De som i folkmun kallas för "mordutredare" har egentligen yrkestiteln "Utredare grova brott".
Olika yrkesgrupper arbetar med mordutredningar, bland annat kriminalinspektörer. Övriga yrken som kan delta i mordutredningar är bland annat kriminaltekniker, ballistiker och forensiker.
Mordutredare tillhör "Grova brott-gruppen" som förutom mord även kan utreda andra grova brott.
Grova brott-gruppen består av flera personer med olika specialiseringar, så förutom mordutredare deltar poliser med annan specialkompetens i mordutredningar.
"Gärningsmannaprofilgruppen" reser runt i hela Sverige för att hjälpa till med utredningar av grova våldsbrott. Gruppens slutsatser ger de lokala utredarna nya uppslag och infallsvinklar.
Gärningsmannaprofilgruppen består av poliser med lång erfarenhet från utredningar av grova brott och av kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare. Den tvärvetenskapliga kompetensen ger nya infallsvinklar och teorier som hjälper de lokala utredarna i det fortsatta utredningsarbetet. De använder sig av en mängd olika metoder, bland annat av sannolikhetslära / beteendemönster-analys och av den så kallade geografisk profilering. Målet för gruppens experter kan ofta vara att presentera en hypotes om motivet och gärningsmannens egenskaper.
Experter som ingår i gärningsmannaprofilgruppen hjälper också till med att leta efter kopplingar till andra brott med samma gärningsman.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
En förutsättning för att kunna bli ”Mordutredare” är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan eller en akademisk examen.
Man kan också utbilda sig till en Kriminolog, som är ett yrke som kräver en akademisk utbildning.
”Mordutredare” är mycket attraktiva tjänster och kräver oftast erfarenhet av utredningsarbete.
Arbetsplats
Före detta mordutredare kan band annat arbeta på Försvarsadvokaternas byråer för att granska förundersökningar med polisiära ögon.
Övrigt
MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på.
I Sverige sker ca 100 mord per år, av dem begås 3-8 stycken, ca 5,5 %, av kvinnor. Enligt experter minskar chansen att lösa mord med hälften om man inte får upp relevanta spår inom de första 48 timmarna efter det att mordet har begåtts.
Länktips
- Brottsoffermyndigheten
- Din Säkerhet
- Brottsofferjouren
- davidchita.com - Vem var far till forensisk vetenskap?
- BRÅ
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
- Polisen
- Tidningen "Svensk Polis"
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
20 liknande yrke(n)
- Ballistiker
- Brandteknisk utredare
- Civil utredare
- Fingeravtrycksanalytiker
- Forensiker
- Forensisk socialutredare
- Handläggare
- IT-forensiker
- Kriminaltekniker
- Kriminolog
- Polis
- Polisfotograf
- Polisyrken
- Privatdetektiv
- Rättsantropolog
- Rättsläkare
- Utredare
- Utredare på Försäkringskassan
- Utredare på Skatteverket
- Åklagare