På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Föreningskonsulent

Föreningskonsulent

Exakt vilka arbetsuppgifter man har som föreningskonsulent beror på vilken typ av organisation eller förening det gäller, men allra mest på dess storlek. Arbetsuppgifterna blir mer specialiserade om man jobbar på central nivå i ett rikstäckande förbund än om man till exempel jobbar åt en lokal förening. Då kan arbetsuppgifterna handla om att göra lite av varje för att föreningens verksamhet ska fungera.

En föreningskonsulent fungerar ofta som spindeln i nätet i föreningen eller organisationen, håller kontakten inåt, med medlemmar och funktionärer i föreningen och utåt med myndigheter, massmedia och med andra föreningar. Det handlar med andra ord om att förmedla information på olika sätt, exempelvis via föreningens hemsida på internet och e-post. Att marknadsföra föreningens verksamhet kan vara en av dina arbetsuppgifter.

Praktiska arbetsuppgifter kan vara att sköta ekonomin, planera konferenser, ordna utbildningar och läger. Man kan också arbeta med utvecklingsfrågor. Kanske man ska inspirera till förändring och förnyelse samt starta och driva projekt. Att vara kreativ och ha förmågan att komma med nya idéer är viktigt.

Utbildning

För att bli föreningskonsulent krävs ofta erfarenhet av föreningsarbete. Därutöver kan kraven variera mycket beroende på vilken typ av förening eller organisation det gäller och på de specifika arbetsuppgifterna. I vissa fall kan specialutbildning i till exempel företagsekonomi krävas.

Att behärska engelska samt att ha goda IT-kunskaper kan också vara meriterande. Lämplig utbildning kan till exempel vara fritids- eller idrottsledarutbildning vid folkhögskolor.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Framtidsutsikter

Föreningskonsulenter kommer att behövas så länge det finns föreningar, men samhällets stöd till förenings- och organisationsverksamhet är väldigt avgörande för tillgången på tjänster. I mindre föreningar finns ofta inget utrymme för att ha en anställd föreningskonsulent. Istället sköts allt sådant arbete ideellt av föreningens medlemmar.

Det är framför allt i större föreningar och organisationer på regional och central nivå som föreningskonsulenter är oumbärliga.

Arbetsplats

Som föreningskonsulent arbetar man i och för en ideell organisation eller förening av något slag. Ofta har man själv en nära relation till föreningen som aktiv medlem eller funktionär.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Påverkansstrateg

Arbetsgivare / Ort: Neuroförbundet / Sundbyberg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Föreningskonsulent

Om jobbet

Neuro är en oberoende organisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge information, stöd och en framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Vi är en rikstäckande organisation med cirka 13 000 medlemmar, 17 länsförbund och 78 föreningar runt om i landet.

Tjänsten är placerad på riksförbundets kansli i Sundbyberg, även om vi för tillfället arbetar hemifrån i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Information om tjänsten

Vi driver de intressepolitiska frågor som förbundets högsta beslutande organ, kongressen, beslutar om. För närvarande handlar det om frågor kopplade till sjukvård, framförallt neurosjukvård samt rehabilitering och forskning. Det handlar till exempel om att alla som är i behov av det ska få tillgång till rehabilitering eller frågor om tillgång till neurologer. Men också till exempel frågor om patientmedverkan i utvecklingen av nära vård både lokalt och regionalt såväl fysiskt som digitalt.

För att få genomslag och verkligen åstadkomma förändring så behöver våra föreningar vara kända och de frågor där vi vill påverka behöver lyftas och synliggöras. Föreningarna kan behöva hjälp att arbeta för att upparbeta personliga kontakter med tjänstemän, politiker och andra som arbetar lokalt med frågor där vi vill påverka. Även för en förening som funnits länge kan det vara viktigt att visa att man finns och är aktiv.

Hos oss har Roger arbetat med att stötta våra föreningar och länsförbund med detta, framförallt avseende rehabilitering. Men nu när han går i pension så söker vi hans efterträdare som är beredd att fortsätta att bidra till det arbetet och också hjälpa föreningarna att bredda vårt påverkansarbete avseende övriga prioriterade intressefrågor både lokalt och regionalt.

Ditt mål blir att verka för att våra föreningar och länsförbund blir viktiga partners i de kommuner och regioner där dom verkar för att påverka och åstadkomma förändring för våra medlemmar. Du arbetar både strategiskt och operativt med extern och intern kommunikation. I samarbete med föreningarna hjälper du till att ta fram kommunikationsstrategier och kommunikationsplaner som bidrar till att uppfylla verksamhetens mål. Du stöttar föreningarna och hjälper till att analysera kommunikationsbehov och identifiera syften, målgrupper, budskap och kanaler.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har minst tre års erfarenhet av påverkansarbete eller likvärdiga erfarenheter. Du har eftergymnasial utbildning inom statsvetenskap, alternativt annan utbildning eller erfarenhet som vi betraktar som likvärdig.

Du har kunskap om hur beslutsvägar ser ut i kommuner och regioner och du har god förståelse för hur man bedriver påverkansarbete med syfte att åstadkomma förändring. Du är noggrann med att se till att vi alltid ger korrekt och kvalitetssäkrad information då trovärdighet är en av våra främsta grundstenar.

Du har erfarenhet av att stötta andra och du har förmåga att engagera och entusiasmera. Du uttrycker dig väl på svenska både skriftligt och muntligt och du är van att tala inför en grupp.

Som person är du prestigelös, trygg i din roll och har integritet. Du är hjälpsam och delar gärna med dig av dina kunskaper. Du har god förmåga att arbeta självständigt samtidigt som du är en lagspelare och har lätt för att samarbeta och bygga förtroendefulla relationer både internt i organisationen och externt.

Utöver detta är det meriterande om du har erfarenhet av:

- arbete i ideell verksamhet

- arbete med sociala medier

- de intressefrågor som Neuro driver såsom sjukvård, rehabilitering, forskning och/eller socialförsäkring inkl LSS

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningsinformation

Neuro erbjuder dig en spännande och utvecklande tjänst i en utvecklande och engagerad miljö. Våra värdeord är framtidstro, trovärdighet och enkelhet.

Vi strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald.

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Neuro tillämpar 6 månaders provanställning.

Tjänsten är placerad vid Neuros förbundskansli i Sundbyberg.

Tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsplatsen har kollektivavtal.

Mer information om vår verksamhet hittar du på www.neuro.se

Ansökan och sista ansökningsdag

Välkommen att mejla din ansökan med CV och personligt brev till [email protected] Ange "Påverkansstrateg" i ämnesfältet.

Skicka gärna in din ansökan nu då vi tillämpar löpande urval. Sista ansökningsdag är 7 mars.

Kontaktperson

Kristina Niemi, Kanslichef

Telefon: 076-0017030

Mejl: [email protected]


Ingela Wettergrund, Facklig företrädare

Telefon: 0760-017027

Mejl: [email protected]

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Neuroförbundet
Ågatan 12 C
17262 Sundbyberg
Hemsida: neuro.se
Ansökan
Ansök senast 7 March (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Föreningsutvecklare Afasiförbundet

Arbetsgivare / Ort: Afasiförbundet i Sverige / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 24 March (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Föreningskonsulent

Färdigheter
Krav
 • Organisationsutveckling

Språk
Krav
 • Svenska

Om jobbet

Om oss

Afasiförbundet är en idéburen, ideell medborgarrättsorganisation som bedriver påverkansarbete för delaktighet och ett tillgängligt samhälle för alla. Påverkansarbetet har sin grund i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och allas lika värde. Afasiförbundet organiserar personer med afasi och språkstörning/DLD och deras anhöriga.


Om dig

Vi söker dig som är självständig, initiativrik, kreativ och prestigelös. Du ska ha ett genuint engagemang för vår verksamhet. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och egenskaper som till exempel samarbetsförmåga och förhållningssätt. Som medarbetare på vårt kansli bestående av två-tre anställda måste du vara beredd att jobba med ett brett spektrum av arbetsuppgifter (högt och lågt), vara samarbetsinriktad och flexibel.


Arbetsuppgifter

I arbetet som Föreningsutvecklare stöttar du våra Afasi- och Talknutenföreningar på läns- och lokalnivå i deras arbete. I dagsläget har vi 21 länsföreningar och 38 lokalföreningar. Arbetet innebär att vara ett bollplank och stöd i utvecklingsarbete, hålla regionala utbildningar, stötta medlemsarbete och medlemsrekrytering, hjälpa till att bilda nya föreningar eller ge stöd till föreningar som har svårt att hitta personer som kan och vill engagera sig i styrelsearbete. Vi anordnar digitala möten, tematräffar och utbildningar för föreningar, men många inom målgruppen har svårt med digitala tjänster. Du behöver därför ha vana att arbeta med flera metoder för att kunna stödja föreningarna. Att resa till föreningar och träffa dem på plats är en viktig del av tjänsten.


Det är viktigt att du intar ett öppet och positivt förhållningssätt till våra förtroendevalda och ideella och är beredd att bidra såväl handfast som med teoretiska verktyg efter behov. Arbetet ställer därför krav på en förmåga att både driva på och ta egna initiativ till utvecklingsarbete och samtidigt vara in-lyssnande, ha tålamod och hitta lösningar som passar respektive förening.


I arbetet ingår även att ge stöd till våra Mötesplats Afasi-verksamheter i landet. Afasiförbundet anordnar bland annat en Mötesplats Afasi-konferensdag, ett ordförandemöte/en kongress och regionala konferenser och möten som du kommer att vara med i, planera och administrera. Du kommer även att arbeta med ansökningar och administration kring Afasiförbundet/Talknuten årliga läger för barn med språkstörning/DLD. Du kommer att skriva och ansvara för vårt interna nyhetsbrev Afasi. Du ska kunna arbeta självständigt och samarbeta med övriga anställda på vårt kansli samt med förbundsstyrelsen. I tjänsten ingår administrativt löpande arbete på kansliet.


Kvalifikationer

 • Universitets- eller högskoleutbildning inom samhällsvetenskapliga området eller av relevans för arbetet
 • 3-5 års yrkesverksamhet inom funktionsrättsrörelsen eller annan ideell organisation
 • Dokumenterad kunskap i organisationsutveckling och föreningsteknik
 • Förmåga till såväl självständigt arbete som samarbete
 • God administrativ förmåga
 • God kommunikativ förmåga samt att uttrycka sig väl i tal och skrift
 • Meriterande med erfarenhet av eget ideellt engagemang inom föreningslivetVaraktighet: Provanställning 6 månader med möjlighet till Tillsvidareanställning


Arbetstid: Heltid, 100 procent


Arbetsplats: Kampementsgatan 14, Stockholm. Arbetet innebär resor i hela landet.


Ansökan skickas per e-post till [email protected] Då vi är ett litet kansli har vi inte möjlighet att besvara frågor om tjänsten utan hänvisar till annonsen där allt väsentligt om arbetet står. Vi hänvisar även till www.afasi.se


På arbetsplatsen finns lokalt avtal mellan Unionen och Fremia.

#jobbjustnu

Arbetsgivare
Afasiförbundet i Sverige
Kampementsgatan 14
11538 STOCKHOLM
Hemsida: https://www.afasi.se
Ansökan
Ansök senast 24 March (19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Verksamhetsutvecklare Team Sydost

Arbetsgivare / Ort: Iogt-Nto
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 March (26 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Föreningskonsulent

Om jobbet
Som Sveriges främsta nykterhetsorganisation erbjuder vi ett meningsfullt arbete där du har möjlighet att medverka till ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Vi erbjuder en arbetsplats med ett gott ledarskap, där vi som medarbetare trivs med varandra och våra uppgifter samt ett arbete som är flexibelt för att passa just din livssituation. Inom nykterhetsrörelsen finns det utvecklingsmöjligheter från lokalt till internationellt. Vi tror att den här annonsen är början på något fantastiskt, både för oss och för dig! Beskrivning Vill du arbeta strategiskt och praktiskt med medlemsvärvning, engagemang, föreningsutveckling och alkoholnormen för Sveriges största nykterhetsrörelse IOGT-NTO? Är du positiv, inspirerande, drivande och nytänkande med en utpräglad social förmåga och glimten i ögat? I så fall kan du vara den vi söker till tjänsten som verksamhetsutvecklare, i IOGT-NTO Sydost   Arbetsuppgifter Du kommer tillsammans med dina kollegor i team Sydost och i samråd med förtroendevalda i IOGT-NTO-distriktet planera och genomföra engagemangsarbetet. Att arbeta med våra mål att öka i medlemsantal, engagera fler i verksamheter och aktiviteter är viktiga delar av arbetet, det förekommer även den del administrativa arbetsuppgifter, det är ett varierande arbete, där det krävs att du gillar att ha många bollar i luften och att du är strukturerad i ditt arbete.   Du kommer att coacha, stötta, följa upp och utvärdera uppdrag från distriktet liksom att planera och genomföra utbildningar för medlemmar och förtroendevalda.   Du tar initiativ och är aktiv i att utveckla gamla och nya strukturer på det lokala planet där en av arbetsuppgifterna är att stärka befintliga och starta nya IOGT-NTO-föreningar.   Då du i likhet med dina kollegor kommer göra insatser i hela team-området, förväntas du resa främst inom hela distriktet Sydost, som består av länen Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland, men vid enstaka tillfällen även andra delar av Sverige. Det kan bli aktuellt med projektledning, omvärldsbevakning, metodutveckling samt kontakter med utvalda nätverk och strategiska externa kontakter.  Kvalifikationer Vi söker dig som har minst gymnasieutbildning eller motsvarande. Du talar och skriver svenska och engelska bra, om du dessutom talar något av språken arabiska eller somaliska så är det meriterande. Du ser fram emot att arbeta i en folkrörelse med många kontaktytor och möten med medlemmar på alla nivåer i organisationen. Du delar nykterhetsrörelsens värderingar och förväntas senast vid anställningens start ha en helnykter livsstil och vara medlem i IOGT-NTO.   Erfarenhet från utvecklingsarbete, folkbildning eller ideell sektor är meriterande för tjänsten. Du har ett starkt driv, ett gott humör och trivs som lagspelare i ett team och är inte rädd för att kavla upp ärmarna.   Körkort B samt tillgång till bil är ett krav.  Villkor Tjänsten en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning, med fri förläggning av arbetstiden. Vi tillämpar kollektivavtal mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen. Placeringsort är Jönköping.   Vi välkomnar din ansökan Du är varmt välkommen med din ansökan i form av personligt brev, CV och löneanspråk senast den 31 mars 2021. Vi vill att du beskriver ditt intresse och engagemang för tjänsten, genom att besvara frågorna i ansökningsformuläret har du också möjlighet att närmare berätta mer om dig själv och dina drivkrafter, svara på varför just du matchar det vi söker och vad du kan bidra med i vårt framtida samarbete.  Vi undanber oss vänligen men bestämt erbjudanden från bemannings- och rekryteringsaktörer.
Arbetsgivare
Iogt-Nto
Ansökan
Ansök senast 31 March (26 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.