Flygläkare

Flygläkare

Flygläkare gör flygmedicinska undersökningar och utfärdar medicinska intyg för piloter och flygledare och skriver medicinska rapporter för kabinpersonal. 

EU-lagstiftning kräver att du som arbetar som flygläkare har genomgått en godkänd utbildning i flygmedicin. Du ska även ha certifierats av nationell behörig myndighet för att få göra flygmedicinska undersökningar och utfärda medicinska intyg för piloter och flygledare samt medicinska rapporter för kabinbesättningar.

Vissa företagsläkare kan också få göra undersökningar av och utfärda medicinska rapporter för kabinbesättningar.

Utbildning

Flygläkare är i grunden läkare och måste sedan vidareutbilda sig inom flygmedicin. Utbildning i flygmedicin sker i olika steg, där den grundläggande utbildningen endast ger en behörighet att undersöka privatflygare och kabinbesättningar.

Efter att ha gjort minst 30 flygmedicinska undersökningar och gått en tilläggsutbildning, kan behörigheten utökas till att även få undersöka trafikflygare och/eller flygledare. Kurser i flygmedicin ska vara godkända av nationell behörig myndighet och tillhandahålls av olika utbildningsorganisationer runt om i Europa.

De som påbörjar läkarprogrammet HT 2021 kommer inte att bli AT-läkare, men de som redan läser på läkarprogrammet kommer fortfarande behöva göra AT-tjänst.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1172 Lediga jobb som flygläkare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.