Utbildningskonsulter arbetar med kunskap och utbildning. De kan göra det inom olika skolformer (inom grund- och gymnasieskola, folkhögskola, yrkeshögskola, högskola/universitet).
Utbildningskonsulter är ofta egna företagare och livnär sig på enskilda uppdrag. Innehåll i uppdragen kan variera, beroende på skolform och på viken tid under läsåret uppdraget ligger på - t.ex kan en utbildningskonsult hjälpa till med att genomföra gymnasieval, eller ge tips och råd för CV-skrivning, sammansättning av personliga brev och förberedelser inför intervjuer för studerande som är i slutet av sin yrkeshögskoleutbildning och ska snart ta yrkeshögskoleexamen och börja söka jobb.
Du som funderar på att satsa på yrket utbildningskonsult ska ha ett starkt engagemang och intresse för människor i förändring och trivas med flexibla arbetsuppgifter och varierande förutsättningar. Du är nödvändigt att vara mycket kommunikativ och anpassningsbar, pedagogisk och stresstålig.
Var god se även andra yrkespresentationer, t.ex Konsult.
Utbildning
Utbildningsbakgrund för utbildningskonsulter varierar men ofta har en utbildningskonsult högskoleutbildning med i första hand pedagogisk och i andra hand beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund. Ofta är utbildningskonsulter i grunden utbildade Studie- och yrkesvägledare, Lärare eller Speciallärare/Specialpedagoger.
Lilla ordboken
"Öppen förskola" - en mötesplats där föräldrar och barnen kan lära känna andra barn och vuxna, trivas och ha roligt tillsammans. Den drivs i kommunal regí, är avgiftsfri och ingen inskrivning eller förhandsanmälan brukar krävas.
Länktips
- regeringen.se/sveriges-regering/utbildningsdepartementet - Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- & ungdomspolitik
- studentsmart.se - diverse tips för (i första hand) yrkeshögskolestuderande
- dialangweb.lancaster.ac.uk - ett diagnostiskt Språktest (självtestning/uppskattning) framtaget av flera universitet i Europa som täcker de europeiska språken
- csn.se - info om åldersgränser för Studiemedel
- framtid.se/reportage - Reportage "Obligatorisk Prao från HT18"
- spraktidningen.se/blogg - om Kunskapsresistens
- csn.se/partner/nyhet - om Högre bidrag för elever som läst på Introduktionsprogrammen (från 1 juli 2018)
- fragasyv.se/info - allmän info om AU, alternativt urval till svenska högskolor/universitet
- fragasyv.se/info/Ovanligasprak - info om var undervisning i "ovanliga språk" på gymnasieskolorna finns
- csn.se/partner/nyhet - om Högre bidrag för elever som läst på Introduktionsprogrammen (från 1 juli 2018)
- seqf.se - Sveriges referensram för kvalifikationer
- folkbildningsradet.se//globalassets/statsbidrag - dokument som beskriver vem folkhögskolan kan få statsbidrag för
- norden.org/sv/information/om-nordiskt-natverk-vuxnas-larande-nvl
- valideringsdelegation.se
- skolvarlden.se/webb-tv/torkel-klingberg-sa-tranar-du-dina-elever-till-battre-resultat