Pilot
Spela filmen

Pilot

Att vara pilot, trafikflygare, innebär mycket mer än att flyga flygplan. Redan före flygningen ska bland annat färdplanen tas fram. För att färdplanen ska bli korrekt samlar du in information om antalet passagerare, lastens vikt, vilket väder det är på de ställen planet ska passera med mera.

Utbildning

De flesta flygbolag anställer endast piloter som är mellan 158-195 cm långa, detta på grund av att utrymmet i kabinen och utrustningen är anpassad till dessa längder.

Utbildning av piloter ges av Yrkeshögskolan. Kontakta respektive utbildningsanordnare för mer information och aktuella behörighetskrav. Bland annat ställs vissa medicinska krav för att kunna bli antagen till utbildningen. Läs mer om kraven via Transportstyrelsen.

Utbildning kan även finnas hos privata utbildningsanordnare.

Framtidsutsikter

Senaste årets konjunkturutveckling har drabbat även flygnäringen. Konkurrensen om de mer attraktiva pilotjobben är stor och en del piloter har sökt sig utomlands. Även om det fortfarande finns osäkerhet kvar ser utsikterna framöver något bättre ut.

Personliga egenskaper

Arbetet är ansvarsfullt och passar dig som är tekniskt intresserad, har god fysik och som inte har något emot oregelbundna arbetstider.

Du måste också ha normalt färgseende och för övrigt vara frisk, både fysiskt och psykiskt.

Visste du att...?

... den första flygturen ägde rum år 1903. Den varade i 12 sekunder. Flygplanet färdades 36,5 meter.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.