Hematolog

Hematolog

Hematolog är en specialistläkare, som har specialiserat sig på blodsjukdomar. En forskare inom naturvetenskap, som forskar om blod och blodsjukdomar kan också kallas för hematolog. Skillnaden är att hematologen behandlar patienter och forskare har inte någon direkt patientkontakt.

Utbildning

För att bli specialistläkare och hematolog behöver du börja med att utbilda dig till läkare.

I Sverige kan du inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är, från hösten 2021, sex år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.      

Vissa väljer även att studera till läkare utomlands. Du behöver i så fall bli godkänd av Socialstyrelsen om du vill arbeta i Sverige efter din utbildning.

Visste du att...?

... en genomsnittlig vuxen människans kropp innehåller 100 000 km blodkärl, genom vilka färdas det 5-6 liter blod.

... tre av 10 människor drabbas av åderbråck (utbuktande blodkärl), ibland i mildare form, som inte nödvändigtvis behöver behandlas. De svårare fall av åderbråck behandlas vanligtvis genom operation eller ultraljud.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  798 Lediga jobb som hematolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.