Att arbeta som Pedagog kan innebära en mängd olika yrken men det är ofta förknippat med rollen som lärare eller att man arbetar med någon form av utbildning. Pedagoger kan också medverka i olika internationella projekt, till exempel inom SIDA och hos ideella organisationer, som syftar till att utveckla utbildningsorganisationer i utvecklingsländer. För sådana arbeten kan det vara bra att kombinera studier i pedagogik med exempelvis utvecklingsstudier eller statsvetenskap.
Pedagoger kan även arbeta som konsulter inom organisations-, ledarskaps- och/eller kompetensutveckling. För denna typ av arbetsuppgifter är det lämpligt att kombinera studier i pedagogik med kurser i exempelvis psykologi, sociologi, statsvetenskap och ekonomi.
Andra arbetsuppgifter som pedagoger kan ha finns inom områden som exempelvis läromedelsutveckling, journalistik med inriktning mot skola och utbildning, förlagsverksamhet och allmän informationsverksamhet.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
De flesta pedagoger har någon form av eftergymnasial utbildning, ofta är de utbildade lärare, men kan även ha en annan högskole- eller en yrkeshögskoleutbildning. På gymnasiet finns bra grundläggande utbildning på flera program, bl a Barn- och fritidsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.
Kunskaper i pedagogik i kombination med kurser i exempelvis sociologi, statsvetenskap och/eller samhällsgeografi ger kompetens att arbeta med utrednings-, planerings-, utvecklings- och utvärderingsarbetsuppgifter.
Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta! Du beställer utdrag hos polisen.se
Arbetsplats
Pedagogik är ett brett kunskapsområde och pedagoger arbetar därför med en lång rad olika arbetsuppgifter inom statlig och kommunal förvaltning och även i näringslivet samt i diverse ideella organisationer, liksom inom förskola, skola, högskola och folkbildning, på folkhögskolor och studieförbund. Exempel på olika sorters pedagogiska yrken är förskollärare, barnskötare, skolforskare, lärare och pedagogista.
Arbetsmarknaden kan se olika ut beroende på vilken typ av pedagog du arbetar som och därför bör du titta på beskrivningen av det specifika pedagogyrke du är intresserad av. Då får du en tydligare indikation på hur arbetsmarknaden ser ut för just det aktuella pedagogyrket.
Visste du att...?
... experter på området inom ADHD, tror att det finns 1-2 barn i varje skolklass som har ADHD. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen och/eller personens omgivning upplever viss problematik pga anad ADHD.
Länktips
- Lärarförbundet
- framtid.se - reportage Obligatorisk Prao från HT18
- syvi.se - Vägledning riktad till elever i behov av särskilt stöd
- Räknestugor
- Dyslexiförbundet
- Informationsverige.se - hjälpmedel och verktyg: lär dig svenska ensam eller med andra

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
54 liknande yrke(n)
- Aktiveringspedagog
- Ateljerista
- Behandlingspedagog
- Beslutsfattare på Migrationsverket
- Beteendevetare
- Datautbildare
- Enneagramkonsult
- Familjehemsförälder
- Folkhögskolelärare
- Fritidspedagog
- Föreläsare
- Församlingspedagog
- Gymnasiestrateg
- Handledare
- Hästunderstödd terapeut
- IKT-pedagog
- Instruktör i krisberedskap
- Integrationspedagog
- Karriärcoach
- Kompetensmäklare
- Kulturskolepedagog
- Lektor
- Lärare
- Lärare i kommunikation
- Lärare i vissa ämnen
- Läxhjälpare
- Motivationspedagog
- Musiklärare
- Musikterapeut
- Pastor
- Pedagogista
- SFI-lärare
- Sjukhuslärare
- Skolbibliotekarie
- Skolforskare
- Snickerista
- Socialpedagog
- Sociologilärare
- Speciallärare
- Specialpedagog
- Studiepedagog
- Stödpedagog
- Syn- och hörselinstruktör
- Synrehabiliterare
- Säljcoach
- Teknikutvecklingschef
- Trafikinspektör
- Trafiklärare
- Undervisningslogistiker
- Ungdomskonsulent
- Utbildare
- Utbildningskonsult
- Waldorflärare
- Yrkeshögskolelärare