På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konsult

Konsult

Konsult är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Det gemensamma för dessa yrke är att man är expert inom sitt område och att arbetssättet som används är att göra punktinsatser och bistå med experthjälp vid behov. Många konsulter är egnaföretagare men kan också vara anställda inom kommuner, myndigheter, företag och organisationer samt inom diverse olika projekt.

Olika arbetstitlar förekommer för att beskriva konsultrollen, ex. kan man kallas för en lösningsarkitekt.

Yrkesporträtt

Möt Catharina, som jobbar som personalkonsult på Järfälla kommun.
Möt Fredrik, som är utbildad geolog och arbetar som konsult.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som konsult. Många nuvarande svenska konsulter är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare men det finns också exempel på att konsulter har andra utbildningar t.ex kandidatexamen i Ekonomi, i Internationella Relationer eller i Internationella Affärer alt andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. 

Visste du att...?

...Övertidsarbetet ligger i Sverige konstant högt sedan 1990-talet. Extra utsatta är konsulter och personer som arbetar inom vård, omsorg eller skola.
Källa: Arbetsmiljöverket

... De som inom kommuner och på olika företag och organisationer jobbar med "personalfrågor", använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL. Mer info finns på framtid.se/information/arbetsrattsliga-lagar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.