldsbrott. Gruppens slutsatser ger de lokala utredarna nya uppslag och infallsvinklar. 

Gärningsmannaprofilgruppen består av poliser med lång erfarenhet från utredningar av grova brott och av kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare. Den tvärvetenskapliga kompetensen ger nya infallsvinklar och teorier som hjälper de lokala utredarna i det fortsatta utredningsarbetet. De använder sig av en mängd olika metoder, bland annat av sannolikhetslära / beteendemönster-analys och av den så kallade geografisk profilering. Målet för gruppens experter kan ofta vara att presentera en hypotes om motivet och gärningsmannens egenskaper.

Experter som ingår i gärningsmannaprofilgruppen hjälper också till med att leta efter kopplingar till andra brott med samma gärningsman.

Utbildning

En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare” är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan eller en akademisk examen.

Man kan också utbilda sig till en Kriminolog, som är ett yrke som kräver en akademisk utbildning.  

”Mordutredare” är mycket attraktiva tjänster och kräver oftast erfarenhet av utredningsarbete.

Arbetsplats

Före detta mordutredare kan band annat arbeta på Försvarsadvokaternas byråer för att granska förundersökningar med polisiära ögon.

Övrigt

MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på.

I Sverige sker ca 100 mord per år, av dem begås 3-8 stycken, ca 5,5 %, av kvinnor. Enligt experter minskar chansen att lösa mord med hälften om man inte får upp relevanta spår inom de första 48 timmarna efter det att mordet har begåtts.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  9 Lediga jobb som mordutredare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.