På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Pilot Spela filmen

Pilot

Att vara trafikflygare innebär mycket mer än att flyga flygplan. Redan före flygningen ska bland annat färdplanen tas fram. För att färdplanen ska bli korrekt samlar du in information om antalet passagerare, lastens vikt, vilket väder det är på de ställen planet ska passera med mera. Arbetet är ansvarsfullt och passar dig som är tekniskt intresserad, har god fysik och som inte har något emot oregelbundna arbetstider.

Senaste årets konjunkturutveckling har drabbat även flygnäringen. Konkurrensen om de mer attraktiva pilotjobben är stor och en del piloter har sökt sig utomlands. Även om det fortfarande finns osäkerhet kvar ser utsikterna framöver något bättre ut. Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden för piloter kommer att vara medelgod både på kort och på lång sikt.

Att tänka på
Det finns begränsningar i piloternas "fysiska utseende", nämligen i första hand längd; de flesta flygbolag anställer endast piloter som är mellan 158 cm och 195 cm långa; detta pga att utrymmet i kabinen och utrustningen inte är anpassad till personer som är längre än 195 cm eller kortare än 158 cm.
Man måste också ha normallt färgseende och för övrigt vara frisk, både fysiskt och psykiskt.

Utbildning

Utbildning av piloter ges av Yrkeshögskolan. Kontakta respektive utbildningsanordnare för mer information och aktuella behörighetskrav. Bland annat ställs vissa medicinska krav för att kunna bli antagen till utbildningen. Läs mer om kraven via Transportstyrelsen.

Visste du att?

... den första flygturen ägde rum år 1903. Den varade i 12 sekunder. Flygplanet färdades 36,5 meter.

Länktips

yhguiden.se - info om Yrkeshögskola, inkl. utbud av yrkeshögskoleutbildningar
av.se/arbetsmiljoarbete - info om Arbetsmiljöverkets hemsida om Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6), föreskrifter
ffk.se - Frivilliga Flygkåren, FFK, en frivillig försvarsorganisation med medlemmar fördelade över hela Sverige
Se en ca 11 min lång videofilm med intervju - om yrket Pilot.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.