Laboratorieassistent
Spela filmen

Laboratorieassistent

Laboratorieassistenter eller en Laborant (som det också kallas) arbetar huvudsakligen med mikrobiologiska och kemiska analyser samt med utförande av standardiserade tester.  De brukar bland annat ta hand om laboratoriets akutanalyser. Analyserna kan exempelvis omfatta pH, absorbans, alkalinitet, turbiditet och närsalter. Dessutom kan en laboratorieassistent arbeta med uppackning och registrering av inkommande prover samt laboratoriedisk. Provtagning kan också ingå i arbetsuppgifterna. Exempel på arbetsuppgifter: ansvara för att löpande analyser utförs och att de hanteras enligt på förhand fastställt provtagningsprogram samt självständigt genomföra analysarbete enligt fastställda metoder som ett led i produktionskontrollen inom organisationen eller företaget.

Andra yrkestitlar för Laboratorieassistent kan förekomma, med snarlika arbetsuppgifter, och det kan vara Laborant eller Labbtekniker (på engelska Lab.Technician).

Utbildning

För att kunna jobba som laboratorieassistent, krävs det oftast högskoleutbildning med inriktning mot kemi, biokemi, till exempel BMA (Biomedicinsk analytiker) eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer passande.

Rekommenderat gymnasieprogram är Naturvetenskapsprogrammet.

Personliga egenskaper

Viktiga egenskaper för att kunna arbeta som laboratorieassistent är noggrannhet, stresstålighet och självständighet.

Arbetsplats

Laboratorieassistenter kan arbeta på olika arbetsplatser, bland annat sjukhuslaboratorier eller på en forsknings- eller produktionsavdelning hos läkemedelsföretag. Arbetsuppgifterna består oftast i laborativt rutinarbete.

Som laboratoriebiträde på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, är man en viktig resurs i arbetet med att få ett effektivt undersökningsflöde.

Visa mer
Visa mindre

71 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.