På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pilot
Spela filmen

Pilot

Att vara pilot, trafikflygare, innebär mycket mer än att flyga flygplan. Redan före flygningen ska bland annat färdplanen tas fram. För att färdplanen ska bli korrekt samlar du in information om antalet passagerare, lastens vikt, vilket väder det är på de ställen planet ska passera med mera. Arbetet är ansvarsfullt och passar dig som är tekniskt intresserad, har god fysik och som inte har något emot oregelbundna arbetstider.

Senaste årets konjunkturutveckling har drabbat även flygnäringen. Konkurrensen om de mer attraktiva pilotjobben är stor och en del piloter har sökt sig utomlands. Även om det fortfarande finns osäkerhet kvar ser utsikterna framöver något bättre ut. Pilotlönerna varierar från cirka 30 000 kr i månaden upp till drygt 100 000 kr i månaden beroende på hur länge du har arbetat och vilket flygbolag du arbetar för. 

Det finns begränsningar, de flesta flygbolag anställer endast piloter som är mellan 158 cm och 195 cm långa på grund av att utrymmet i kabinen och utrustningen inte är anpassad till personer som är längre än 195 cm eller kortare än 158 cm. Du måste också ha normalt färgseende och för övrigt vara frisk, både fysiskt och psykiskt.

Utbildning

Utbildning av piloter ges av Yrkeshögskolan. Kontakta respektive utbildningsanordnare för mer information och aktuella behörighetskrav. Bland annat ställs vissa medicinska krav för att kunna bli antagen till utbildningen. Läs mer om kraven via Transportstyrelsen.

Visste du att?

... den första flygturen ägde rum år 1903. Den varade i 12 sekunder. Flygplanet färdades 36,5 meter.

Länktips

  • ffk.se - Frivilliga Flygkåren, FFK, en frivillig försvarsorganisation med medlemmar fördelade över hela Sverige
  • yhguiden.se - info om Yrkeshögskola, inkl. utbud av yrkeshögskoleutbildningar
  • av.se/arbetsmiljoarbete - info om Arbetsmiljöverkets hemsida om Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6), föreskrifter
  • ffk.se - Frivilliga Flygkåren, FFK, en frivillig försvarsorganisation med medlemmar fördelade över hela Sverige
  • Se en ca 11 min lång videofilm med intervju - om yrket Pilot
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.