På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygledare
Spela filmen

Flygledare

Flygledarens uppgift är att leda flygplanen genom luftrummet, förhindra kollisioner mellan flygplan och se till att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt på ett miljövänligt sätt. Som flygledare håller man kontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Kommunikationen sker via radio och arbetsspråket är engelska. Arbetet följer internationella regler och överenskommelser.

I Sverige finns flygtrafikledning på 37 platser och kontrollcentraler. En flygledare kan antingen arbeta med civil eller militär trafik eller med en blandning av båda. Det finns tre olika typer av flygledartjänster. Flygledare som arbetar i flygledartorn vid flygplatser (flygplatskontroll) ansvarar för plan som startar och landar samt för luftrummet närmast flygplatsen. Flygtrafiken i luften längre ut från flygplatsen leds med hjälp av radar från terminalkontrollen. Flygtrafiken på hög höjd dirigeras av områdeskontrollen.

Flygplanen följs med hjälp av radar och på radarskärmen finns information om bland annat vilket flygplan det är, vilken höjd det flyger på och i vilken hastighet. På så sätt kan flygledaren se till att flygplanen i luften och på start- och landningsbanorna inte kommer för nära varandra. Flygplan och andra fordon måste också hållas åtskilda på start- och landningsbanorna.

På flygplatsen är det viktigt för flygledaren att kunna se planen vid start, landning och vid förflyttningar på marken för att snabbt kunna reagera om något går fel.

Utbildning

Om utbildning till flygledare i Sverige - var god se info på lfv.se/bli-flygledare/utbildning

Utbildningen på Sturup i Malmö (Entry Point North) tar ca 1,5 år sedan följer on-the-job-traning under ca 1 år innan man får jobba själv.

Utbildning inom Försvarsmakten
Det går också att utbilda sig till flygledare inom Försvarsmakten. Detta kombineras då med utbildning till reservofficer.

Utbildning utomlands
Det är inte uteslutet att man kan utbilda sig till flygledare utomlands. Vilka förkunskapskrav som ställs på sökande till flytledarutbildningar i olika länder, kan variera men vad gäller hälsa, så måste man vara fullt frisk och ha normal syn och hörsel.

Arbetsmarknad

I Sverige är det Luftfartsverket, LFV, som är Sveriges en ledande aktör inom flygtrafikledning för civil och militär luftfart med tillhörande tjänster, som reglerar antalet som utbildas till flygledare. Det råder brist på flygledare just nu, för mer info var god kontakta LFV.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.