Sociolog

Sociolog

Sociologer studerar hur människor fungerar i grupp samt granskar samhällsstrukturerna och lär sig att titta på dessa med nya ögon. Ämnet Sociologi behandlar maktstrukturer och sociala grupperingar och sociologer söker förklaringar till att samhället är uppbyggt som det är.

Sociologiska frågeställningar kan studeras på mikro- och på makronivå. Under studietiden tränar blivande sociologer upp sin analytiska förmåga och skaffar sig efter hand verktyg att själv utföra analyser av grupper och samhällsstrukturer.

En utbildning i sociologi ger god förmåga att analysera och utreda samhällsfrågor, och att bedöma, värdera och genomföra undersökningar om samhällsfenomen. Till sin hjälp i analysarbetet har sociologer kompetens inom både kvantitativa och kvalitativa undersökningsmetoder.

Efter sociologistudierna kan man arbeta med att planera och genomföra undersökningar, utredningar eller analyser av diverse olika samhällsfrågor.

Som sociolog får man ingen yrkestitel via utbildningen, eftersom det inte är en yrkesutbildning, utan det är istället en så kallad ”bred” utbildning. Det gör att man kan jobba med många olika arbetsområden.

Man utbildar sig till en kompetens som är viktig och mycket användbar inom en rad olika yrken, exempelvis kan man bli anställd som Personalchef inom ett assistansföretag, som ansvarar för verksamheten och personalen eller som Projektledare på Länsstyrelsen, som arbetar med jämställdhetspolitik och särskilt med insatser för att förebygga våld i nära relationer.

Utbildning

Rekommenderad grundläggande gymnasieutbildning finns på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Sociologer har en mycket bred arbetsmarknad inom både den privata och den offentliga sektorer.

Arbetsplats

Sociologer kan profilera sig inom flera olika områden, bland annat inom arbetsmarknad, organisation, migration, demografi, genus, hälsa, frågor som rör etnicitet och jämlikhet eller familjerelaterade frågor. Man kan arbeta exempelvis med personalfrågor och samhällsanalytiska frågor eller som utredare eller organisationsutvecklare.

Sociologer är verksamma inom organisationer, myndigheter och företag där de jobbar med frågor som rör arbetsmarknad och arbetsliv, välfärd och levnadssätt, mångfald och jämställdhet m.m. För att vara mer specifik jobbar ca 70% av Sociologer inom offentlig förvaltning, framförallt kommuner, myndigheter och universitet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    8 Lediga jobb som sociolog

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.