På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Personaladministratör

Personaladministratör

2014 fanns det cirkaa 14.000 anställda löne- och personaladministratörer i Sverige (Yrkesregistret 2014, SCB).

Som personaladministratör tar man hand om det administrativa arbetet kring personal på företaget eller i organisationen.

Det kan innebära att ta hand om nyrekryteringar, avtal, introduktion av nyanställda, friskvård, pensioner och löner. Innehåll i arbetsuppgifterna kan variera ganska mycket, beroende på vilket och hur stort företaget eller organisation man är anställd i. 

Utbildning

Ett vanligt krav är för att få anställning är någon form av eftergymnasial utbildning, på högskola/universitet eller på en Yrkeshögskola. Helst ska utbildningen ha juridisk, ekonomisk eller beteendevetenskaplig inriktning. 

Visste du att...?

... en person med personalvetarkompetens kan arbeta som Head of talent transformation, som ser till att människors kompetens omsätts i praktiken.

... de som inom kommuner, olika företag och organisationer jobbar med personalfrågor, använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL. Mer info finns på framtid.se/information/arbetsrattsliga-lagar.

Lilla ordboken

Human Resources (förkortas HR) - kallas hanteringen av ett företags eller en organisatons mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation.

Karensavdrag 
Karensavdrag ersätter från 1 januari 2019 "karensdag" vid sjukdom. För mer information - forsakringskassan.se

Jobbsökartips från Arbetsförmedlingen
arbetsformedlingenplay.se hittar man en mäng webbinar och poddar om jobbsökandet, t.ex Nätverka dig till ett jobb, Sök jobb via sociala medier osv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.