På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygläkare

Flygläkare

Flygläkare gör flygmedicinska undersökningar och utfärdar medicinska intyg för piloter och flygledare och skriver medicinska rapporter för kabinpersonal. 

EU-lagstiftning kräver att du som arbetar som flygläkare har genomgått en godkänd utbildning i flygmedicin. Du ska även ha certifierats av nationell behörig myndighet för att få göra flygmedicinska undersökningar och utfärda medicinska intyg för piloter och flygledare samt medicinska rapporter för kabinbesättningar.

Vissa företagsläkare kan också få göra undersökningar av och utfärda medicinska rapporter för kabinbesättningar.

Utbildning

Flygläkare är i grunden läkare och måste sedan vidareutbilda sig inom flygmedicin. Utbildning i flygmedicin sker i olika steg, där den grundläggande utbildningen endast ger en behörighet att undersöka privatflygare och kabinbesättningar.

Efter att ha gjort minst 30 flygmedicinska undersökningar och gått en tilläggsutbildning, kan behörigheten utökas till att även få undersöka trafikflygare och/eller flygledare. Kurser i flygmedicin ska vara godkända av nationell behörig myndighet och tillhandahålls av olika utbildningsorganisationer runt om i Europa.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.