Specialpedagogen hjälper till att underlätta inlärningen i skolan för de elever som har behov av särskilt stöd. Det kan vara elever med läs- och skrivsvårigheter eller elever med psykiska eller intellektuella funktionshinder. Specialpedagogen kan också vara ett pedagogiskt stöd åt lärare. En del specialpedagoger är specialiserade på tal- och språksvårigheter, på synskadade, hörselskadade eller elever med funktionsvariation.
Inom specialpedagogens arbetsuppgifter förekommer även stöd och förebyggande arbete där du samverkar med polis, fältassistenter, ungdomsgård samt civilsamhället runt elevernas närmiljö.
Specialpedagoger har framförallt en handledande roll och arbetar tillsammans med personal och ledning och bidrar till skolans pedagogiska utveckling.
Speciallärare däremot är ofta utbildade mot språk, läs och skriv eller matematik eller funktionsvariation. Speciallärare måste ha en lärarexamen innan vidareutbildning mot tänkt åldersgrupp och ämnesinriktning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till specialpedagog finns vid högskolor/universitet. Oftast är utbildningen en påbyggnadsutbildning för yrkesverksamma lärare. För behörighet till det Specialpedagogiska programmet krävs att du tar ut din lärarexamen och arbetar som lärare eller pedagog i minst 3 år på minst halvtid.
Specialpedagogexamen brukar på engelska heta Postgraduate Diploma in Special Educational Needs.
Bra grundläggande utbildning finns bl a på Barn- och fritidsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.
Framtidsutsikter
På grund av att utbildningarna till specialpedagog (och speciallärare) är påbyggnadsutbildningar är många i dessa yrken äldre och fyra av tio väntas gå i pension under de närmast kommande åren. Högre krav på behörighet bland specialpedagoger kommer att leda till att många obehöriga lärare ersätts med behöriga. Därför kommer det sannolikt att vara fortsatt liten konkurrens både för erfarna och för nyexaminerade specialpedagoger.
Även Arbetsförmedlingens prognoser förutser att det råder liten konkurrens om jobben för specialpedagoger (och speciallärare) på några års sikt.
Arbetsplats
Som specialpedagog arbetar du med elever i förskola, grundskola, gymnasieskola eller vuxenutbildning som är i behov av särskilt stöd. Du kan även arbeta med barn och ungdomar med funktionsvariationer på habiliteringen inom regionen.
Specialpedagogen arbetar ofta som handledare mot lärare och jobbar främst för att förbättra lärmiljön för hela klassen/skolan.
Speciallärare är ofta utbildade mot språk, läs och skriv eller matematik. Speciallärare måste ha en lärarexamen innan vidareutbildning mot tänkt åldersgrupp / ämne.
Visste du att...?
... Gamification (spelifiering) Komponenter, dynamik och design i dataspel är konstruerade för att engagera, och de verktygen kan användas för att motivera elever till att prestera bättre och dessutom få ett tydligare sammanhang i skolan. Metoden har också visat sig mycket givande i arbete med elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Gamification handlar inte om att spela spel, utan om hur pedagogik och psykologi kan samspela för att öka engagemang, effektivitet och arbetsglädje i skolan och/eller i andra lärande situationer.
Länktips
- Dyslexiförbundet - Dyslexiförbundets hemsida
- För det vidare - Läraryrket, något för dig?
- Framtid.se - Hetaste yrken 2024
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret