På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Beteendestrateg
Spela filmen

Beteendestrateg

Som beteendestrateg arbetar man med att utveckla och tillämpa modeller för beteendeinsatser s.k. "nudging", för att stimulera till de mest ändamålsenliga valen i olika situationer.

Beteendestrateget initierar, samordnar och genomför aktiviteter i samverkan med andra aktörer. Ett viktigt initialt fokus för en beteendestrateg är att stödja och stimulera till beteendeinsatser hos andra samhällsaktörer inom ramen för "Forum för miljösmart konsumtion och livsstil". I rollen ingår även att sprida goda exempel som stimulerar konsumenter till mer miljösmarta konsumtionsmönster och bidrar till att information om konsumtionens miljöpåverkan är lättillgänglig, känd och användbar. 

Personliga egenskaper som krävs: prestigelös, drivande, självständig, analytisk och har fokus på uppdrag och resultat: initiativförmåga, engagemang och en mycket god kommunikativ och pedagogisk förmåga. Man måste också vara bra på att samverka, vara lösningsorienterad och våga prova nya vägar samt alltid bemöta människor med omtanke och med respekt. Beteendestrateger måste också kunna uttrycka sig mycket väl i tal och skrift på svenska och på engelska.

Utbildning

För att kunna få jobb som beteendestrateg behöver man en akademisk utbildning. Erfarenhet av att arbeta med beteendeinsatser kan också ställas om ett krav - gärna med inriktning mot miljömässigt hållbar utveckling - för att få jobbet. Det är meriterande om man har kunskaper om individers beteende i valsituationer

Visste du att...?
Om man har kunskaper inom psykologi/beteendevetenskap, kan man kanske få jobb som personal mental trainer, vars huvudsakliga arbetsuppgifter är att stötta människor mentalt för att de ska kunna uppnå proffesionella och personliga mål och skaffa eller bibehålla en känsla av större meningsfullhet i jobbet och i livet som helhet.

Lilla ordboken
Grit - uthållighet och hängivenhet i arbete mot långsiktiga mål. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Se gärna även följande yrkespresentationer: Akademiker, Beteendevetare och Studie- och yrkesvägledare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.