Hematolog är en specialistläkare, som har specialiserat sig på blodsjukdomar. En forskare inom naturvetenskap, som forskar om blod och blodsjukdomar kan också kallas för hematolog. Skillnaden är att hematologen behandlar patienter och forskare har inte någon direkt patientkontakt.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli specialistläkare och hematolog behöver du börja med att utbilda dig till läkare.
I Sverige kan du inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är, från hösten 2021, sex år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.
När du har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.
Vissa väljer även att studera till läkare utomlands. Du behöver i så fall bli godkänd av Socialstyrelsen om du vill arbeta i Sverige efter din utbildning.
Visste du att...?
... en genomsnittlig vuxen människans kropp innehåller 100 000 km blodkärl, genom vilka färdas det 5-6 liter blod.
... tre av 10 människor drabbas av åderbråck (utbuktande blodkärl), ibland i mildare form, som inte nödvändigtvis behöver behandlas. De svårare fall av åderbråck behandlas vanligtvis genom operation eller ultraljud.
Länktips
- Sveriges läkarförbund
- fragasyv.se - Läkare - BMA - vad är skillnaden?
- Strålsäkerhetsmyndigheten.se - Strålning i vården
- Läkartidningen.se

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret