Flygplatschef

Flygplatschef

Flygplatschef kan också kallas för verksamhetsansvarig för en flygplats. Som flygplatschef har man stora möjligheter att utveckla verksamheten, reguljärflyget såväl som flygtrafik kopplat till besöksnäringen.

I uppdraget som flygplatschef ansvarar man för driften och ledningen av flygplatsen. I tjänsten som flygplatschef kan det innefatta även att man är befattningshavare med ansvar för säkerhet vid ATS, dvs tornchef.

En flygplatschef ansvarar ganska ofta även för att marknadsföra, utveckla och förstärka flygverksamheten i syfte att öka antalet passagerare och flygrörelser.

Säkerhetsprövning görs innan anställningen som flygplatschef.

Utbildning

Tjänster som flygplatschef kräver godkännande av Transportstyrelsen, vilket betyder att för att kunna få arbete som flygplatschef ska man ha en av Transportstyrelsen godkänd utbildning som överensstämmer med kraven i Transportstyrelsens författningssamling

Arbetsuppgifterna för en flygplatschef kan även innefatta operativ tjänstgöring i tornet (AFIS) och en flygplatschef måste i så fall även uppfylla Transportstyrelsens medicinska krav för medicinskt intyg klass 2 samt Transportstyrelsens registerkontroll för elevtillstånd /behörighetsbevis AFIS.

Erfarenheter inom flygbranschen, behörighetsbevis AFIS, C-körkort och att man har utbildning och erfarenhet som t.ex flygplatsbrandman eller brandman är ofta mycket meriterande när man söker jobb som flygplatschef.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Viktiga egenskaper för en flygplatschef är att man är en duktigt och entusiastisk ledare som vill utveckla sina medarbetare och flygplatsen och dess olika verksamheter. Stresstålighet samt god förmåga att fatta beslut i pressade situationer, administrativ erfarenhet och kunskaper i och erfarenhet av personalhantering och personalledning är andra mycket viktiga egenskaper.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.