På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygledare
Spela filmen

Flygledare

Flygledarens uppgift är att leda flygplanen genom luftrummet, förhindra kollisioner mellan flygplan och se till att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt på ett miljövänligt sätt. Som flygledare håller man kontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Kommunikationen sker via radio och arbetsspråket är engelska. Arbetet följer internationella regler och överenskommelser.

Flygtrafiken i luften längre ut från flygplatsen leds med hjälp av radar från terminalkontrollen. Flygtrafiken på hög höjd dirigeras av områdeskontrollen.

Flygplanen följs med hjälp av radar och på radarskärmen finns information om bland annat vilket flygplan det är, vilken höjd det flyger på och i vilken hastighet. På så sätt kan flygledaren se till att flygplanen i luften och på start- och landningsbanorna inte kommer för nära varandra. Flygplan och andra fordon måste också hållas åtskilda på start- och landningsbanorna.

På flygplatsen är det viktigt för flygledaren att kunna se planen vid start, landning och vid förflyttningar på marken för att snabbt kunna reagera om något går fel.

Utbildning

Utbildningen sker på Entry Point North (EPN) som ligger vid Malmö Airport och tar ca 2,5 år inklusive ett år med elevanställning på arbetsplats.

Det går också att utbilda sig till flygledare inom Försvarsmakten. Detta kombineras då med utbildning till reservofficer.

Normalt färgseende samt normal hörsel är två av kraven.

Arbetsplats

I Sverige finns flygtrafikledning på flera platser och kontrollcentraler. En flygledare kan antingen arbeta med civil eller militär trafik eller med en blandning av båda. Det finns tre olika typer av flygledartjänster. Flygledare som arbetar i flygledartorn vid flygplatser (flygplatskontroll) ansvarar för plan som startar och landar samt för luftrummet närmast flygplatsen.

I Sverige är det Luftfartsverket, LFV, som är Sveriges en ledande aktör inom flygtrafikledning för civil och militär luftfart med tillhörande tjänster, som reglerar antalet som utbildas till flygledare.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Flygledare

Arbetsgivare / Ort: Arvidsjaur Flygplats AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 27 May (17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Flygledare

Om jobbet
Arvidsjaur är en expansiv kommun i Norrbottens inland med hög servicenivå, ett handelscentrum för omgivande kommuner och har ett starkt företagarklimat. Den omfattande biltestverksamheten och besöksnäringen skapar en unik internationell och dynamisk miljö. Arvidsjaur flygplats är det naturliga navet i inlandets kommunikationer med Stockholm och övriga världen för så väl regionens invånare, näringsliv och offentlig sektor som för den internationella biltestnäringen, turistindustrin och försvarsmakten. Reguljär flygtrafik med trafikplikt till och från Arlanda sker på årsbasis i förbindelse till/från Gällivare. Perioden november till april genererar en omfattande internationell chartertrafik främst på Tyskland. Som mest var det 2019 drygt 58 000 passagerare via Arvidsjaur flygplats. Närhet till Försvarets anläggningar i regionen genererar regelbundet militär flygtrafik. 2021 etableras på flygplatsen en nationell gymnasieutbildning i flygteknik. Arvidsjaur Flygplats är ett av tre helägda kommunala bolag i koncern Arvidsjaur Kommunföretag AB. För närvarande är vi ca 25 anställda som i olika roller säkerställer god service och säkerhet för flygbolag, passagerare och övriga kunder vid flygplatsen. Arvidsjaur flygplats är certifierad leverantör av flygtrafikledningstjänst och driver flygtrafikledningen i egen regi. Nu söker vi ytterligare en flygledare för att förstärka nuvarande team. Vi söker dig som har god samarbetsförmåga och vilja att vidareutvecklas i din anställning varför vi också lägger stor vikt vid din personliga lämplighet. Kvalifikation Certifikat för flygledare eller gällande certifikat för flygledarelev enligt EU 2015/340, med behörigheterna ADI, APP, APS och behörighetstillägg TWR samt RAD. Språkkrav enligt EU 2015/340, lägst nivå 4 Gällande medicinskt intyg klass 3 Körkort klass B Arbetstid Heltid eller enligt överenskommelse – schemalagd tid. Lön Arvidsjaur flygplats AB tillämpar individuell lönesättning För mer information kontakta VD/AM Ralf Lundberg, 070-517 68 52 CATS Kenneth Eriksson, 070-820 38 38 Facklig företrädare Marcus Lundberg 070-672 50 82 Ansök här och bifoga med din ansökan kopior på certifikathandlingar. Sista ansökningsdag: 2021-05-14. Tillträde enligt överenskommelse. Intervjuer sker löpande och tjänsten kan tillsättas före sista ansökningsdag så vänta inte med din ansökan. Vi undanber oss att bli kontaktade av annonsförsäljare, rekryteringsfirmor samt bemanningsföretag.
Arbetsgivare
Arvidsjaur Flygplats AB
Ansökan
Ansök senast 27 May (17 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Gruppledare/flygkoordinator till Umeå

Arbetsgivare / Ort: Svenskt Ambulansflyg / Umeå
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 28 May (18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Har du gedigen erfarenhet av att ha jobbat på ett OP/OCC som Flight Operations Officer (FOO) eller Flight Operations Assistent (FOA), trivs i en dynamisk miljö och vill vara med och bygga upp ett nationellt ambulansflyg i Sverige?


Om oss

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) bildades 2016, medlemmar utgörs av Sveriges samtliga regioner. KSA:s ändamål är att för medlemmarnas räkning tillhandahålla ambulansflyg dygnet runt, året runt. Syftet är att effektivisera ambulansflyget för att öka patientnyttan och patientsäkerheten genom samordning av gemensamma resurser. KSA har beställt sex stycken EMS utrustade PC-24 flygplan som tillverkas av Pilatus Aircraft Ltd. och levereras under 2021. Flygplanen kommer, tillsammans med piloter, tekniker och medicinsk personal att baseras på beredskapsbaser som blir etablerade på Umeå, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter flygplats. Operationerna kommer att koordineras från en flygkoordineringscentral som nu etableras i Umeå. Piloter och medicinsk personal kommer att ha beredskap dygnet runt årets alla dagar, redo att på kort varsel påbörja ett flygambulansuppdrag. Operationsområdet kommer att innefatta hela Europa.


Arbetsbeskrivning

KSA:s flygkoordineringscentral (FKC) ska ansvara för bland annat medicinsk prioritering, färdplanering och koordinering av flygambulansuppdrag. FKC är bemannad dygnet runt årets alla dagar .

Flygkoordinatorer ska tillsammans med medicinsk personal i FKC, flygbesättning, tekniker och medicinsk personal ombord säkerställa att flygprogram och uppdrag kan genomföras i enlighet med gällande policys och procedurer. Arbetsuppgifterna för en flygkoordinator är många och varierande och innefattar bland annat resursplanering, färdplanering, flight following, och rapportering. Som flygkoordinator måste man med hänsyn tagen till t ex väder och vind, teknisk status på flygplanen, tjänstgöringsregler för flygpersonal och öppettider på flygplatser använda tillgängliga resurser på bästa sätt för att genomföra flygambulansuppdragen. Samtidigt som ett dagsprogram ska planeras och genomföras måste FKC säkerställa att det finns resurser tillgängliga för akuta uppdrag.


I ditt uppdrag som Gruppledare har du en aktiv roll i att utveckla de system som FKC besitter vilket innebär mycket god kunskap i flygoperativa stödsystemen. I rollen ingår även att utbilda andra koordinatorer för att de ska kunna arbeta självständigt i sin roll. Du kommer i del av tjänst att verka som Koordinator. Grunden är dagtjänstgöring men vid akuta situationer kan du gå in som Koordinator, dag, natt och även helg. Du kommer även tillsammans med chefen för FKC kontinuerligt arbeta med driftsmanualer, procedurer och rutiner. Du går även in som ställföreträdande chef när ordinarie chef är på annat uppdrag.

FKC personal kommer att arbeta i helt nya moderna lokaler i Umeå vid Norrlands Universitetssjukhus.


Kvalifikationer

Det är ett krav att du har bakgrund från kommersiell luftfart i en position som Flight Operations Officer (FOO) alternativt Flight Operations Assistent (FOA) eller motsvarande. Vi söker dig som har relevant högskole- eller universitetsutbildning. Relevant arbetslivserfarenhet kan uppväga kravet på utbildning.

Det är viktigt att du har förmåga att arbeta och fatta beslut i pressade situationer, har hög stresstålighet och kan hantera många bollar i luften samtidigt. Du är strukturerad och noggrann. Du kan arbeta självständigt och tar egna initiativ, har god samarbetsförmåga och är en problemlösare. Du är ansvarsfull, och du har lätt för att lära dig nya arbetsuppgifter.

Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska, både skriftligt och muntligt. Du ska ha goda kunskaper i Office-paketet (Word och Excel) och ha en generellt god IT kunskap.

Tjänsten är säkerhetsklassad varför du ska kunna visa registerutdrag utan anmärkning.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.


Anställningens omfattning

Antal tjänster: 1

Form: Tillsvidareanställning

Omfattning: Heltid

Placering: Umeå

Start: Enligt överenskommelse.


Ansökan

Ansök senast: 2021-05-28

Välkommen att söka genom att skicka ditt personliga brev och CV (maximalt två A4 sidor) till [email protected]

Ange ”Flygkoordinator - Gruppledare” i ämnesraden i din e-post.


Kontakt

Peter Östgård, Chef FKC, mobil 0730-797968


Övrigt

För mer information, se https://www.svenskt-ambulansflyg.se

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Eftersom Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) är en myndighet är de ansökningar som kommer in till oss en allmän handling. Uppgifterna kan därmed komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen.

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter på https://www.svenskt-ambulansflyg.se

Arbetsgivare
Svenskt Ambulansflyg
90189 Umeå
Ansökan
Ansök senast 28 May (18 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.