På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sociologilärare

Sociologilärare

Ämnet Sociologi behandlar frågor om maktstrukturer, sociala grupperingar, bland annat om hur människor fungerar i grupp samt granskar samhällsstrukturerna och söker förklaringar till att samhället är uppbyggt på ett visst sätt.

Sociologi - hör inom den svenska gymnasieskolan - till de så kallade "vissa ämnen". Se gärna även en yrkespresentation Lärare i "vissa ämnen".

Följande kurser ingår (inom den svenska gymnasieskolan) i ämnet Sociologi:
Etnicitet och kulturmöten, 100 poäng, Kurskod: SOIETN0;
Sociologi, 100 poäng, Kurskod: SOISOO0;
och
Ungdomskulturer, 100 poäng, Kurskod: SOIUNG0.

Polisens Belastningsregister
Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag ur belastningsregistret här: polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola

Utbildning

För att bli behörig sociologilärare gäller (uppgift från februari 2018) följande:
Av 2 kap. 21 § 6 och 22 § tredje stycket förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare framgår att en lärare är behörig i ämnet sociologi i gymnasieskolan om hen har fullgjort ämnesstudier om minst 90 högskolepoäng i ämnet sociologi.
För övrigt, behöver man ha Lärarexamen. 
Uppfyller man kraven ovan, kan Skolverket utfärda legitimation som ger behörighet att undervisa i Sociologi på de svenska skolorna.

Förslag på lärarutbildningens upplägg:
man kan läsa 90 hp (högskolepoäng, som motsvarar 3 terminers studier på heltid på högskola/universitet) i Sociologi och ännu 90 hp "andra högskolestudier" (kan vara vilka Godkända högskolestudier som helst) och sedan söka till KPU, kompletterande pedagogisk utbildning (90 hp). OBS! det kan bli svårt att komma in på KPU med endast ett undervisningsämne, därför att KPU prioriterar sökande som kan bli behöriga i flera ämnen. Det är därför "smart" att läsa 120 hp i sitt Huvud-undervisningsämne + 90 hp i sitt Bi-undervisningsämne och först efter det söka till KPU, då kan man bli behörig lärare i Sociologi + i ännu ett annat ämne på gymnasieskolan.
OBS! vilka krav på behörighet som ställs för att komma in på KPU på olika lärosäten - kan variera. Det rekommenderas att läsa noga på lärosätets egen hemsida och/eller kontakta studievägledningen på den "berörda" Lärarhögskolan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.