På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Läkare
Spela filmen

Läkare

I Sverige tillhör yrket läkare Legitimationsyrken, där strikta krav gäller på vem som får utöva yrket. Läkare är ett samlingsnamn för underläkare och specialistläkare.

Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst). För att få kalla sig allmänläkare, eller allmänspecialist, krävs att du genomgått en 5 år lång ST-utbildning efter att du fått din läkarlegitimation. 

Som läkare på sjukhus kan du arbeta inom många områden till exempel kirurgi, psykiatri, ortopedi.

Läkare undersöker patienter, ställer diagnoser och se till att de får de behandlingar och vård som krävs. Som läkare ska du även informera patienterna om vilka behandlingsmöjligheter som finns samt informera anhöriga, ge hälsoråd och upplysa om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar.

Utbildning

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

De som påbörjar läkarprogrammet HT 2021 kommer inte att bli AT-läkare, men de som redan läser på läkarprogrammet kommer fortfarande behöva göra AT-tjänst.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Det är hård konkurrens om utbildningsplatser på läkarprogrammet på alla svenska lärosäten, därför väljer en del att studera utomlands. Var noga med att undersöka vilka kompletteringar som i så fall kan krävas för att få en svensk legitimation. Om du är intresserad av att läsa till läkare utomlands och sedan kunna jobba i Sverige, bör du helst välja ett universitet som är ett av de statligt godkända universiteten.

Framtidsutsikter

På fem års sikt bedömer vi att det fortsatt är balans på arbetsmarknaden och även fortsatt stor konkurrens om AT-tjänsterna.

För specialistläkare med yrkeserfarenhet bedöms konkurrensen om jobb vara liten.

Arbetsmarknadsläget skiljer sig mellan olika medicinska specialiteter och olika delar av landet. Enligt Socialstyrelsen råder det brist inom exempelvis allmänmedicin, psykiatri och geriatrik.

Arbetsplats

Läkare kan bland annat vara anställda på sjukhus, vårdcentraler eller privata läkarmottagningar.

Som utbildad läkare kan du också arbeta med framtagande av nya läkemedel på läkemedelsföretag, som forskare eller högskolelärare.

Det finns även andra möjliga arbetsuppgifter, exempelvis är att arbeta som medicinsk humanitär rådgivare för en välgörenhetsorganisation, t ex för Läkare utan gränser.

Visste du att...?

... en människa, som är 70 år, har blinkat ca 135 miljoner gånger.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

594 Lediga jobb

Ett roligt extraarbete för specialistläkare i urologi eller specialistläkar

Arbetsgivare / Ort: Nursehouse Consulting AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Specialistläkare

Om jobbet
Nu söker vi för vår kunds räkning specialistläkare i urologi eller specialistläkare i allmänmedicin. Kunden är en specialistklinik inom manlig hälsa. Du har möjlighet att arbeta flexibelt och väljer själv dina tider du arbetar med patient. Då tjänsten är video och datorbaserad kan du arbeta utifrån valfri geografisk plats. Arbetet bör ske med viss regelbundenhet enligt överenskommelse Du kommer att arbeta med bedömningar och utredningar kring diagnosen hypogonadism men även erektil dysfunktion. Det kan i framtiden också handla om återkoppling av hälsokontroller till patient. Du ska gilla att ha patientdialog och gärna ha vana av att arbeta med datorbaserad vård. Du är särskild intresserad av manlig hälsa och hypogonadism. Vi erbjuder ett fritt arbete, utvecklande dialog med kollegor och ett högt tempo. Vi har stor möjlighet att öka dina specialistkunskaper inom området. Kunden har digitala behandlingskonferenser var tredje vecka samt fysiska läkarmötet regelbundet under året. Där finns möjlighet till medicinskt kunskapsutbyte med kollegor och andra specialister. Detta är en tjänst hos Rewell där du kan vara timanställd eller underleverantör med tillträde omgående. Rewell är ett digitalt vårdgivarföretag som erbjuder snabb och smidig utredning av symtom på testosteronbrist. Provtagning, hälsokontroll och behandling över hela landet. Rewell arbetar även med med Erektil Dysfunktion och utvecklas inom manlig hälsa. Rewell har även en fysisk specialistklinik för de mest komplicerade fallen Specialistläkare i urologi eller Specialistläkare i allmänmedicin. Nurse & Doctor House är ett tryggt och säkert bemanningsföretag för vårdpersonal och vårdenheter, där ingår också Nurse House Consulting. Vi har lång erfarenhet av att tillsätta rätt person på rätt plats. Vi hjälper er gärna med era personalbehov. Vi är baserade i Stockholm men arbetar med personal och arbetsgivare över hela landet.
Arbetsgivare
Nursehouse Consulting AB
Hemsida: http://nursehouse.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Två ST-läkare i allmänkirurgi

Arbetsgivare / Ort: REGION SÖRMLAND
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • ST-läkare

Om jobbet
Kliniken för kirurgi- och urologi, Mälarsjukhuset Eskilstuna/Kullbergska sjukhuset Katrineholm Välkommen att skapa Sveriges friskaste län tillsammans med oss! Om oss På Kliniken för kirurgi och urologi på Mälarsjukhuset/Kullbergska sjukhuset tjänstgör ca 45 läkare. Kliniken är uppdelad i sex sektioner: övre och nedre gastrokirurgi, endoskopi, bröst- och plastikkirurgi, kärlkirurgi och urologi. Vår breda verksamhet erbjuder dig därför mycket goda möjligheter att utvecklas tillsammans med oss. Vill du forska finns även mycket goda möjligheter till det. Dina arbetsuppgifter Under din ST-utbildning hos oss kommer du förutom planlagda kurser och utbildning att arbeta med planerad och akut verksamhet. Vi ansvarar för bemanningen av kirurgakuten under kvällar, nätter och helger. Kliniken har även separata jourlinjer för kärlkirurgi och urologi. Din kompetens Vi söker dig som är legitimerad läkare och som vikarierat som underläkare efter AT inom kirurgi minst ett år. Du har alltså ett starkt intresse för kirurgi och vill vara med och utveckla och förbättra verksamheten. Din förmåga att samarbeta med andra är mycket viktig. Vi ser även att du är flexibel och har god förmåga att arbeta både självständigt och i team. Du uppvisar personlig mognad och har en empatisk förmåga samtidigt som du är strukturerad och kvalitetsmedveten. Vi lägger stor vikt vid dina tidigare erfarenheter och personliga egenskaper. Anställningsform Tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Information om tjänsten lämnas av Läkarchef Ninos Oussi, 016-16 79 15. ST-studierektor Hedvig Nordin, 016-10 37 83. Fackliga företrädare söks via kontaktcenter, 0155-24 50 00. Kom och jobba hos oss på Kliniken för kirurgi och urologi! Välkommen med din ansökan, inklusive CV, senast 2021-07-31. Intervjuer kan komma att ske löpande. Se våra förmåner (http://regionsormland.se/jobb-och-utbildning/vara-formaner/) Följ oss gärna på Facebook (http://facebook.com/regionsormlandJobbahososs/) Vi har i vissa fall skyldighet att kontrollera om en person förekommer i misstanke- och eller belastningsregistret. Det kan ske på två sätt, endera begär regionen ut uppgiften själv eller också uppmanas du att begära ut utdrag för att kunna visa upp innan anställning. Vi begär i undantagsfall att du visar upp registerutdrag även vid tillsättning av andra tjänster än de som avses ovan. Blir du aktuell för anställning kommer du att informeras om vad som gäller för den tjänst du sökt. Vi gör aktiva val vid exponering och rekryteringsstöd och undanber oss därför direktkontakt av bemannings- och rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
REGION SÖRMLAND
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Biträdande verksamhetschef till Kirurgkliniken, Falun

Arbetsgivare / Ort: REGION DALARNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Läkare

Om jobbet
Hos oss på Region Dalarna får du ett meningsfullt arbete där du kan göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna! ARBETSBESKRIVNING Söker du ett spännande och utmanande arbete på en klinik i ständig utveckling och samtidigt vill utvecklas som ledare men ändå jobba kliniskt större delen av din arbetstid? Då kan jobbet som biträdande verksamhetschef på Kirurgkliniken i Falun vara rätt för dig! Kliniken utgör ena halvan av Dalakirurgin, tillsammans med kirurgkliniken på Mora lasarett. Trots två självständiga kliniker har Dalakirurgin ett gemensamt uppdrag att i god samverkan möta och klara av nuvarande och framtida medicinska utveckling, krav på god tillgänglighet och ekonomiska utmaningar i en Region med stor yta som delvis är glesbygd men har en mycket stark turistnäring året runt. I uppdraget ingår ett samarbete med verksamhetschef på Kirurgkliniken i Falun samt hela ledningsgruppen. Nuvarande verksamhetschef är kirurgläkare och jobbar till vis del kliniskt. Vi bedriver högteknologisk kirurgi i ständig utveckling och utför cirka 4 000 operationer/år. Verksamheten består av tre mottagningar, en inskrivningsenhet och tre vårdavdelningar med totalt 62 vårdplatser och 290 medarbetare. Kliniken är indelade i sex olika team, övre- och nedre gastro, bröst-endokrin, kärl, plastik, urologi och KAVA. Utöver detta vårdas även akuta sjukdoms- och olycksfall. Som biträdande verksamhetschef ska du bistå verksamhetschefen att leda utvecklingen av Kirurgkliniken utifrån ett helhetsperspektiv av hälso- och sjukvård med ansvar för att verksamheten uppfyller en hög vårdkvalité, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet. Du får möjlighet att jobba kliniskt i större utsträckning och du kan ingå i bakjourslinjen vid behov. Du ansvarar för att upprätthålla och vidareutveckla verksamhetens samlade kompetens och arbetssätt i överensstämmelse med kliniska behandlingsprinciper och i linje med ny forskning. Din vision är att verksamheten skall bedriva modern kirurgi i frontlinjen mot verksamhetens uppsatta mål. KVALIFIKATIONER Som biträdande verksamhetschef på Kirurgkliniken ska du ha en, för tjänsten, relevant högskoleutbildning eller annan utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Det är meriterande med chefs- och ledarskapserfarenhet från uppdrag av liknande karaktär och storleksordning samt erfarenhet av arbete inom en politiskt styrd organisation. Det är också meriterande med yrkesbakgrund och chefserfarenhet inom hälso- och sjukvård. Helst ser vi att du är kirurg gärna med valfri subspecialisering som kan komplettera ett av våra team med din kompetens och bidra även i dennas framtida utveckling. Om du är bakjourskompetent är det meriterande. Du är en god kommunikatör och har förmågan att leda genom andra för att skapa delaktighet, engagemang och förtroende hos medarbetarna. Kirurgkliniken är i ständig utveckling och ställer därför höga krav på dig att vara flexibel och din förmåga att samverka är betydande. Du kommer tillsammans med verksamhetschefen, medarbetarna och arbetstagarorganisationerna bidra till att skapa välfungerande enheter med en god, stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper och referenser. Uppdraget som biträdande verksamhetschef är ett tidsbegränsat förordnade på fyra år med möjlighet till förlängning. Vid intresse och lämplighet kan du sedan få möjlighet att ta över uppdraget som verksamhetschef hösten 2024. Din grundanställning är tillsvidare, i en för grundkompetensen relevant befattning. Fackliga kontakter: Ledarna, [email protected] Vårdförbundet, [email protected] Kommunal, [email protected] Vision, [email protected] SACO. [email protected] Dalarnas Läkarförbund, [email protected] Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi har ett brett uppdrag så möjligheterna är stora att du hittar ditt drömjobb hos oss! Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, hjälpmedel, kollektivtrafik och folkhögskolor, samt arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Läs mer om hur det är att jobba hos oss på regiondalarna.se/jobb Vi har gjort vårt medieval och vill därför ej bli kontaktade av andra säljbolag eller rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
REGION DALARNA
Hemsida: www.regiondalarna.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

MEDCURA SÖKER SPECIALISTLÄKARE ALLMÄNMEDICIN TILL UNGDOMSHEM I SÖDERTÄLJE

Arbetsgivare / Ort: Medcura AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Specialistläkare

Om jobbet
Vi söker allmänspecialist till ungdomshem i Södertälje. Tidigare erfarenhet av arbeta inom beroendevården är meriterande och enda kravet är specialistutbildning inom allmänmedicin. Uppdraget är med start inom kort och är på deltid så fungerar fint att kombinera med andra uppdrag. Tveka inte att höra av dig ifall detta känns som något spännande för din del. Rekrytering till uppdraget sker löpande och uppdraget kan tillsättas tidigare. Vad erbjuder Medcura Vi har ett brett utbud inom alla områden både hos privata aktörer och inom den offentliga sektorn. Medcura erbjuder både tim- och garantianställningar. Du kan välja bland både korta och längre uppdrag. Hos Medcura får du en egen konsultchef som känner dig och vet hur du vill arbeta och som kan din kompetens. Vi kan därför skräddarsy uppdrag för just dina behov. - Din egna konsultchef - Engagemang och förtroende för varandra - Valfrihet/önskeschema/flexibla tider - Du är helförsäkrad - Vi anordnar konsultträffar - Rekryteringsbonus - Konkurrenskraftiga löner - Vi erbjuder trygghet och kontinuitet - Vi erbjuder utvecklingsmöjligheter och omväxling - En arbetsplats där du väljer hur mycket du vill arbeta och på vilka orter - Vi följer kollektivavtal - Inskolning - Legitimerad vårdpersonal på kontoret som arbetar för dina önskemål - En vision om att arbeta utifrån 100% kvalité i alla upphandlingar Om Medcura Medcura AB grundades 2009 och är ett av dom större och etablerade bemanningsföretag i vårdbranschen. Vi hyr ut och rekryterar läkare, sjuksköterskor och annan personal inom vården som paramedicinare och socionomer. Det gäller allt från att förse privata och offentliga vårdgivare som skolor och statliga myndigheter med enstaka vikarier över dagen till att bemanna hela avdelningar, enheter eller operationsteam. Från vårt huvudkontor i centrala Stockholm ansvarar vi för uppdrag från Umeå i norr till Malmö i söder. Medcuras affärsidé lyder: ”Vi tillhandahåller kompetent och lyhörd personal till vårdgivare vars uppdrag är att bedriva omsorgsfull och effektiv vård.” Hos oss är våra kollegors kompetens det som gjort företaget till vad vi är idag. Medcura har vunnit samtliga upphandlingar som utvärderats på 100% kvalité och inte pris. Så jobbar vi bäst. Vår vision är att få leverera enbart i upphandlingar som baseras på 100 % kvalité som är och har alltid varit vår nyckel till framgång. Det är våra kunniga och engagerade kollegor som upprätthåller vårt goda rykte varje dag, året runt. Vi lägger ner mycket kraft på att arbeta fram en personlig givande relation med våra kollegor och är måna om att vårda densamma. Vi tillämpar kollektivavtal, Vi har ansvarsförsäkring, Vi följer etiska regler och allmänna leveransvillkor och vi har en fastställd jämställdhetsplan. Vi ser fram emot att få berätta mer vid en personlig kontakt. Kvalifikationer Som anställd i Medcura innebär det att du kan arbeta självständigt och är trygg i din yrkesroll. Du som söker denna tjänst ska vara glad, positiv och flexibel. För att passa i denna roll bör du även vara lösningsfokuserad och serviceminded samtidigt som du är lugn och stresstålig. För oss på Medcura är det viktigt att våra medarbetare har ett genuint intresse för våra kunders välbefinnande och alltid arbetar utifrån kundernas önskemål och beslut. Du ska gilla att ta ansvar och har förmåga att samarbeta. Viktiga egenskaper är att du har ett professionellt förhållningssätt och att du gillar flexibilitet. Du ska tillsammans med din arbetsgrupp alltid arbeta med stort patientfokus. Tillsättning Du är varmt välkommen med din ansökan, och vi ser framemot att höra av dig! Är du intresserad utav att veta mer om oss så hittar du mer information på vår hemsida www.medcura.se. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning efter överenskommelse. Vi ser fram emot din ansökan!
Arbetsgivare
Medcura AB
Hemsida: http://www.medcura.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Ögonläkare till mottagning och dagkirurgi

Arbetsgivare / Ort: Madion AB / Malmö
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Läkare

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Längtar du efter bra balans mellan arbete och fritid och kan tänka dig att arbeta på en mindre klinik i en familjär miljö? Vi söker dig som är ögonspecialist och kan arbeta självständigt.

Vi söker dig som är genuint intresserad av oftalmologi. Du ska ha förmåga och kompetens att arbeta självständigt. Du kommer att ha egen mottagning, dagkirurgi och kan utvecklas inom den estetiska delen om intresse finns.

I mottagningen ingår arbete såväl med barn som med vuxna patienter.

Du kommer att kunna påverka din arbetsplats avseende såväl rutiner som metoder.

Dina kollegor kommer att var erfarna och meriterade läkare och ett team av duktiga sjuksköterskor och undersköterskor.

Kliniken erbjuder:

  • En mycket stimulerande arbetsplats
  • Modern utrustning och tid för kompetensutveckling
  • Förmånliga villkor och utrymme att påverka/utveckla


Vi hoppas att vi har väckt din nyfikenhet och kan få berätta mer om tjänsten!

Kontakta gärna rerkryteringsansvarig [email protected] +46736304979

Varmt välkommen!


Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Madion AB
Eddagatan 6
21767 Malmö
Hemsida: http://www.actis-care.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.