På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Läkare

Läkare

I Sverige tillhör yrket läkare Legitimationsyrken, där strikta krav gäller på vem som får utöva yrket. Läkare är ett samlingsnamn för underläkare och specialistläkare. Underläkare innebär att du tjänstgör som läkare, men att du ännu inte avslutat din specialistutbildning (ST-tjänst). För att få kalla sig allmänläkare, eller allmänspecialist, krävs att du genomgått en 5 år lång ST-utbildning efter att du fått din läkarlegitimation. 

Som läkare på sjukhus kan du arbeta inom många områden till exempel kirurgi, psykiatri, ortopedi. Läkare undersöker patienter, ställer diagnoser och se till att de får de behandlingar och vård som krävs. Som läkare ska du även informera patienterna om vilka behandlingsmöjligheter som finns samt informera anhöriga, ge hälsoråd och upplysa om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar.

Läkare kan bland annat vara anställda på sjukhus, vårdcentraler eller privata läkarmottagningar. Som utbildad läkare kan du också arbeta med framtagande av nya läkemedel på läkemedelsföretag, som forskare eller högskolelärare. Det finns även andra möjliga arbetsuppgifter, exempelvis är att arbeta som medicinsk humanitär rådgivare för en välgörenhetsorganisation, ex. för Läkare utan gränser.

Utbildning

I Sverige kan man inte bIi Iäkare på något annat sätt än genom att Iäsa Iäkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år Iång. Efter att med godkänt resuItat gått igenom Iäkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är minimum 18 månader eller upp till 2 år. Därefter ansöker du hos Socialstyrelsen om läkarlegitimation.

Det finns planer på att för studerande som börjar läkarprogrammet HT-2021 införa ett 6-årigt läkarprogram (förlängt program med en termin, men ingen AT-tjänstgöring). Tanken är att efter 6 år på läkarprogrammet ska man kunna ta ut sin läkarlegitimation. BAS-Tjänstgöring (på ett år) kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Läkarexamen kan till engelska översättas som Degree of Master of Science in Medicine. Det är hård konkurrens om utbildningsplatser på läkarprogrammet på alla svenska lärosäten därför väljer en del att studera utomlands. Var noga med att undersöka vilka kompletteringar som i så fall kan krävas för att få en svensk legitimation. Om du är intresserad av att läsa till läkare utomlands och sedan kunna jobba i Sverige, bör du helst välja ett universitet som är ett av de statligt godkända universiteten. 

Visste du att...?

Under ett liv på 70 år blinkar en människa ca 135 miljoner gånger.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.