På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personalchef
Spela filmen

Personalchef

Personalchefen är ansvarig arbetsledare för all personal på företaget eller inom en organisation eller en myndighet.

Personalchefen har det yttersta ansvaret för fördelning av arbetsuppgifter, schemaläggning, att personalmöten planeras in med jämna mellanrum, att medarbetarsamtal äger rum mm.

Beroende på vilken arbetsplats man är verksam på och hur stort företaget är, kan även andra arbetsuppgifter ingå, t.ex att ha uppföljningsmöten veckovis med de beställningsansvariga gällande säljresultat och planering av kommande vecka.

På mindre företag och i små organisationer kan en personalhandläggare/personaladministratör i praktiken ha arbetsuppgifter som en personalchef brukar ha men där arbetsuppgifter och ansvar är något mindre omfattande än i medelstora och stora verksamheter.

2017 låg marknadslönen för en personalchef från 47.000 kr/månad och uppåt.

Yrkesporträtt

Möt Catharina, som jobbar som personalkonsult på Järfälla kommun.

Utbildning

Många personalchefer har akademiska utbildningar inom "personalhanering" eller är socionomer i grunden. Det finns dock egentligen inte några strikta krav på vilken utbildning en personalchef behöver ha.
På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Beteendevetenskap (och i andra hand - Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik).

Visste du att...?

... en person med personalvetarkompetens kan arbeta som Head of talent transformation, som ser till att människors kompetens omsätts i praktiken (maj 2017).

... de som inom kommuner och på olika företag och organisationer jobbar med personalfrågor, använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL. Mer info finns på framtid.se/information/arbetsrattsliga-lagar.

Karensavdrag 
Karensavdrag ersätter från 1 januari 2019 "karensdag" vid sjukdom. För mer information - forsakringskassan.se

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

POL - en förkortning som står för kunskaps- och arbetsmarknadsområde "Personal, Organisation och Ledarskap"

Human Resources (HR) - kallas hanteringen av ett företags eller en organisatons mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.