På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Läkare
Spela filmen

Läkare

I Sverige tillhör yrket läkare Legitimationsyrken, där strikta krav gäller på vem som får utöva yrket. Läkare är ett samlingsnamn för underläkare och specialistläkare.

Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst). För att få kalla sig allmänläkare, eller allmänspecialist, krävs att du genomgått en 5 år lång ST-utbildning efter att du fått din läkarlegitimation. 

Som läkare på sjukhus kan du arbeta inom många områden till exempel kirurgi, psykiatri, ortopedi.

Läkare undersöker patienter, ställer diagnoser och se till att de får de behandlingar och vård som krävs. Som läkare ska du även informera patienterna om vilka behandlingsmöjligheter som finns samt informera anhöriga, ge hälsoråd och upplysa om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar.

Utbildning

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Det är hård konkurrens om utbildningsplatser på läkarprogrammet på alla svenska lärosäten, därför väljer en del att studera utomlands. Var noga med att undersöka vilka kompletteringar som i så fall kan krävas för att få en svensk legitimation. Om du är intresserad av att läsa till läkare utomlands och sedan kunna jobba i Sverige, bör du helst välja ett universitet som är ett av de statligt godkända universiteten.

Arbetsplats

Läkare kan bland annat vara anställda på sjukhus, vårdcentraler eller privata läkarmottagningar.

Som utbildad läkare kan du också arbeta med framtagande av nya läkemedel på läkemedelsföretag, som forskare eller högskolelärare.

Det finns även andra möjliga arbetsuppgifter, exempelvis är att arbeta som medicinsk humanitär rådgivare för en välgörenhetsorganisation, t ex för Läkare utan gränser.

Visste du att...?

... en människa, som är 70 år, har blinkat ca 135 miljoner gånger.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Psykiatriker/Leg. läkare online

Arbetsgivare / Ort: Pratamera Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 July (27 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Läkare

Om jobbet

Engagerad psykiatriker/läkare med digital fingertoppskänsla

Pratamera Sverige AB är en onlinebaserad psykologisk mottagning med ett högre syfte; att erbjuda så många som möjligt bättre förutsättningar att må bra och utveckla sin psykiska hälsa, oavsett var i landet de bor. Företaget grundades 2017 och idag har vi över 25 anställda psykologer/psykoterapeuter som med hjärta och specialistkompetens tar emot och behandlar patienter i alla åldrar via chatt, röst- och videosamtal. Vi arbetar enbart med evidensbaserade behandlingsmetoder och utvecklar ständigt vår digitala teknik för att bli så tillgängliga som möjligt för alla som vill förbättra sin psykiska hälsa.

Då vi fortsätter växa söker vi nu en psykiatriker alternativt läkare så vi kan erbjuda våra patienter hjälp utifrån en helhetssyn. Du kommer som enda psykiatriker/läkare stå för den medicinska expertisen och ansvara för den medicinska delen av den helhet som våra patienter möter. Eftersom du kommer ingå i ett nära samarbete med våra psykologiska behandlare är det viktigt att du precis som vi uppskattar högt i tak, ett genuint engagemang för och en helhetssyn på psykisk hälsa.

De människor vi träffar i vår verksamhet har olika typer av psykiska besvär, och fastän det främst handlar om primärvårdsnivå, så är variationen och komplexiteten stor eftersom vem som helst kan söka hjälp av oss. Dina arbetsuppgifter är sedvanliga enligt rollen men du har också stor möjlighet att påverka och forma hur arbete ska se ut tillsammans med oss.

Dina kvalifikationer och passioner:

  • Du är psykiatriker eller legitimerad läkare med lång erfarenhet av att arbeta inom psykiatri och har gedigna kunskaper kring psykisk ohälsa
  • Du kan arbeta självständigt men uppskattar och har lätt för att samarbeta med annan vårdpersonal
  • Du är flexibel och har ett naturligt, kundorienterat tänk
  • Du bemöter både patienter och andra medarbetare med professionell fingertoppskänsla och har lätt för att skapa tillitsfulla relationer
  • Du har god datorvana
  • Du talar och skriver svenska flytande

Ange vid ansökan:

Ditt lönekrav

I vilken utsträckning (%) du vill arbeta

Vi utför intervjuer och anställer löpande.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Arbetsgivare
Pratamera Sverige AB
Hemsida: www.pratamera.nu
Ansökan
Ansök senast 31 July (27 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.