På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kommunikatör
Spela filmen

Kommunikatör

Kommunikatörer är specialister på att planera, utforma, sprida, utvärdera och förvalta informations- och kommunikationsinsatser. Du arbetar med kommunikation i företag, myndigheter, organisationer eller i samarbetsprojekt mellan olika aktörer. Det kan vara både intern kommunikation med personal och extern kommunikation till kunder, medier och politiker. Arbetet kan handla om att utveckla ett varumärke eller att bygga långsiktiga relationer.

Kommunikatören behöver vara uppmärksam på vilka omvärldsfaktorer som påverkar verksamheten. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och följa med i samhällsdebatten för att kunna ge rådgivning till beslutsfattare på olika nivåer.

Kriskommunikation är ett exempel på en arbetsuppgift som kan ske externt. Om organisationens verksamhet ifrågasätts är det ofta kommunikatörer / pressansvarig / som hanterar mediekontakterna. Som kommunikatör kan du ha olika titlar, till exempel digital kommunikatör, informatör, presskommunikatör, webbkommunikatör, social medieexpert eller varumärkeskommunikatör.

Utbildning

En högskoleexamen inom medier och/eller kommunikation efterfrågas av de flesta arbetsgivare. Även yrkeshögskoleexamen i kommunikation är mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på SA, inriktning Medier, Information & Kommunikation och på ES, inriktning Estetik & Media.

Personliga egenskaper

Kunskaper inom olika sociala medier, grafisk kommunikation och Episerver, Photoshop, InDesign eller andra Adobe-program är en fördel om du arbetar som kommunikatör. 

Övrigt

När man pratar med en främling, föredrar man i olika länder olika avstånd till den andra personen: i Norra Europa är det genomsnittliga avståndet cirka 75 cm och i USA - ca 1 meter. Det förekommer givetvis stora personliga variationer, men det går ändå att fastställa att det genomsnittliga måttet är ändå rätt olika i olika länder/världsdelar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.