Att göra utredningar, utarbeta förslag, planera, följa upp och granska en verksamhet är några vanliga uppgifter för en utredare. I arbetet ingår ofta att ge råd och upplysningar till allmänheten och till dem som arbetar praktiskt i verksamheten.
Som utredare kan man även kallas för kvalificerad handläggare. De som gör utredningar på uppdrag från regeringen kallas för Särskilda utredare.
Man kan vara utredare inom många olika yrken, t ex Studiestödsutredare eller Miljöutredare.
Den kanske vanligaste arbetsuppgiften för en utredare är att utreda, vilket innebär att samla in fakta som sedan sammanställs som underlag för slutsatser. Med en utredning som grund utformas förslag, exempelvis till en omorganisation eller en ny lag. Exakt vad utredaren gör beror på befattning och vilken verksamhet utredaren arbetar inom. Många verksamhetsområden finns på både nationell, regional och lokal nivå.
På nationell (statlig) nivå finns kvalificerade handläggare till exempel inom de olika departementen. På ett departement arbetar handläggaren på uppdrag av regering och riksdag med att göra utredningar i olika frågor eller med att utarbeta förslag som ska ligga till grund för riksdagsbeslut.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Inom de yrken som beskrivs ovan efterfrågas oftast en högskoleutbildning. Utbildningsbakgrunden varierar då arbetsområdena är mångskiftande.
Inom högskolan finns till exempel Politices kandidatprogrammet, ett treårigt utbildningsprogram med statsvetenskap och nationalekonomi som huvudämnen.
Andra gångbara utbildningar är ekonom-, jurist- och samhällsvetenskapsutbildningen. Utbildningarna finns på många av landets högskolor och universitet och är minst tre år långa. Många väljer att läsa längre.
För den som vill inrikta sig på arbete internationellt finns exempelvis Europaprogrammet och Internationella samhällsvetenskapsprogrammet.
Arbetsplats
De flesta utredare arbetar inom den offentliga sektorn, det vill säga inom statlig, kommunal eller landstingskommunal verksamhet, men antalet utredare har ökat på större företag och i organisationer.
Exempelvis kan utredaren vara anställd vid Granskningsenheten på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som utredare på Folkhälsomyndigheten eller inom Försäkringskassan och då med utredningar angående Föräldraförsäkring, "Graviditetspeng", Sjukpenningsärenden eller Arbetsskador. Man kan även vara utredare på Skatteverket.
Övrigt
NFC - är en förkortning som står för Nationellt Forensiskt Centrum och som dokumentundersökare på NFC är man en sort utredare, som analyserar bl a pass, sedlar, körkort och/eller diverse handskrivet material med syfte att ta reda på om dokumenten är äkta eller falska.
Dokumentundersökare på NFC deltar också i brottsförebyggande arbete om dokumentsäkerhet för person- och värdedokument.
Länktips
- datainspektionen.se
- syvi.se - Vägledning riktad till elever i behov av särskilt stöd
- skatteverket.se
- havkom.se - Statens haverikommission
- Nationellt forensiskt centrum
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
37 liknande yrke(n)
- Adoptionshandläggare
- Antagningshandläggare
- Beslutsfattare på Migrationsverket
- Beteendevetare
- Brandingenjör
- Brandteknisk utredare
- Civil utredare
- Djurskyddsinspektör
- Domare
- Europavetare
- Fingeravtrycksanalytiker
- Forensisk socialutredare
- Forskningsassistent
- Godsspanare
- Handläggare
- Hälso- och sjukvårdsinspektör
- IP-paralegal
- IT-forensiker
- Jurist
- Konstdetektiv
- Kriminaltekniker
- Kriminolog
- Miljöutredare
- Mordutredare
- Paralegal
- Privatdetektiv
- Regionutvecklare
- Samhälls- och kulturanalytiker
- Samhällsgeograf
- Samhällsplanerare
- Skadereglerare
- Sociolog
- Statsvetare
- Studiestödsutredare
- Utredare på Försäkringskassan
- Utredare på Skatteverket
- Åklagare