Transportflygpilot
Spela filmen

Transportflygpilot

En Transportflygpilot flyger flygplan och transporterar till exempel olika varor. Före flygningen ska en färdplan tas fram. För att färdplanen ska bli korrekt samlar piloten in information om lastens vikt, vilket väder det är på de områden planet ska passera med mera. Uppgifterna i färdplanen styr autopiloten. När man är på höjd och inget anmärkningsvärt händer är det ofta autopiloten som håller kursen och flyghöjden. Under start och landning flyger däremot piloterna flygplanet manuellt. 

Det vanligaste är att två piloter ingår i besättningen, en kapten och en styrman. Det är kapten som fattar alla beslut men gör det i samråd med styrman. Piloter måste ha arbetat ett visst antal år som styrman innan de har möjlighet att bli kapten.

Man har hela tiden radiokontakt med flygtrafikledningar längs vägen och även med andra flygplan. Inför start och landningen gör kaptenen och styrmannen kontroller av instrument enligt en checklista. Efter landningen fyller man i loggboken och rapporterar till markkontrollen.

Jobbet innebär arbete dygnet runt på oregelbundna arbetstider.

Utbildning

För information om utbildning till detta yrke och till andra yrken inom Försvarsmakten, kontakta Försvarsmaktens Rekryteringslinje.

Flygutbildningar anordnas också av fristående utbildningsanordnare. Det är även möjligt att utbilda sig till pilot utomlands.

Personliga egenskaper

I detta yrke är det viktigt att vara noggrann, kunna hantera stressiga situationer och att ha stort fokus på säkerhet. Arbetet är ansvarsfullt och passar den som är tekniskt intresserad och har god fysik.

Visa mer
Visa mindre

151 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.