Billerud

Billerud

Underhållande arbete, därför valde Anna Billerud

Billerud är världsledande inom förnybart förpackningsmaterial. På företagets traineeprogram fick Anna vara delaktig i utvecklingen av nya idéer för att skapa förpackningar för en hållbar framtid. Nu är Anna anställd som chef för underhållsutveckling på Billerud.

Varför valde du Billerud?
– Jag hade hört om företaget en del under min utbildning genom studiebesök och arbetsmarknadsdagar. Jag lockades av att de arbetar med förnybara material och tänker långsiktigt. Vi arbetar från trästock till färdigt förpackningsmaterial som sedan blir till en produkt som vi använder hemma i våra hushåll, det är häftigt!

Vad gör en chef för underhållsutveckling på dagarna?
– Jag arbetar med att lägga grunden för underhåll och projektplanering för framtiden. Vi vill kunna veta i förväg att en del eller delar av vår fabrik behöver underhållas, inte att något går sönder utan förvarning och i efterhand behöver vi utvärdera vad som var orsaken.

Vad är roligast med ditt jobb som chef?
– Utan tvekan att få kombinera både teknik, business och människa på samma gång. Även om jag pluggat till ingenjör som är mycket teknik så arbetar jag dagligen med människor. Jag har alltid varit nyfiken på att driva förbättringar och det är hos människorna som förändringen börjar.

Vilka utmaningar möter du i din tjänst?
– Det som utmanar mig varje dag är att arbeta med framtiden. Det vi arbetar fram idag kommer vi inte alltid kunna se nyttan med förrän om flera år. Det gäller att ha tålamod och se helheten även på längre sikt, vilket genomsyrar hela företaget med vårt långsiktiga arbete för en mer hållbar framtid.

På vilket sätt är Billerud en unik arbetsgivare?
– För mig har det märkts redan från första dagen, att min utveckling känns viktigt för företaget. Att jag får gå utbildningar och vara med i verksamheten har sporrat mig, att ta ansvar och leverera resultat så att vi hela tiden blir bättre och utvecklas som företag.

Ditt råd till studenter som ska söka utbildning?
– Har du tänkt läsa en längre utbildning är det absolut viktigaste att du tycker ämnet är roligt. Är du osäker på vilken utbildning du skall välja – läs en bred utbildning. Glöm inte att det alltid går att läsa en kortare utbildning och sedan bygga på med kurser om du vill läsa vidare. Besök gärna en skola du funderar på och ta ett snack med studenterna för att stämma av vad de tycker om utbildningen.

Ditt råd till studenter som ska ut i arbetslivet?
– Du behöver inte oroa dig för att du inte kan tillräckligt - det lär man sig. Jag har fått turen att arbeta för ett företag som satsar på att man ska fortsätta utbildas och lära sig nya saker varje dag. Tänk också på att det är Du som väljer var du vill jobba. Kan man inte känna sig stolt över de värderingar och produkter/tjänster som företaget har, då kommer det vara svårt att känna motivation och att trivas. Billerud kändes rätt för mig direkt och jag är fortfarande stolt över att arbeta på ett företag som tar ansvar för en hållbar framtid!

 

Anna Sarbring, 26
Yrke: Chef för underhållsutveckling
Utbildning: NA på gymnasiet och sedan civilingenjör, Chalmers tekniska högskola

Visa mer
Visa mindre